Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
05:28 10 05 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Incendiu la o mănăstire din judeţul Tulcea. O femeie decedată. Aceasta este singura mănăstire ortodoxă de maici de rit vechi din lume (galerie foto)

ro

24 Jun, 2018 08:41 6306 Marime text
Stația de pompieri Babadag a fost solicitată să intervină, în urmă cu câteva minute, pentru limitarea efectelor unui incendiu care se manifestă la o casă din Mănăstirea de maici "Vovidenia" din localitatea Slava Rusă.

Se intervine cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și cinci subofițeri.

Florentin Daciu, purtătorul de cuvânt al ISU Delta Tulcea spune că, din nefericire în interior se afla o femeie, în vârstă de 73 de ani, decedată.


Acesta nu este primul incendiu care izbucneşte la Vovidenia

 

Un alt puternic incendiu a izbucnit, în noaptea de 24 noiembrie 2014.

Atunci nu au fost înregistrate victime, însă două chilii au fost făcute scrum.

Conform purtătorului de cuvânt de atunci al ISU Tulcea, Angela Tulceanu, incendiul a pornit după ce o călugăriţă a pus lemne pe foc în soba din încăperea în care locuia.

Cele 12 călugăriţe care locuiau în chiliile cuprinse de flăcări au reuşit să se salveze şi să scoată la timp afară mai multe icoane vechi.Valoarea bunurilor salvate, atunci, depăşeşte 1.200.000 de lei, iar cea a bunurilor distruse, 100.000 de lei.

 


Despre mănnăstire

Mănăstirea Vovidenia este o mănăstire de maici de rit vechi aflată în satul Slava Rusă din comuna Slava Cercheză, județul Tulcea.

Își are originile în secolul XVII, când călugarii ruși veniți aici după ruptura produsă în biserica rusă în timpul patriarhului Nikon, ridică un mic schit cu chilii de lemn și o biserică mică de lemn.

Călugarii se retrag în zona împădurită, unde construiesc o altă biserică, tot din lemn, pe locul unde se află acum Mănăstirea Uspenia.

Mănăstirea este cunoscută mai ales datorită faptului că este singura mănăstire ortodoxă de maici de rit vechi din lume.

Sursa foto: ISU Delta Tulcea

Ti-a placut articolul?

Comentarii