Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:54 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

BNR lansează o monedă de argint cu tema 140 de ani de la nașterea poetului Tudor Arghezi

ro

03 Dec, 2020 14:18 2974 Marime text
  • Banca Națională a României va lansa începând cu 7 decembrie o moneda din argint cu tema 140 de ani de la nașterea poetului Tudor Arghezi.
Caracteristicele monedei sunt urmatoarele:
Valoare minimală: 10 lei
Metal: argint
Titlu: 999‰
Forma: rotundă
Diametru: 37 mm
Greutate: 31.103 grame
Cantitate: zințat
Calitate: proof

Aversul monedei redă imaginea casei lui Tudor Arghezi (Mărțișor), inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, anul de emisiune „2020”, valoarea nominală „10 LEI” și stema României.

Reversul monedei prezintă portretul și semnătura lui Tudor Arghezi suprapuse peste un fragment de manuscris cu textul unei poezii scrise de acesta.

Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede din argint se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanța, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Despre Tudor Arghezi

Tudor Arghezi (pseudonimul lui Ion Nae Theodorescu, n. 21 mai 1880, București – d. 14 iulie 1967) a fost un scriitor român, cunoscut pentru contribuția sa la dezvoltarea liricii românești sub influența baudelairianismului.

A scris, între altele, teatru, proză (notabile fiind romanele Cimitirul Buna Vestire și Ochii Maicii Domnului), pamflete, precum și literatură pentru copii.

A fost printre autorii cei mai contestați din întreaga literatură română.

Pseudonimul Arghezi provine, explică însuși scriitorul, din Argesis - vechiul nume al Argeșului. Ovid S.
Crohmălniceanu propunea în studiul consacrat operei poetului din Istoria literaturii române între cele două războaie mondiale o altă explicație, pseudonimul ar proveni din unirea numelor a doi celebri eretici, Arie și Geza.

Arghezi este unul dintre autorii canonici din literatura română.

Sursă foto: BNR
.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii