Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:14 13 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial! Bate vântul la aparatele de reciclat din parcările magazinelor! Cetățenii, nemulțumiți de recompensele primite

ro

24 Jan, 2024 17:00 1175 Marime text
  • Pentru a-i impulsiona pe cetățeni să recicleze au apărut și campaniile de recompensare a acestora ba cu reduceri la diverse sortimente, ba cu vouchere pentru a permite achiziția unor produse.
De ceva vreme încoace, autoritățile ne îndeamnă să fim responsabili și să reciclăm ambalajele. În acest sens în parcările marilor magazine au apărut și „aparatele minune“ care adună selectiv recipientele introduse în fanta corespunzătoare. Pentru a-i impulsiona pe cetățeni să recicleze au apărut și campaniile de recompensare a acestora ba cu reduceri la diverse sortimente, ba cu vouchere pentru a permite achiziția unor produse noi.

În teorie totul pare ok, dar din păcate practica de obicei a dovedit că bate rău de tot teoria la scor. Astfel, la un mare lanț de hipermarketuri se dau vouchere pentru a achiziționa produse de la un anumit brand. Din păcate, clientul află abia la casa de marcat că unele produse de la brandul respectiv nu sunt incluse în promoție și trebuie să se reorienteze. Practic, reciclează că noi te recompensăm doar cu produsele pe care vrem noi să le achiziționezi. Sincer, acest lucru nu face decât să nu mai fie atractiv pentru cei care adună recipientele de reciclat și astfel să prefere să le pună la ghenă.

Nici campania națională de reciclare nu cred că va fi una corectă. Să luăm cazul unei persoane care stă la țară, la distanță de aparatele minune ce oferă voucherele ce returnează garanția. Cum va proceda atunci cineva care va plăti cu 50 de bani în plus atunci când va achiziționa o băutură aflată într-un ambalaj cu garanție? Cine își închipuie că un bătrân va pleca la oraș cu sacoșa plină cu ambalaje pentru a le recicla și a primi înapoi garanția.

Cel puțin în prezent trebuie să stai să verifici fiecare ambalaj în parte atunci când le reciclezi să vezi dacă au vestitul semn ce arată că trebuie returnat pentru recuperarea garanției, semn care nu este extrem de vizibil. Ideea este una bună, dar să vedem cât de bine va fi pusă în practică.

La sfârșitul anului trecut un lanț de hipermarketuri oferea câte 50 de bani sub formă de voucher pentru fiecare ambalaj PET, de aluminiu sau de sticlă reciclat. Erau cozi la aparatele de reciclat. Mulți preferau să adune, fiecare de unde știa, ambalaje și să le recicleze. Doar o săptămână a durat minunea, dar ca în acele zile nu am văzut niciodată aglomerație la aparatele de reciclat. Oamenii veneau cu saci plini cu ambalaje, știind că la final vor primi acele vouchere și vor putea să își facă piața liniștiți. Nu erau condiționați de plata vreunei garanții, nici de achziția vreunui produs minune. Și asta i-a impulsionat pe mulți să dorească să recicleze.

A fost prima dată când am văzut cozi la aparatele de reciclat, ceea ce acum cu recuperarea garanției nu se întâmplă.

Rămâne de văzut cum va influența pe viitor această campanie de recuperare a garanției, cert este că oamenii deja plătesc cu 50 de bani în plus la achiziția diverselor băuturi, bani pe care mulți nu îi vor mai recupera, din diverse motive. 

Citește și. 

La finalul lunii are loc lansarea oficială a Sistemului de Garanție-Returnare
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii