Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:40 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alertă la Investigarea Fraudelor! Tunurile CSM, pe dosarele de evaziune de la Parchetul Judecătoriei şi al Tribunalului

ro

25 Jan, 2012 00:00 1335 Marime text
inspectie_parchet.jpgNoi controale vor avea loc în termen de şase luni de la implementarea măsurilor

Consiliul Superior al Magistraturii începe să taie în carne vie în Parchetele constănţene, pe tema marilor dosare de evaziune fiscală! Mai marii CSM cer o mai mare implicare din partea conducerii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, analize ale Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa şi Căpităniilor Zonale, dar şi implicarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa. Concluziile Consiliului Superior al Magistraturii au venit ca urmare a inspecţiei judiciare desfăşurate la Parchetul Judecătoriei Constanţa şi la Parchetul Tribunalului privind verificarea măsurilor luate de procurori în vederea soluţionării dosarelor având ca obiect infracţiuni prin care s-a adus atingere bugetului de stat.

În urmă cu două zile, Secţia pentru Procurori a CSM a aprobat şi şi-a însuşit raportul Inspecţiei Judiciare, iar în ceea ce priveşte Parchetul Judecătoriei, mai-marii CSM au recomandat, în primul rând, „o mai mare implicare a conducerii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa în identificarea cauzelor care conduc la lăsarea în nelucrarea a dosarelor având ca obiect infracţiuni prin care se aduce atingere bugetului de stat", dar şi efectuarea unei supravegheri eficiente, constând în îndrumări scrise, cu termene precise de finalizare a cercetărilor penale şi verificarea aducerii la îndeplinire a acestor dispoziţii.

Să se implice şi Poliţia!

Foarte interesant, CSM a decis efectuarea periodică a unor controale operativ-curente, de către conducerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa şi materializarea lor în informări referitoare la respectarea ordinelor procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la luarea măsurilor asigurătorii şi a dispoziţiilor art. 11 din Legea nr. 241/2005. În aceeaşi ordine de idei, pentru soluţionarea dosarelor problematice privind faptele care au cauzat mari prejudicii bugetului de stat, CSM recomandă „efectuarea de analize periodice, de către conducerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa şi conducerile Poliţiei municipiului Constanţa şi Inspectoratului Judeţean de Poliţie Constanţa şi Secţiei Regională de Poliţie Transporturi, Serviciului de Poliţie Maritimă Port, Căpităniei Zonală Constanţa, Căpităniei Zonală Tulcea, Oficiului de Căpitănie Midia, Oficiului de Căpitănie Sulina, Oficiului de Căpitănie Murighiol". Scopul acestor analize era identificarea şi înlăturarea cauzelor care au generat/generează lăsarea în nelucrare a cauzelor având ca obiect infracţiuni prin care se aduce atingere bugetului de stat, precum şi cu privire la respectarea ordinelor comune menţionate anterior referitoare la luarea măsurilor asigurătorii şi a dispoziţiilor art. 11 din Legea nr. 241/2005. Nu în ultimul rând, Consiliul a vorbit şi despre nevoia implicării Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa în preluarea cauzelor complexe, având în vedere, pe de o parte, lipsa de personal de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa, dar şi lipsa de experienţă a procurorilor care îşi desfăşoară activitatea la această unitate de parchet. Iar ca ultimă recomandare, Parchetul şi Poliţia ar trebui să „strângă rândurile", mai precis, să-şi reconsidere modalităţile de relaţionare, în vederea eficientizării luptei împotriva fenomenului infracţional.

Inspecţie în şase luni

După şase luni, Parchetul Judecătoriei Constanţa va fi luat din nou la bani mărunţi de specialiştii Inspecţiei Judiciare, pentru a se verifica respectarea măsurilor dispuse. Recomandări similare au fost făcute şi în cazul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, CSM hotărând continuarea activităţilor prezente, de către conducerea Parchetului, corelată cu o mai mare implicare a acesteia în monitorizarea activităţii procurorilor din subordine în vederea soluţionării cu precădere a cauzelor având ca obiect infracţiuni care aduc atingere bugetului de stat mai vechi de un an de la sesizare şi 6 luni de la începerea urmăririi penale, în ordinea vechimii acestora. Totodată, procurorii trebuie să-şi stabilească priorităţi zilnice, realizând un echilibru al cauzelor soluţionate, în funcţie de vechimea acestora, magistraţilor constănţeni recomandându-li-se şi întocmirea de note de îndrumare pentru organele de poliţie, dar şi formularea de sesizări punctuale către conducerea IPJ Constanţa, „în vederea luării măsurilor ce se impun pentru soluţionarea cu operativitate a cauzelor aflate în lucru". În acelaşi timp, se vor înmulţi controalele, iar conducerea Parchetului Tribunalului, alături de conducerea IPJ Constanţa şi cea a Serviciului Investigarea Fraudelor vor efectua analize periodice cu privire la cauzele vechi. Nu în ultimul rând, CSM a recomandat „ implicarea în mai mare măsură a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, prin fixarea, în cuprinsul programelor de activităţi semestriale a unor obiective vizând acţiuni de îndrumare şi control, referitoare la cauzele având ca obiect infracţiuni care aduc atingere bugetului de stat". Şi la Parchetul Tribunalului Constanţa va avea loc o nouă inspecţie judiciară, în termen de şase luni.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii