Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:26 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un secretar de stat, membru PSD Constanţa, ar fi cerut bani unui afacerist, în contextul campaniei electorale (rechizitoriu)

ro

23 Mar, 2015 00:00 4026 Marime text
„Manolachi Dan Emil a motivat că i-a cerut sprijin inculpatului Preda Răducu Valentin pentru ocuparea acestei funcţii (n.r. adjunct al IPJ), deoarece cunoştea că acesta este în relaţii apropiate cu primarul şi preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa «persoane cu putere de decizie în judeţ» şi că toţi trei fac parte din aceeaşi formaţiune politică“.
 
Un fost secretar de stat din Ministerul Transporturilor a fost trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie după ce ar fi cerut aproximativ un sfert de milion de euro în schimbul unor presupuse intervenţii la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR). Procurorii Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie spun că fostul secretar „a motivat că este campanie electorală şi că formaţiunea politică din care face parte îi solicită o sumă mai mare de bani“. DNA arată că suma de bani fusese solicitată de fostul secretar de stat pentru a interveni, în luna octombrie 2012, pe lângă un martor, în vederea urgentării încheierii unui contract privind extinderea sistemului informatic de emitere, gestiune, monitorizare şi control al rovinietei, între CNANDR şi o altă societate comercială. Campania la care se face referire în documentele DNA era cea premergătoare alegerilor legislative din toamna anului 2012, iar cel care ar fi solicitat banii este nimeni altul decât Valentin Răducu Preda, fostul consilier al primarului Constanţei, Radu Ştefan Mazăre, şi membru al PSD Constanţa.
 
Dosarul cauzei a fost trimis spre soluţionare Completului C 11, prezidat de judecătoarea Daniela Panioglu, din Curtea de Apel Bucureşti. Următorul termen a fost stabilit pentru data de 1 aprilie.
 
Conform rechizitoriului întocmit de procurorii Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie, „la data de 15.11.2012, inculpatul Bohâlțeanu Tudor Gabriel (n.r. consilier personal al ministrului Transporturilor) s-a întâlnit cu inculpatul Caunii Andrei Ştefan (reprezentant al unei societăţi pe acţiuni), la Piaţa Domenii din municipiul Bucureşti“, ocazie cu care acesta din urma i-a făcut cunoscut faptul că a emis o factura fiscală menţionată în rechizitoriu.

„Tot în acest context, inculpatul Caunii Andrei Ştefan i-a precizat că, în urma unei discuţii pe care a avut-o cu martorul (...), acesta i-a spus că onorarea la plată a facturii depinde şi de directorul general, martorul (...). După ce a avut această discuţie cu inculpatul anterior amintit, inculpatul Bohâlțeanu Tudor Gabriel a luat legătura cu inculpatul Preda Răducu Valentin, pe care l-a informat cu privire la faptul că (...) a emis o primă factură şi că inculpatul Caunii Andrei Ștefan doreşte ca această să fie plătită mai repede. În perioada 15-19.11.2012, inculpaţii Bohâlţeanu Tudor Gabriel şi Preda Răducu Valentin s-au întâlnit în mai multe rânduri, la biroul acestuia din urmă.

Cu prilejul acestor discuţii, inculpatul Preda Răducu Valentin i-a spus inculpatului Bohâlţeanu Tudor Gabriel că pentru intervenţiile sale pe lângă directorul general al CNANDR în vederea efectuării plăţii către (...) inculpatul Caunii Andrei Ştefan trebuie să-i remită suma de 50.000 euro. Subliniem faptul că valoarea facturii emisă de (...) în data de 15.11.2012 era în sumă de 4.260.274,39 de lei“, conform rechizitoriului.

O sumă mai mare

„Tot în această perioadă“, mai informează procurorii, „inculpatul Preda Răducu Valentin i-a spus inculpatului Bohâlțeanu Tudor Gabriel că are nevoie de o sumă mai mare de bani şi i-a sugerat acestuia să-i transmită inculpatului Caunii Andrei Ștefan ca pentru intervenţiile sale să-i remită în total suma de 200.000 de euro“.

„Caunii a acceptat să remită suma de 200.000 de euro inculpatului Preda“

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, „inculpatul Preda Răducu Valentin a motivat că este campanie electorală şi că formaţiunea politică din care face parte îi solicită o sumă mai mare de bani“. „Inculpatul Preda Răducu Valentin făcea referire la campania electorala premergătoare alegerilor legislative din toamna anului 2012. (...) Inculpatul Caunii Andrei Ștefan a fost de acord cu această cerere/pretindere venită din partea inculpatului Preda Răducu Valentin, prin intermediul inculpatului Bohâlțeanu Tudor Gabriel, însă i-a precizat că nu poate onora această solicitare, dat fiind valoarea scăzută a primei facturi. Inculpatul Caunii Andrei Ştefan a acceptat să remită suma de 200.000 de euro inculpatului Preda Răducu Valentin, numai în ipoteza în care va încasa o sumă mai mare de la CNANDR. În acest sens, inculpatul Caunii Andrei Ștefan a propus să emită o factură cu o valoare mai mare, urmând ca CNANDR să facă plata şi acestei facturi“, se mai arată în rechizitoriu.

Relaţii apropiate cu „persoane cu putere de decizie în judeţ“

Procurorii Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie arată că, în contextul „întâlnirilor pe care le-a avut în cursul anului 2012 cu inculpatul Preda Răducu Valentin, inculpatul Manolachi Dan Emil (n.r. fost angajat al DNA şi al Poliţiei Judeţului Constanţa) i-a făcut cunoscut acestuia din urmă că ar vrea să ocupe o funcţie de conducere în cadrul IPJ Constanţa, solicitându-i sprijin în acest sens“. „Inculpatul Manolachi Dan Emil a motivat că i-a cerut sprijin inculpatului Preda Răducu Valentin pentru ocuparea acestei funcţii, deoarece cunoştea că acesta este în relaţii apropiate cu primarul şi cu preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa «persoane cu putere de decizie în judeţ» şi că toţi trei fac parte din aceeaşi formaţiune politică. (...) Inculpatul Preda Răducu Valentin este beneficiarul unor informaţii care nu erau destinate publicităţii, folosindu-se de ele. Mai mult decât atât, în cazul informaţiei primite în data de 28 noiembrie 2012, a transmis-o mai departe, prin intermediul suspectului (...), inculpatului Bohâlţeanu Tudor Gabriel, inculpat care trebuia să-i remită suma de 50.000 de euro“, după cum susţin organele de anchetă.

Promovat de PSD Constanţa

„Scopul urmărit de inculpatul Manolachi Dan Emil era acela de a obţine o funcţie de conducere - inspector-şef adjunct, în cadrul IPJ Constanţa, iar inculpatul Preda Răducu Valentin, în calitatea sa de membru al PSD Constanţa, organizaţie de partid care l-a promovat în funcţia de secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor, urma să-l ajute“, au conchis procurorii Anticorupţie.

Nicuşor Constantinescu - „E o nouă MINCIUNĂ“

ZIUA de Constanţa a solicitat puncte de vedere cu privire la cele mai sus precizate de la Radu Mazăre, edilul-şef al municipiului şi până mai ieri şef al PSD Constanţa, de la Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean, prim-vicepreşedinte al PSD Constanţa, dar şi de la Cristinel Dragomir, vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte al CJC, secretar executiv al organizaţiei judeţene PSD Constanţa. Până la închiderea ediţiei, doar Nicuşor Constantinescu ne-a răspuns, acesta transmiţându-ne următorul mesaj: „E o nouă MINCIUNA, pe care o promovaţi ca şi cum ar exista şi probe!“
 
Rechizitoriu
Trimitere în judecată Valentin Preda, fost consilier al primarului Constanţei, Radu Mazăre (document)

Citeşte şi

Mazăre formează noul Guvern
Valerică rămâne că este băiat performant, Bărhălescu nu a fost iute

 
„Nu e o chestiune pe care am intermediat-o eu”
Mazăre îl susţine pe Valerică, „băiatul performant” cercetat de DNA, pentru funcţia de consilier al ministrului Fondurilor Europene

 
Ultima declaraţie de avere datează din mai 2012
Cui dădea bani cu împrumut „băiatul performant“ al lui Mazăre, Valentin Preda

 
Teodosie, Mazăre, şeful CJC şi „băiatul performant“
Constanţa-i „fruncea“. Vedete autohtone certate cu Justiţia (galerie foto)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii