Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:52 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un constănţean dispărut în cel de-al Doilea Război Mondial, declarat mort după 75 de ani

ro

02 Mar, 2020 00:00 4731 Marime text

A luptat pe front pentru ţara sa, timp de mai bine de trei ani, lăsându-şi în urmă soţia şi copiii, şi a murit pe pământ străin chiar cu o lună înainte de a se termina cel de-al Doilea Război Mondial. La peste 75 de ani de la dispariţia sa, nepoata pe care nu a cunoscut-o niciodată s-a adresat instanţei pentru a-i menţiona, oficial, decesul.


Solicitarea nepoatei a fost înregistrată pe rolul Secţiei Civile a Judecătoriei Constanţa la data de 21 februarie 2018, sub numărul 4344/212/2008. La momentul respectiv, femeia le-a cerut magistraţilor constănţeni să declare decesul bunicului său. Conform acţiunii înaintate judecătorilor, citată pe Portalul Jurisprudenţei Naţionale, constănţeanca a arătat că bunicul său, potrivit informaţiilor furnizate Unitatea Militară nr. (...) Piteşti, a decedat pe front, în data de 02.04.1945, în ambulanţa Diviziei 10 Infanterie.


Decesul survenise ca urmare a rănilor suferite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, la care bărbatul a participat în calitate de soldat, pârâtul neîntorcându-se niciodată de pe front.
 

Cercetări întreprinse de Poliţie şi autorităţile locale


Dată fiind situaţia expusă, magistraţii Judecătoriei Constanţa au decis ca primăria comunei din judeţ în care locuise bărbatul înainte de a pleca pe front, dar şi poliţia din localitate să întreprindă cercetări legate de soarta acestuia.


În urma cercetărilor făcute de poliţişti şi de autorităţile locale, dar şi din actele depuse la dosarul cauzei de nepoata celui dispărut, au reieşit următoarele aspecte, consemnate în hotărârea judecătorească pronunţată în cauză şi citată pe Portalul Jurisprudenţei Naţionale:
„Instanţa reţine că pârâtul L.C., probabil în anul 1942, a fost concentrat într-o unitate a Armatei Române, ulterior acesta luptând pe front, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, până în data de 04.02.1945, când, aflându-se în Cehoslovacia, în cadrul Regimentului 33 Infanterie, a fost rănit, ulterior, în data de 02.04.1945, ca urmare a rănilor produse anterior pe câmpul de luptă, intervenind decesul acestuia în ambulanţa Diviziei 10 Infanterie“.


Judecătorii au mai ajuns la concluzia că „din probele administrate în cauză rezultă că pârâtul L. C. nu s-a mai întors acasă, de pe front, la terminarea celui de-al Doilea Război Mondial, ultimele veşti despre acesta fiind cele din anul 1942, din seara premergătoare plecării pe front a pârâtului , împreună cu alţi aproximativ 20 de tineri din comuna (...) - astfel cum a declarat, cu ocazia ascultării sale de către poliţie, martorul B. D.


În aceste condiţii, se arată în hotărârea judecătorească citată pe www.rolii.ro, „instanţa apreciază că, întrucât au trecut mai mult de doi ani, chiar peste 70 de ani, de la data primirii ultimelor informaţii despre pârâtul L. C. şi întrucât există indicii temeinice că pârâtul nu mai este în viaţă de peste 70 de ani, respectiv din data de 02.04.1945, urmează a admite cererea reclamantei şi a constata că pârâtul a decedat în data de 02.04.1945“.


La data decesului, omul luptase pe front mai bine de trei ani. Ca o paranteză, la data de 9 mai 1945, Germania a capitulat şi astfel s-a încheiat al Doilea Război Mondial în Europa.
Pentru a reveni la proces, potrivit legislaţiei în vigoare, dispozitivul hotărârii privind declararea judecătorească a morţii eroului constănţean a fost afişat, timp de două luni, la sediul instanţei, la sediul primăriei comunei în care locuise bărbatul până la plecarea pe front, precum şi la ultimul domiciliu cunoscut al acestuia.



Citeşte şi:

Editorial:
Eroii nu mor niciodată! Doar sunt daţi uitării de societatea în care trăiesc şi de ţara pentru care s-au sacrificat


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii