Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:32 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Politica vameşilor Pilcă şi Bogatu - între PSD, PNL şi PDL

ro

25 May, 2011 00:33 7468 Marime text

cap_1.jpgOperaţiunea „Containerul" a reunit în centrul de reţinere şi arest preventiv unii dintre cei mai renumiţi vameşi din istoria Portului Constanţa. Cine nu auzise de Pilcă sau de Bogatu? Cine nu le ştia, pe de altă parte, influenţa...

Se spune că au o apropiere faţă de un partid sau de un altul, însă realitatea ne arată că, de fapt, gaşca vameşilor nu avea partid, nici interese doctrinare, ci numai afaceri pe care le-ar fi derulat cu oricine ar fi fost capabil să le ofere bunăstare şi, poate, la o adică, protecţie. Dar şi cu asta s-a terminat, cel puţin pentru moment. Cu legături în PDL, PSD, dar şi în PNL, viaţa transpartinică a business-urilor foştilor vameşi ne arată încă o dată că celebra vorbă din popor „interesul poartă fesul" este mai actuală ca niciodată.

Şi, ca băieţii deştepţi ai Portului, cum au fost până de curând, foştii angajaţi ai Vămii au ştiut să lase business-urile pe mâinile taţilor, dar şi să abandoneze munca la stat pentru afacerile private.

Afaceri cu... alma

Legăturile dintre ei sunt strânse, iar lista reţinuţilor în dosarul „Containerul" nu ne prezintă decât un cerc afaceristic, cu tentaculele bine întinse în multe alte cercuri de interese. Spre exemplu, Aurelian Cătălin Pilcă, fost şef la Vama Agigea, nu mai deţine părţi sociale în nicio societate comercială. Însă, îl regăsim în consiliile de administraţie a două regii aflate în subordinea Consiliului Judeţean Constanţa, instituţie condusă de social-democratul Nicuşor Daniel Constantinescu, partenerul de afaceri al lui Radu Ştefan Mazăre. Pe lângă asta, Pilcă mai administrează nişte firme: Almatrans, Container Clearance Services, Multitrend Impex, Turnuri SA şi Vitis SA Babadag. În 2006, asociaţii SC Almatrans SRL, Teodor Pilcă (tatăl) şi Marioara-Elena Gavar, îşi cesionează părţile sociale către Aurelian Pilcă şi Marius Făinărea. Cei doi devin şi administratorii afacerii, în locul luI Viorel Stănculescu. În acelaşi an, Ştefan Cezar Drăguţel, Xu Binwei, Pilcă jr. şi Pilcă sr. pun bazele SC Clever Building Solutions. În firmă intră şi Făinărea, dar după puţin timp în locul lui Teodor Pilcă. Câteva luni mai târziu, juniorul, Făinărea şi Stănciulescu intră în Almaport, în locul lui Pilcă-tatăl şi al lui Zenobiu Radu Gavat. Tot în 2006, Constantin şi Marius Constantin Comănoiu îi primesc în SC Marpet Construct 2003 pe Aurelian Pilcă şi pe Făinărea. Societatea se redenumeşte Almacons, iar sediul social se mută pe bulevardul Aurel Vlaicu nr. 52. De altfel, adresa pare a fi una prielnică pentru grupul de firme Alma, pentru că acolo au avut sediul, de-a lungul vremii, mai multe societăţi comerciale cu acest prefix. În 2007, Eugen Bogatu, Iulian Ilie Nedu, Aurelian Pilcă, Marius Făinărea, Dumitru Teşeleanu (tatăl lui Iulian, fostul şef al Vămii Agigea), Florin Dan Prisăcaru şi SC Venid&Co SRL înfiinţează SC Venid Construction SRL, administratori fiind Bogatu şi Cristian Gheorghiev Popescu. Tot în 2007, an foarte bun pentru afacerile clanului, Dragoş-Iulian Tudoran, Făinărea, Teşeleanu, Nedu, Bogatu, Prisăcaru şi Pilcă jr. înfiinţează Deluxe Construct.

Cu Sorina lui Mazăre

Câteva luni mai târziu, asociaţii primesc în afacere SC Millenium Global Development, căreia îi dau 50% din părţile sociale. Noul cooptat era reprezentat de nimeni alta decât Sorina-Gina Hortolomei-Moscu, binecunoscută ca fiind o apropiată a afacerilor ce poartă amprenta lui Radu Mazăre. De altfel, femeia este privită ca eminenţa cenuşie a unei părţi dintre afacerile apropiate primarului Constanţei. Aşadar, Eugen Bogatu, Pilcă şi asociaţii s-au combinat cu omul lui Mazăre?! Şi la această oră Bogatu şi Millenium-ul Sorinei-Gina sunt asociaţi în SC Deluxe Construction SRL. Singurul care a părăsit firma este Aurelian Pilcă. Să nu uităm că SC Holland Development Group SA (firmă care are ca asociat SC Millenium Development Group) apare în dosarul retrocedărilor în calitate de cumpărător de drepturi litigioase şi că, mai mult decât atât, societatea este implicată în afacerea City Park Mall.

Oprire la locuinţele ieftine

Şi Almaclima a luat naştere în 2007, avându-i ca asociaţi pe Aurelian Pilcă, Făinărea, Constantin Comănoiu, fiul său, Marius-Constantin, Diana Doina Tenea, Dragoş Florian Vintilă şi Bogdan Ioan Vintilă. Sediul, evident, tot pe Aurel Vlaicu 52. În acelaşi an apare SC Turnuri SA (fondatori: Lucian Urban, Bogatu, Nedu, Pilcă jr., Făinărea, Teşeleanu şi Prisăcaru), iar Aurelian Pilcă şi Făinărea intră în societăţi cum ar fi Sea Container Services şi ATP Exodus. Tot în 2007, Bogatu şi Pilcă sunt numiţi în CA-ul Vitis SA Babadag. 2008 îl prinde pe Pilcă senior cesionându-i fiului său părţile sociale în SC Clever Building Solutions. Tătucul Pilcă a făcut afaceri şi cu tatăl lui Făinărea, Manolache. Cei doi au fost asociaţi în SC Dana 95 SRL. La ora actuală, seniorul este implicat în Almaclima, Turnuri, Clever Building Solutions şi este cenzor al SC Salport SA.

Să nu uităm că una dintre fostele afaceri ale lui Pilcă a fost implicată şi în proiectul locuinţelor ieftine pentru tineri, marca Mazăre. Este vorba despre Almacons, „firma lui Pilcă", aşa cum a numit-o însuşi edilul în cadrul unei emisiuni radio, care s-a şi retras prima din Badea Cârţan. Afacerea îi reunea pe Pilcă tatăl, Făinărea, pe Constantin şi pe Marius-Constantin Comănoiu. S-a zvonit pentru o bună bucată de timp că intrarea Almacons-ului în proiectul blocurilor pentru tineri a fost instrumentată de Pilcă (care ar avea o relaţie apropiată cu primarul Radu Ştefan Mazăre) şi că ieşirea acestuia din firmă a coincis cu renunţarea la proiect. Se ştie că majoritatea societăţilor implicate în construirea cartierului de pe Baba Novac au renumele că ar fi „lipite" de primarul Constanţei. Acest fapt este însă negat de Constantin Comănoiu: „Nu a avut Pilcă nicio legătură. Eu am făcut propunerea, am fost la negocieri la primărie şi m-am ocupat de tot. Ne-am retras pentru că a venit criza şi nu am mai putut să luăm bani de la bancă. Este adevărat, firma era văzută ca fiind a lui Pilcă pentru că a fost persoană publică, faţă de noi, restul. Dar taică-su a avut ca noi, ceilalţi, 25%. Poate eram îndreptăţit să spun că este firma mea, pentru că eu şi fiul meu aveam 50%".

PDL, rampă de lansare pentru Eugen

În ceea ce îl priveşte pe Eugen Bogatu se ştie că a fost membru al Partidului Democrat Liberal şi că are o relaţie bună cu senatorul PDL Mircea Banias. Aşadar, o altă „ramură" a organizaţiei vameşilor se îndreaptă către o parte a vieţii politice locale. Nu trebuie să trecem cu vederea concediile pe care Banias şi Bogatu le-au făcut împreună, mai ales cel de acum două veri, în care se pare că cei doi s-au distrat alături de Iulian Teşeleanu. Deci Banias şi Bogatu sunt atât de apropiaţi încât preferă să-şi petreacă împreună şi timpul liber. Pentru că vacanţele ar putea avea un loc foarte important în toată povestea.

Eugen Bogatu, fost director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul CN APMC SA, a mai fost arestat în dosarul UCM Reşiţa şi, acum, simte din nou fiorul arestului. Dar afacerile nu-i lipsesc. Bogatu este asociat în Comat-Met SA, Almaclima SA, Venid & CO, Turnuri SRL, Deluxe Construct şi Alma Hollyday SRL. În viaţa afaceristică a lui Eugen Bogatu apar frecvent aceiaşi oameni ca şi în cazul lui Pilcă.

De-a lungul vremii, Bogatu a apărut în tot felul de afaceri. În 2006, era numit administrator al SC Vitis SA Babadag, dar şi al SC Multitrend Impex, afacere în care erau implicaţi Remulus Ovidiu Coandă, Alexandru Maxim şi Sea Container Services. Un an mai târziu, alături de Nedu, Pilcă, Făinărea, Dumitru Teşeleanu, Prisăcaru şi SC Venid Construct, Bogatu pune bazele SC Venid & CO SRL pe care o administra, la acea vreme, alături de Cristian Gheorghiev Popescu. În 2008, alături de Valentin Ţiripan şi de Dragoş Iulian Tudoran, înfiinţează SC Dolce Vita Administrare SRL. În acelaşi an este cooptat în SC Multitrend Impex, înfiinţează Alma Hollyday (cu Cristian Gheorghiev Popescu) şi este numit administrator al Legermax Maritime Services (asociaţi: Legermax Maritime Services, Sea Container Services şi Gedvec). În 2009, asociaţii SC Almaclima SRL, SC Stone Group SRL (reprezentată prin Prisăcaru), Almaterm (reprezentată prin Făinărea) şi Ink Building (reprezentată prin Vasile Cacioianu şi Gabriel Mirzac) îi cooptează în afacere pe Bogatu, Teodor-Constantin Pilcă, Marius Făinărea, Dumitru Teşeleanu şi Florin-Dan Prisăcaru. Stone Group şi Ink Building s-au retras cu această ocazie din SC Almaclima SRL.

Guillin, Valentin Gheorghe Ionescu şi PNL

Tot în 2009, Bogatu devine administrator al Container Clearance Services SRL. Ar mai trebui analizată şi legătura lui Eugen Bogatu cu bulgarul Cristian Gheorghiev Popescu. Cei doi sunt asociaţi în SC Alma Hollyday SRL, dar au mai fost legaţi, de-a lungul timpului, de alte afaceri. Bogatu deţine părţi sociale şi în SC Venid&CO SRL, societate în care asociat persoană juridică este şi Venid Construction SRL. Firma, care îi are asociaţi pe Cristian Gheorghiev Popescu şi pe conaţionalul său Dimitrov Dinko Dinev, apare alături de societatea cipriotă Guillin Investments Limited în SC Venid Invest. Guillin Investments Limited este implicată, potrivit Registrului Comerţului, în SC Habitat şi Ambient SA şi în I&C Development SRL. Habitat şi Ambient SA este firma coinculpatului primarului Radu Mazăre, Valentin-Gheorghe Ionescu. Acesta, prin firma sa, Habitat şi Ambient, este inculpat în dosarul retrocedărilor, instrumentat de procurorii DNA (ca şi în cazul dosarului în care apar Banias şi Bogatu), la capitolul cesionari cumpărători de drepturi succesorale, alături de Viorel Pană, Cristian Borcea, Mihai Camboianu, Bogdan Gabriel Sandu, Daniel Ene, Marius şi Carmen Puşcaşi şi Mihai Ceacîreanu, pentru complicitate la infracţiuni asimilate şi în legătură directă cu infracţiuni de corupţie. Ionescu este implicat, printre altele, şi în SC Sisteme Internaţionale de Afaceri SA, concesionarul Portului Turistic Tomis. Cu alte cuvinte, firma implicată în afacerea prietenului lui Mazăre deţine părţi sociale şi în persoana juridică asociată cu Bogatu. Dar legăturile cu politicul nu se opresc aici. În Comat-Met, Bogatu este asociat cu Anca Daniela Ruşanu, soţia senatorului PNL Dan Radu Ruşanu.

Aşadar, iubirea pentru vreo culoare politică iese din jocul vameşilor, unica lor dragoste fiind aceea pentru afaceri.

Tudoran + Gina = New Amsterdam

Printre cei reţinuţi se află şi comisionarul vamal Dragoş Iulian Tudoran. Este asociat în Mermatex, Container Clearance Services, Deluxe Construct, Dolce Vita Administrare, Symbiana Administrare şi New Amsterdam.

Şi el face afaceri, în particular, cu Sorina Hortolomei-Moscu. Prin hotărârea 1 din 9 martie a.c., unicul asociat al SC New Amsterdam SRL, Dragoş Iulian Tudoran, a cooptat în firmă SC Millenium Global Development, reprezentată prin Sorina Moscu. De asemenea, s-a majorat capitalul social cu 100 de lei, iar noului-intrat i-a revenit 30% din SRL. Potrivit Registrului Comerţului, Tudoran mai deţine părţi sociale în Mermatex, Container Clearance Services, Deluxe Construct, Dolce Vita Administrare şi Symbiana Administration. La rândul său, Millenium Global Development apare în Flame Advertising, Holland Development Group (firmă menţionată în dosarul retrocedărilor) şi Deluxe Construct. Numele Sorinei-Gina Hortolomei-Moscu apare în firme precum Bulevard SA, Termoinstal Construct, Mega Development, Millenium Global Development, Aqualand, Holland Development Group SA, Contest SRL, Agrocom-Vit 2002 SRL, Wynn Resort, Mehmetoglu şi Clubo Galactic. Poate că, totuşi, operaţiunea „Containerul" va avea ecouri nu numai în gaşca vameşilor, ci şi prin partidele de care aceştia sunt legaţi.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Mishu 25 May, 2011 17:00 Vedeti va rog si afacerile fostului sef de la APC si actual consilier municipal din poartea PNL , Matei Constantin - veti gasi multe surprize legate de acest caz al lotului Mironescu.....
  • mosulica 25 May, 2011 16:13 Dragilor poate stie cineva sau afla cum a luat Pilca,umflatul cu pompa,teren pentru vila ,taman aproape de malul marii?Oare ce masinarii a mai folosit primaria?Si ar fi interesant sa stim si ce lucrari primeste pilca de la...casa alba!
  • spagoveanul 25 May, 2011 08:14 niste mafioti-verioti,mircea basescu,traian basescu sit isi luau?