Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:50 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Au fost salvate icoane extrem de vechi şi de valoroase Două chilii ale Mănăstirii Vovidenia din Slava Cercheză au ars ca torţele

ro

25 Nov, 2014 00:00 2606 Marime text
Un puternic incendiu a izbucnit, duminică noapte, la mănăstirea de maici Vovidenia de la Slava Cercheză, din judeţul Tulcea. Nu au fost înregistrate victime, însă două chilii au fost făcute scrum.
 
Conform purtătorului de cuvânt al ISU Tulcea, Angela Tulceanu, incendiul a pornit după ce o călugăriţă a pus lemne pe foc în soba din încăperea în care locuia. Cauza izbucnirii focului, stabilită de pompieri, a fost coşul de fum deteriorat.
 
Cele 12 călugăriţe care locuiau în chiliile cuprinse de flăcări au reuşit să se salveze şi să scoată la timp afară mai multe icoane vechi. Valoarea bunurilor salvate depăşeşte 1.200.000 de lei, iar cea a bunurilor distruse, 100.000 de lei.
 
Vovidenia este o mănăstire de maici de rit vechi, conform wikipedia.org. Mănăstirea își are originile în secolul al XVII-lea, când călugarii ruși veniți aici după ruptura produsă în biserica rusă în timpul patriarhului Nikon au ridicat un mic schit cu chilii de lemn și o biserică mică de lemn.
 
Călugării s-au retras în zona împădurită, unde au construit o altă biserică, tot din lemn, pe locul unde se află acum Mănăstirea Uspenia. Este singura mănăstire ortodoxă de maici de rit vechi din lume.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii