Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:49 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Măsuri luate de autorități pentru combaterea COVID-19 Spitalul CFR Constanța, sub coordonarea MApN. Când urmează să fie gata secția mobilă de la Stadionul Portul (video)

ro

31 Mar, 2020 00:00 6614 Marime text

Lupta împotriva temutului virus COVID-19 este axată pe combatere și prevenire. Autoritățile încearcă să fie cu doi pași înaintea evoluției, pregătind unități medicale mobile și alocând forțe către spitalele centre din țară. În cadrul ultimei conferințe de presă susținută de către ministrul afacerilor interne, Marcel Vela, era anunțat faptul că spitalele subordonate Ministerului Transporturilor trec în subordinea Ministerului Apărării Naționale, pentru a se alătura flotei medicale axată pe tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus.

”Ministerele cu rețea sanitară proprie și autorități locale care au în subordine unități sanitare vor asigura la cerere spații de repaus între ture personalului sanitar din 31 martie”, a spus Marcel Vela din Ordonanța Militară 4.
Ideea lansată de ministru a fost completată cu un exemplu concret de Raed Arafat, secretar de stat MAI. ”Ordinul Militar nr.4 prevede că un nou spital va fi realizat la Constanța. Deja MAPN a instalat un spital de campanie, dar fi atașat unul ca la Ana Aslan. Va fi Spitalul CFR, care a intrat sub ordinul MAPN. Vor fi asigurate spații de terapie intensivă în Spitalul CFR.”, a spus Raed Arafat. Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor are în subordine 15 spitale de căi ferate, astfel: două în București (Spitalul Clinic nr. 1 CF Witting și Spitalul Clinic nr. 2 CF) și 13 în alte orașe – Iași, Cluj Napoca, Timișoara, Ploieşti, Galaţi, Constanţa, Braşov, Paşcani, Simeria, Oradea, Craiova, Sibiu și Drobeta Turnu Severin.
„Clădirea spitalului CFR va face parte din acest sistem a spitalului mobil. Vedem ce variante sunt pentru cazarea cadrelor medicale. Sunt mai mulți hotelieri care și-au oferit serviciile gratuit, nu doar pentru spitalul mobil, ci și pentru cei de la Boli Infecțioase sau de la Spitalul Județean. S-au oferit să facă acest lucru în mod gratuit. Vedem care sunt cele mai bune variante și vom găsi soluții”, a subliniat prefectul George Niculescu.
Din declarația prefectului județului Constanța se înțelege că este vorba de sediul de pe bulevardul 1 Mai nr. 5-7, din imediata apropiere a stadionului Portul. Spitalul mai are două sedii, pe bulevardul IC Brătianu și în incinta Port, cel din urmă fiind și centru de carantină, identificat și folosit la începutul răspândirii virusului în România.

Angajări pe durată determinată


Pe portalul Ministerului Apărării Naționale, la secțiunea COVID-19, sunt postate anunțuri de angajare pe durată determinată în mai multe unități militare medicale din România, inclusiv la Constanța.
„Anunț al Spitalului Militar de Urgență Constanța privind încadrarea unor posturi de personal civil contractual, pe durată determinata, până la data de 20.09.2020”, fiind vorba de un post de medic specialist, medic primar, pentru specialitatea Anestezie și Terapie Intensivă în secția Anestezie și Terapie Intensivă. Angajările pentru o perioadă nedeterminată vin în contextul alocării de cadre medicale din unitățile militare pentru acoperirea posturilor din secția modulară, care urmează să fie terminată în câteva zile la Constanța.

Secția modulară medicală COVID-19 Constanța


Sistemul Medical Modular de Intervenție și Tratament (SMMIT), care se instalează în aceste zile la Constanța, este cumpărat de Direcția medicală a Ministerului Apărării Naționale, prin S.C. Unifarm S.A. din Olanda și va funcționa pe Stadionul Portul, ca o secție extinsă a Spitalului Militar de Urgență "Dr. Alexandru Gafencu" din Constanța.
Formațiunea medicală va avea o capacitate de 55 de paturi, din care​ patru paturi sunt​ de tip Terapie Intensivă, având în vedere faptul că rolul acestei formațiuni este pentru cazuri ușoare și medii, ca să decongestioneze alte unități medicale, spitale​ din zonă. În plus, SMMIT ROL2 Constanța va avea o zonă de triaj și de izolare, unde vor fi amplasate 150 de paturi. Lucrările de montare ale secției de tratament (cu 55 paturi) sunt în curs de desfășurare, urmând să fie finalizate în zilele următoare. Ulterior, se continuă și lucrările la zona de izolare și triaj (150 paturi), care urmează să fie amplasată în jurul acestei formațiuni medicale. După terminarea activităților de montare, va urma etapa operaționalizării SMMIT Constanța și dotarea cu aparatură medicală și cu infrastructura logistică necesară.
 „Nu pot să lansez nici un termen la clar sau ferm pentru darea în folosință a spitalului. După cum puteți vedea, la doar câteva zile după ce au sosit tirurile cu echipamente, spitalul mobil este aproape ridicat. Urmează să vină echipamentele medicale cu care va fi dotat acest spital. Așa cum v-am mai spus, organigrama pentru a asigura serviciile medicale - personalul va fi format din cadre medicale din MApN”, a precizat prefectul Constanței, George Niculescu.
Militarii din forțele navale și terestre sunt cei care se ocupă de montarea unității medicale, care va fi destinată tratării cazurilor moderate de pacienți infectați cu COVID-19. Locotenent-colonelul Nicolae Cătălin Boca este medicul militar care va coordona secția modulară medicală COVID-19 de la Constanța.
„Spitalul modular va avea scopul de a prelua pacienții suspectaţi sau infectați de virusul COVID-19. Sperăm să venim în sprijinul populației cât mai repede pentru a ajuta la gestionarea acestei situații de urgență. Atât noi, cât și întreaga structură a MApN încercăm să fim pe deplin în sprijinul populației și populația sperăm să fie conștientă că poate să se bazeze pe toate structurile MApN care vin în sprijinul populației în aceste momente dificile”, a transmis Nicolae Cătălin Boca.

CN APM Constanța sprijină demersul


CN Administrația Porturilor Maritime SA Constanța participă la susținerea efortului autorităților și oferă sprijin și asistență la montarea Spitalului Modular de Izolare și Tratament COVID-19.
Spitalul, care este amplasat pe stadionul Portul, stadion al CN Administrației Porturilor Maritime SA, va funcționa ca o extindere a secției de boli infecțioase a Spitalului Militar de Urgență din Constanța.
Echipe ale CN APM SA, colegi din cadrul sucursalelor companiei, sunt în aceste zile pe stadionul Portul pentru a oferi asistență, pentru a facilita racordările la utilitățile publice, realizarea unor lucrări de construcții sau amenajări în zonă.
Astfel, județul Constanța va beneficia, în cel mai scurt timp, de o nouă facilitate medicală, cu aproximativ 55 de paturi, care va fi capabilă să trateze cazuri de COVID-19.
Acesta este al doilea spital militar mobil din România, primul fiind amplasat în incinta Institutului Național de Gerontologie și Geriatrie „Ana Aslan” Otopeni.

 
Citește și
 
Stadiul lucrărilor la secția modulară medicală COVID-19 de la Constanța. Prefectul, prezent la fața locului (galerie foto+video)

Administrația Porturilor Maritime oferă sprijin la montarea Spitalului Modular de Izolare și Tratament COVID-19

OM nr.4 prevede că Spitalul CFR din Constanța intră în subordinea Ministerului Apărării Naționale

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii