Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:15 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Din stirpea învingătorilor. Cursele voinței scurtează drumul de la Constanța la Paris

ro

20 Feb, 2023 00:00 1576 Marime text
 

 
  • În ciuda faptului că, în afara triatlonului, Antoanela Manac activează într-un alt domeniu dificil, medicina, campioana nu a dat niciun pas înapoi.
 
Am bucuria de a scrie din nou despre strădania campioanei la triatlon din Constanța Antoanela Manac, cea care, în continuare, ne oferă exemple peste exemple că, în sport, voința unui performer nu are cum să fie înfrântă de un eșec, de o nerealizare, oricât de mari și de dureroase ar fi ele. 
 
Pe scurt, în 2021, Antoanela a ratat la mustaţă calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo, ocupând prima poziţie în afara listei celor care au obţinut biletul de Japonia. A fost un moment al suferinței sportive pentru campioană, a cărei muncă titanică de trei ani şi 30 de zile, dedicată antrenamentelor, cantonamentelor și tuturor competițiilor de calificare pentru JO de la Tokyo, s-a năruit cât ai bate din palme. Iar dezamăgirea a fost cu atât mai mare cu cât, în primă fază, contănțeanca apărea pe lista oficială a triatloniştilor calificaţi, însă, la numai un weekend distanţă, câteva rezultate complet neprevăzute au schimbat ierarhia World Triathlon, după ce Australia a calificat în total șase sportivi la JO și a dat peste cap tot clasamentul.
 
Am subliniat atunci, într-un alt editorial, acel moment dureros, pe marginea căruia Antoanela a vorbit despre motivaţia şi puterea ei de a merge mai departe, pe care spera să le găsească, pentru o viitoare calificare la JO, la ediţia din 2024, de la Paris. Îmi exprimam totodată optimismul că, așa cum o cunosc, campioana va avea resursele, în primul rând sufleteşti, de a porni pe un nou drum al calificării.

Și cu satisfacție constat că nu m-am înșelat. Antoanela a luat-o de la capăt și nu s-a abătut niciun centimetru de la calea ei către Paris. În ciuda faptului că, în afara triatlonului (care - nota bene - e un sport extrem de greu, cu trei probe solicitante, supraomenești chiar: înot, ciclism și alergare), Antoanela activează într-un alt domeniu dificil, medicina, campioana nu a dat niciun pas înapoi. Se dedică în egală măsură, cu aceeași pasiune, ambelor iubiri ale sale, fiind în grafic pentru atingerea JO de la Paris. A încheiat anul 2022 pe locul 82 mondial, atingând obiectivul impus de Comitetul Olimpic și Sportiv Român, după ce, în mai 2022, era pe 150. Și participă, neobosită, la competiții, pe diferite continente, cu ușurința cu care bea apă. Acum este în Maroc, imediat o găsești în Bahrain, apoi înoată, dă la pedale și aleargă, fără oprire, în Iordania, Uzbekistan, Malaezia ori Venezuela. După care, atât de natural pentru ea, revine acasă, intrând în rolul medicului.
  
Așa ceva nu vezi decât la marii campioni, la cei care nu cunosc cuvântul „înfrângere“, la cei din stirpea învingătorilor. O categorie aparte, rara avis, din care face parte și Antoanela Manac.          
   
Citește și:
 
Antoanela Manac, locul zece în Venezuela, la prima cursă internațională de triatlon pe distanța olimpică din acest sezon (GALERIE FOTO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii