Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:31 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Şi-au vândut bijuteriile şi au apelat la economiile de-o viaţă Cum au făcut politicienii constănţeni banii pentru sponsorizat partidele

ro

05 Apr, 2013 00:00 3624 Marime text
În Monitorul Oficial al României au fost publicate listele persoanelor fizice şi firmelor care au sponsorizat, în 2012, USL şi PDL. Social democraţii, liberalii şi democrat-liberalii constănţeni s-au dovedit a fi, în unele cazuri, extrem de generoşi atunci când a fost vorba despre bani pentru partid şi pentru campanii electorale. În funcţie de interese, unii au donat sume exorbitante, alţii, mai modeste. De unde au avut aceşti bani? Unii susţin că din economiile de-o viaţă şi din pensie. Alţii, din sumele obţinute ca urmare a vânzării unor bijuterii. Cei mai bogaţi, din dividende.
 
Venituri proprii şi donaţii
 
Cel mai darnic democrat liberal constănţean a fost preşedintele Organizaţiei Judeţene a PDL, Gigi Chiru. Actualul senator al Colegiului 4 a donat partidului în anul electoral 2012 suma de 93.000 lei. „Aceşti bani reprezintă sumele din care mi-am finanţat propria campanie. Contravaloarea facturilor din campanii, cea locală şi cea parlamentară. Sunt bani din veniturile proprii, în cea mai mare parte, dar şi donaţii care s-au făcut pentru mine, la partid”, a declarat preşedintele PDL Constanţa.
 
Împrumut de la prieteni
 
O sumă considerabilă a donat şi fostul deputat PDL Constantin Chirilă, anume 42.300 lei. Întrebat care a fost sursa acestei donaţii, Chirlă a declarat: „Sunt bani din economii proprii, din câştigurile proprii ale familiei. Dar şi din împrumuturi de la prieteni, de la rude”. Candidat la alegerile generale din decembrie, Constantin Chirilă nu a prins un al doilea mandat în Camera Deputaţilor. Preşedintele interimar al Organizaţiei Municipale a PDL Constanţa candidează, însă, pentru funcţia de membru în Comisia Naţională de Statut, Etică şi Litigii a PDL.
 
Şi-a vândut bijuteriile
 
Carmen Onciu, consilier în cadrul Consiliului Local Municipal Constanţa, a dat partidului, în 2012, 20.000 de lei. Sursa banilor? Ei, bine, potrivit spuselor social democratei, banii provin din vânzarea unor bijuterii, în 2011 şi 2012. „Sunt banii mei personali, din salariul meu şi din vânzarea unor bijuterii, în 2011 şi 2012. Nu este o sumă imensă, este suma pe care mi-am permis să o dau. Dacă nu aveam aceşti bani, nu-i dădeam”, a explicat Carmen Onciu.
 
Un efort financiar
 
Consilierul judeţean Gheorghe Mihăeşi a donat partidului doar 10.000 de lei. Ieşit anul trecut la pensie, Mihăeşi a mărturisit că, raportat la veniturile sale, „suma este mare”. „Banii sunt din indemnizaţia mea de consilier judeţean şi din rezervele mele. Aveam nişte bani la bancă. Am dat la solicitarea partidului”, susţine consilierul.
 
21.100 de lei, „o sumă minusculă”
 
Actual deputat PDL, democrat liberalul Florin Gheorghe a donat partidului, anul trecut, 21.100 de lei. „Ăştia au fost banii mei personali, din salariu şi din dividendele de la firma în care am fost administrator”. Parlamentarul constănţean consideră că suma donată „este minusculă” comparativ cu alte sume donate de colegii săi.
 
„O campanie mai puţin costisitoare”

 
Senatorul Colegiului 2, Nicolae Moga, a dat partidului, în anul electoral 2012, 50.000 de lei, sumă deloc de neglijat. Parlamentarul social democrat aflat la al doilea mandat în Senat a declarat că banii provin din dividendele de la firma sa de construcţii (S.C. Tracon SRL Brăila). „Am pus dividendele în cont şi am avut un mandatar financiar în campanie. Dar a fost o campanie mai puţin costisitoare faţă de cea de acum cinci ani”, a declarat Nicolae Moga.
Cea mai mare sumă donată de un constănţean partidului în anul 2012 a venit din partea social democratului Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa. El a dat USL 200.000 de lei. Am încercat să aflăm, de la preşedintele CJC, care a fost sursa banilor, dar acesta nu a putut fi contactat. În situaţia în care ne va transmite punctul său de vedere, acesta va fi ulterior publicat.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Ioana 05 Apr, 2013 08:52 asemenea declaratii...banii sunt luati de la diverse societati chiar asa prosti ne credeti!!!!!