Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:12 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Zgabercea, Francu si boicotul Jocurilor Marii Negre

ro

28 May, 2009 02:19 4255 Marime text

deschidere_.jpgConstanţa ar trebui să găzduiască vara viitoare una dintre cele mai importante competiţii sportive pentru tineret: Jocurile Mării Negre

Povestea organizării la Constanţa a început în urmă cu doi ani, la propunerea lui Octavian Belu, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Sport

Numai că, la Constanţa, planul de la Belu nu pare a se potrivi cu cel din târg.

Cea de-a doua ediţie a Jocurilor Mării Negre ar fi trebuit să se ţină la Constanţa. Sala polivalentă, însă, obiectivul principal pe care mai-marii sportului îl aveau în vizor ca loc de desfăşurare a competiţiilor între tineri, nu pare a avea şanse să fie gata până în iunie 2010. Pentru că jocurilor vor avea loc timp de şapte zile, în luna iunie a anului viitor. Sau cel puţin aşa susţine ANS-ul, pentru că unul dintre cei care se vor ocupa de eveniment, CJC-istul Cristian Zgabercea, nu pare a fi de acord. Într-un document privind Jocurile Mării Negre, publicat de ANS pe site-ul Direcţiei de Sport Judeţene, se spune că „ţinând cont de informaţiile cunoscute până la această dată (n.r. decembrie 2007) despre calendarul sportiv internaţional al anului 2010 şi, în special, despre Hotărârea Comitetului Internaţional Olimpic de a organiza, în septembrie 2010, Jocurile Olimpice ale Tineretului, singura perioadă optimă pentru desfăşurarea JMN 2010 este un interval de 7 zile în luna iunie 2010". Să reţinem: „singura perioadă optimă".

cristian_zgabercea_elena_francu.jpgZgabercea vrea răgaz

Dar, nu... Zgabercea nu poate fi de acord cu aşa ceva. Ba chiar subalternul lui Nicuşor Constantinescu vrea să mute competiţia în septembrie. De ce?! Pentru simplul motiv că superdiscutata sală polivalentă de pe strada Badea Cârţan nu va fi gata până în iunie 2010. „S-a început proiectarea... ni s-a predat prima fază. La toamnă începem construcţia şi vom termina până la anul. Dar vom avea un consiliu de organizare cu toate ţările participante şi vom solicita mutarea Jocurilor în septembrie", a spus Zgabercea. CJC-istul a explicat că motivul mutării este obţinerea unui „răgaz". Asta nu înseamnă că lucrările la sala polivalentă nu vor fi gata până în iunie, „dar trebuie să avem timp". Îngrijoraţi de soarta marelui eveniment, ne-am adresat şefei DSJ, fosta handbalistă Elena Frâncu. Aceasta i-a ţinut isonul lui Zgabercea, a dat vina, ca şi acesta, pe întârzierea banilor de la Guvern (aproximativ 70% din fonduri) şi pe criza financiară.

Soluţie de criză marca Frâncu

Dar a găsit şi soluţia: „Facem Jocurile în Sala Sporturilor din Constanţa, în cea din Techirghiol şi în cea din Mangalia". Dar cu înotul ce facem?! „Păi am reparat bazinul de la Clubul Elevilor. O să înoate 25 de metri (n.r. atât măsoară bazinul). Se adaptează", a mai spus directoarea DSJ-ului. Numai că fosta sportivă nu ţine cont şi de regulamentul Jocurilor Mării Negre, postat tocmai pe site-ul instituţiei pe care o conduce. Acesta spune că pentru a organiza competiţiile de înot, ţara organizatoare trebuie să aibă un bazin olimpic omologat. Cu alte cuvinte, un bazin de 50 de metri. Nu de numai 25. Aşadar, dacă nu se finalizează Sala Polivalentă, slabe şanse să se poată organiza Jocurile Mării Negre. Şi, o dată cu asta, s-au spulberat şi visurile Bucureştiului de a fi gazda evenimentului, chiar dacă în Capitală existau toate condiţiile cerute de regulament.

Trei milioane pentru Pepe

Însă ai noştri nici nu realizează că nu sunt pregătiţi pentru marea competiţie. Zgabercea spune că vom fi gata, Frâncu zice că asta-i criza, însă nimeni nu-şi aduce aminte cât a costat proiectarea marelui complex sportiv. ZIUA de Constanţa vă prezenta, în urmă cu doar câteva luni, cui i s-a atribuit contractul pentru proiectarea sălii. În 2008, s-a organizat un concurs de idei de proiecte pe această temă, competiţie în care s-au înscris două firme, câştigătoare fiind declarată, în luna iunie 2008, SC C3D Architects SRL.

Prin obţinerea acestui contract, pe 12 decembrie 2008, firma SC C3D Architects SRL va încasa 2.884.500 euro fără TVA, echivalentul a 11.293.105 lei, adică nu mai puţin de 134,38 miliarde de lei vechi. C3D Architects SRL are sediul în Constanţa şi îi are ca asociaţi pe Cristian Mihai Nicolaie, cu 80% părţi sociale, şi pe Paris Petre (zis Pepe), cu 20 de procente. Tot ei sunt şi administratorii firmei. Pentru cei cărora numele nu le sună cunoscut, precizăm că Petre Paris este membru al staff-ului tehnic al televiziunii Neptun, fiind unul dintre operatorii de imagine ai postului TV.

Surpriza şi mai mare constă în faptul că printre asociaţii societăţii s-a numărat şi Adela Badea, directorul Departamentului de Ştiri al TV Neptun. Firma a fost fondată de Cristian Mihai Nicolaie, în octombrie 2007. La momentul respectiv, acesta deţinea sută la sută din profit şi pierderi, fiind unicul asociat. Cu alte cuvinte, proiectantul care „papă" de la CJC 3 milioane de euro este o firmă de-a angajaţilor televiziunii de casă a lui Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu. Mai trebuie menţionat că, potrivit Elenei Frâncu, suma dată pentru proiectare reprezintă numai 10% din investiţie. Aşadar, o dată cu apariţia problemelor este posibil să ne luăm adio de la Jocurile Mării Negre la Constanţa. Asta în ciuda faptului că Zgabercea este absolut convins că nu vor fi probleme şi că va convinge comitetul de organizare să schimbe data competiţiei. Pe www.ziuadeconstanta.ro puteţi citi mai multe detalii despre Jocurile Mării Negre.

 

{mos_ri:Zgabercea,Francu,Jocurile Marii Negre}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • andrew 28 May, 2009 09:41 sa inteleg ca in toata afacerea asta sunt implicati oamenii lui Mazare, la fel ca si in celelalte proiecte...va spun ca nu ma deranjeaza atata timp cat se construieste, daca vor face sala polivalenta sunt super multumit, nici nu ma intereseaza cu ce oameni o fac, bine ar fi sa procedeze asa si cu autostrazile, important sa le avem nici nu mai conteaza cum, ca de 20 de ani isi scot ochii unii altora ca au furat mai mult, dar nimeni nu a construit nimic, asa ca ajungem ca si ce daca ar fura atata timp cat face. Decat cinstiti dar sa nu faca nimic mai bine sa fure dar sa construiasca.