Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:16 22 04 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Cum s-a schimbat Constanța, după votul politic de duminică?

ro

01 Oct, 2020 00:00 4029 Marime text
  • PNL câștiga votul politic la Consiliul Județean și funcția de președinte, scaunul de primar în Constanța și își păstrează edilii în toate orașele din județ, mai puțin la Năvodari, care a rămas la PSD
  • Chiar dacă a apărut pe hartă ca o a treia forță politică importantă, la nivelul județului Constanța, USR-Plus nu a reușit să câștige nicio primărie
  • PMP rămâne un jucător pe plan local, cu trei primari, trei consilieri județeni și mai mulți aleși locali
  • Dacă privim harta județului, cei mai mulți spun ca marele câștigător este PNL. În realitate, liberalii au câștigat în 31 de UAT-uri din cele 70
  • Pentru PSD Constanța , 2020 va rămâne anul care i-a adus în opoziție, pe mâna lor
  • Mohamad Murad a pierdut alegerile la Mangalia și trebuie să se decidă dacă pe viitor, rămâne la afaceri sau face pasul spre politică


Alegerile s-au terminat. PNL câștiga votul politic la Consiliul Județean și funcția de președinte, prin vot direct (n.r. în 2016 președintele de CJ nu era ales direct, ci se vota doar lista de consilieri județeni)scaunul de primar în Constanța și își păstrează edilii în toate orașele din județ, mai puțin la Năvodari, care a rămas la PSD.
Chiar dacă a apărut pe hartă ca o a treia forță politică importantă, la nivelul județului Constanța, USR-Plus nu a reușit să câștige nicio primărie și va trebui să se mulțumească cu posturi de viceprimari și consilieri locali și județeni.

În schimb, PMP rămâne un jucător pe plan local, cu trei primari, trei consilieri județeni și mai mulți aleși locali.
PRO România nu a convins decât la nivel județean, unde va evolua cu trei consilieri.
Restul formațiunilor politice participante în alegeri vor mai avea de așteptat cel puțin încă un ciclu electoral ca să confirme.
Niciun independent nu a reușit să treacă de această dată pragul electoral și să intre în Consiliul Local Municipal Constanța. La nivelul județului singurul independent devenit primar este cel de la Peștera.

2020 a readus în prim plan și figuri ceva mai vechi din administrația locala. La primăria comunei Lumina a fost reales Dumitru Chiru (PSD), cel care a mai avut două mandate, în perioada 2008 – 2016, la Independenţa a revenit primar Cristea Gâscan (PSD) iar în comuna Cobadin. La fel s-a întâmplat și la Cobadin, unde după două mandate de primar, în perioada 2008 -2016, la alegerile locale de duminică, locuitorii comunei l-au reales pe Cristian Telehoi.  Și liberalii au bifat o victorie, în orașul Murfatlar, unde primar a devenit George Cojocaru, cel care a mai ocupat această funcție în perioada 2008 – 2012.

Și Cati Hristu a fost reales la Cogealac, acolo unde a mai avut un mandat, între 2008 – 2012, din partea PNȚCD. De această dată a candidat susținut de PSD-PNȚCD.
Dacă privim harta județului, cei mai mulți spun ca marele câștigător este PNL. În realitate, liberalii au câștigat în 31 de UAT-uri din cele 70.
Pentru PSD Constanța , 2020 va rămâne anul care i-a adus în opoziție, pe mâna lor.

După pierderea alegerilor, Decebal Făgădău și-ar putea lua un an sabatic sau poate va candida la parlamentare, rămâne de văzut.
Independentul Mohamad Murad susținut de toate partidele politice a pierdut alegerile la Mangalia, și trebuie să se decidă dacă pe viitor, rămâne la afaceri sau face pasul spre politică.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii