Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:29 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Spitalul Judeţean Constanţa, „privatizat“ bucată cu bucată După imagistică şi laborator, se concesionează radioterapia

ro

02 Apr, 2016 00:00 5617 Marime text
După ce a externalizat imagistica, serviciul de management sanitar spitalicesc, serviciul de laborator, serviciul de curăţenie şi altele din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Judeţean Constanţa, Consiliul de Administraţie mai face o mutare şi în ceea ce priveşte serviciul de radioterapie.
 
Singurul aparat de radioterapie de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, care foloseşte cobalt, şi-a oprit activitatea. Motivul: a expirat autorizaţia de funcţionare emisă ce CNCA (Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare). Pentru suferinzii de cancer din Dobrogea, serviciul de radioterapie era singura speranţă să le oprească evoluţia bolii. „Începând de luni, activitatea serviciului de radioterapie se suspendă, întrucât autorizaţia de funcţionare emisă ce CNCA expiră. Această sursă de cobalt are o durată de viaţă dincolo de care nu mai poate fi folosită, nemaiîndeplinind condiţiile fizice pentru a trata pacienţii. Epuizându-se sursa, evident că aparatul nu mai funcţionează. Şi atunci, suspendăm activitatea. Personalul va fi redistribuit în alte secţii, inclusiv medicii care au specialitatea oncologie. Noi am informat şi Ministerul Sănătăţii, şi Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate că, inevitabil, vom ajunge în acest punct“, a declarat managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, dr. Dănuţ Căpăţînă.

Bolnavii de cancer, puşi pe drumuri!  

În privinţa pacienţilor care fac în momentul de faţă şedinţe de radioterapie, zece la număr potrivit managerului Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, acesta spune că a luat legătura cu centre din Bucureşti şi Galaţi. „Aşteptăm un răspuns pentru a şti dacă pacienţii noştri pot fi incluşi în şedinţele de acolo. Încercăm să găsim o soluţie pentru aceşti zece pacienţi. Finanţarea nu este o problemă. Casa Judeţeană pentru Asigurări de Sănătate Constanţa va plăti şedinţele. Nu contează unde se plăteşte, aici, în altă parte. Transportul va fi asigurat de CJC“, a mai spus Dănuţ Căpăţînă.

S-a ajuns unde se voia de mult

Reamintim că, săptămâna trecută, Cristinel Dragomir, vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte al CJC, declara că pacienţii oncologici din judeţ care au nevoie de radioterapie ar putea ajunge la Bucureşti, pe cheltuiala Consiliului Judeţean.
 
Managerul Spitalului Judeţean a precizat că una dintre soluţii este externalizarea serviciului de radioterapie. „Deoarece în acest moment nu există finanţare pentru un echipament de radioterapie, conducerea spitalului a decis, împreună cu CJC, să facă o procedură de concesiune a serviciilor de radioterapie. Deoarece serviciul de radioterapie este un serviciu care se plăteşte de către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, la fel ca şi dializa, acesta poate fi concesionat către un privat. Deja a fost făcut un studiu de fezabilitate pentru un centru de radioterapie modern, cu două acceleratoare de particule, cu simulator, cu brahiterapie. Să fie unul dintre cele mai moderne din regiune. Valoarea estimată este de 10,6 milioane de euro şi va fi suportată de cel care va câştiga licitaţia. Totodată, în urma derulării acestei proceduri, vom solicita, în caietul de sarcini, ca potenţialul câştigător al acestui proiect să poată susţine, printr-un accelerator de particule, activitatea în actualul buncăr al unităţii sanitare, până la construirea celui nou, care ar dura un an. De aceea, până la finalizarea noului buncăr, vom impune câştigătorului susţinerea serviciului de radioterapie, prin punerea la dispoziţie, în mod gratuit, a unui accelerator de particule, pe care să-l operăm cu personalul din spital“, a mai spus managerul unităţii sanitare.
 
Dănuţ Căpăţînă susţine că există şi avantaje ale concesiunii. „Cred că suntem spitalul cu cea mai mare experienţă în zona asta. În primul rând, păstrez controlul asupra serviciului, deoarece pacienţii sunt ai noştri. În al doilea rând, putem impune, prin contractul de concesiune, calitatea serviciului. Şi în al treilea rând, vom primi o cotă, care se numeşte redevenţă, la fel cum se întâmplă şi la celelalte servicii concesionate. Nu vom mai avea bătăi de cap cu reparaţiile, mentenanţa“, a mai menţionat managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.

Citeşte şi

Consiliul de Administraţie al SCJU a externalizat funcţia de director pentru ca doctorul Căpăţînă să facă management prin firma sa?!
 
Pozitron şi „norocul” de a câştiga un contract uriaş cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa
 
Spitalul Județean Constanța a concesionat serviciile de imagistică medicală. Vezi cui și pe ce bani
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii