Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:39 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Eroii nu mor niciodată! Doar sunt daţi uitării de societatea în care trăiesc şi de ţara pentru care s-au sacrificat

ro

08 Feb, 2020 00:00 3710 Marime text

Săptămâna aceasta, România s-a despărţit de încă un erou. Veteran de război, maiorul (rtr.) Aurel Antonie a închis ochii pentru totdeauna la vârsta de 105 ani. Supravieţuitor al Campaniei din Est, în Basarabia, fiind luat prizonier după câteva zile, Aurel Antonie şi-a trăit opt ani din viaţa pe acest pământ fiind închis pe rând îl lagărele din Odessa, Siberia, Turkistan şi Stalingrad.
 
După opt ani în prizonierat s-a întors în ţară, în 1951, unde îl aşteptau soţia şi copilul, dar şi regimul comunist. Cine îşi imaginează că un veteran al Campaniei din Est a dus-o bine în România anilor 1950 se înşală amarnic.
 
Dar să revenim: abia anul trecut, în 2019, pentru faptele săvârșite pe câmpul de luptă, Aurel Antonie a fost avansat la gradul de maior în retragere.
 
Nu a apucat să se bucure prea mult de acest grad. La 105 ani, veteranul care a suferit pentru România închis în lagăre opt ani ne-a părăsit pentru totdeauna.
 
Ce vreau să întreb: aţi văzut cumva la televizor o ştire pe tema aceasta? Aţi găsit cumva vreo postare în mediul virtual legată de acest subiect la care să se solicite „share masiv“, cum se solicită pentru atâtea şi atâtea lucruri mărunte? Aţi auzit cumva vreun regret exprimat prin vreo „voce“ a societăţii civile?
 
Las deschisă întrebarea. Nici nu vreau să ştiu răspunsul.
 
Adevărul este, în opinia mea, că, de fapt, deşi eroii nu mor niciodată, ei sunt doar uitaţi, cu o nepăsare vecină cu indolenţa, tocmai de către cei ce le datorează atât. Ceea ce mi se pare extraordinar de trist.
 
Şi ca un ultim aspect, luna trecută a plecat la Ceruri şi generalul-locotenent (rtr.) Constantin Ispas, veteran al celui de-al Doilea Război Mondial și cetățean de onoare al municipiului Târgu Jiu. Aţi văzut vreo isterie media pe tema aceasta, cum se fac pentru multe alte mărunţişuri? Nici eu.
 
Dumnezeu să ne odihnească eroii, să îi aşeze în rândul celor drepţi şi să dea putere familiilor!
 
Citeşte şi:
 
Ne despărțim de încă un erou!:
Maiorul (rtr.) Aurel Antonie, veteran de război, s-a stins din viață, la vârsta de 105 ani


A murit generalul-locotenent (rtr.) Constantin Ispas, veteran al celui de-Al Doilea Război Mondial
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii