Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:28 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pe ce vrea Primăria Constanța să dea banii în 2023?

ro

09 Jan, 2023 00:00 2646 Marime text

Proiectul de buget al municipiului Constanța pentru anul 2023 propune venituri de 1.836.961.000 de lei și cheltuieli de 1.903.789.000 de lei.
Deficitul este de peste 66 de milioane de lei anul acesta.

Primăria prognozează pentru anul în curs, atragerea de fonduri europene în valoare de 546.542.000 lei (n.r. bazându-se cel mai probabil pe contractele semnate în anii trecuți), în timp ce subvențiile de la stat prognozate sunt în sumă de 190.357.000 lei.


Și anul acesta, cea mai mare parte a bugetului de cheltuieli sunt pentru funcționare, (n.r. se referă la cheltuielile de personal, cheltuielile materiale şi cu prestarea serviciilor, subvenţiile şi transferurile necesare realizării atribuţiilor şi competenţelor autorităţilor administraţiei publice locale, în condiţiile legii), în timp ce pentru dezvoltare se propun 861.757.000 de lei.  

Pentru cheltuielile care cu aparatul administrației publice locale s-au alocat 130.412.000 lei, adică 6,84% din total buget, pentru învățământ, suma de 199.486.000 lei, respective 10,48% din total buget. Trebuie menționat că majoritatea investițiilor de la acest capitol provin din fonduri europene sau din programele naționale.

Sănătatea primește 59.448.000 lei, adică 3,12% din total buget.

Pentru siguranță și ordine publică plus finanțare activitate Poliție Locală, municipalitatea vrea să cheltuiască 37.829.000 lei, adică 1,99% din buget.

Cultura și religie au rezervată suma de 137.574.000 lei, respectiv 7,23% din total buget cheltuieli. La acest capitol fondurile sunt alocate pentru finanțarea Muzeului de Artă Populară, Clubului Sportiv Municipal, pentru acțiuni artistice, culturale, sportive și de tineret și alte evenimente culturale conform strategiei culturale.

Tot la acest capitol sunt alocate fonduri pentru întreținerea parcurilor și zonelor verzi.

La capitolul investiții sunt prevăzute fonduri pentru proiectul creșterea eficienței energetice a imobilului Teatrul de Stat Constanța, creșterea eficienței energetice a imobilului Casa Ion Bănescu, Restaurarea Muzeului de Arta Populară, Reabilitarea și dotarea Teatrului Național de Operă și Balet Oleg Danovski, proiectare și execuție Galerii de artă, elaborare documentație tehnico-economică pentru amenajare parcuri urbane publice în municipiul Constanta, lucrări pentru racordarea la utilități și lucrări tehnico — edilitare "Sala sport Polivalentă 5000 locuri — zona Badea Cârțan", inclusiv proiectare.

Și tot în cadrul investițiilor sunt prevăzute fonduri și pentru elaborare documentație tehnico-economică pentru demolarea construcțiilor existente pe amplasamentul complexului Stadion Gheorghe Hagi.

Asistența Socială are o pondere de 7,19% și primește 136.838.000 de lei din buget pentru subvenționarea unor asociații și fundații, remunerația însoțitorilor persoanelor cu handicap, indemnizațiile persoanelor cu handicap, ajutoare pentru încălzirea locuințelor, suportarea integrală sau parțială a costurilor de transport pe mijloacele de transport public ale unor categorii sociale, acordarea de tichete valorice cu ocazia celor mai importante sărbători religioase în cadrul programului RESPECT, premiile în bani oferite persoanelor care împlinesc vârsta de 80 de ani și familiilor care aniverseaza 50 de ani de la căsătorie, celor care împlinesc vârsta de 90 și 100 de ani, suportarea a 50% din dobanda la creditele ipotecare pentru beneficiarii contractelor de alocație financiară nerambursabilă care și-au achiziționat o locuință, sprijin financiar pentru reproducerea umană asistată medical, programul Bebe Trusou, rechizite pentru copii și cadouri cu ocazia Crăciunului.
 
Protecția mediului primește 4,89%, respectiv, 93.002.000 lei. Cei mai mulți bani merg în 2023 la acest capitol către serviciul de salubritate.
 
 
Transporturile primesc în 2023 suma de 455.313.000 lei, adică 23,92% din total cheltuieli, marea majoritatea a banilor merg către subvenționarea transportului în comun iar serviciile și dezvoltare publică, suma de 262.244.000 lei, respectiv 13,77% din total cheltuieli.

Serviciile și dezvoltare mai cuprinde finantarea activității Serviciului Public de Impozite și Taxe, subvenționarea activităților încredințate Administrației Fondului Imobiliar Constanța, administrare cartier Henri Coandă. Pentru serviciile publice s-au alocat sume pentru iluminat public, întreținere cimitire, asigurarea serviciului de dezinsecție și deratizare, achiziția și montarea de mobilier urban, asigurarea functionalității serviciului de salvamar, serviciul de ecarisaj.

Partea de investiții cuprinde reamenajarea locurilor de joacă existente și a altora noi, lucrări de amenajare teren aferent imobilului Cazino Constanța, reabilitare imobile aflate pe domeniul public și privat al Primăriei municipiului Constanța, expertize tehnice ce necesită consolidare a structurii de rezistență pentru a fi exploatate în condiții de siguranță, reamenajări piețe agroalimentare, un nou concept urban pentru Piața Grivița, reabilitare și modernizare fântani arteziene, reamenajarea spațiului public din zona Parcului Gării, execuția a 6 puțuri de apă de mică adâncime și realizarea automatizării puțurilor forate pentru alimentarea cu apă de irigat și realizarea sistemelor de irigat, reamenajare spațiu public din zona Parc Poarta 6 (Faleza Sud), interconectarea sistemelor video locale ale unităților școlare la dispeceratul Poliției locale - în cadrul proiectului Safe City, extinderea rețelei electrice în Cartier Veterani sau achiziție adăposturi modulare pentru stații de autobuze.

Capitolul energie și combustibili beneficiază de o alocare generoasă în sumă de 371.678.000 lei, respectiv 19,52% din total cheltuieli buget, majoritatea fondului având ca destinație subvenționarea energiei termice acordată populației până în luna aprilie 2023.

Această propunere de buget se află în consultare până în data de 20.01.2023 iar dacă considerați că cineva va ține cont, puteți să vă încumetați să înaintați propuneri, sugestii și opinii către inițiator.
 

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Acum ori niciodată...



 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii