Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
02:12 20 05 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Legături cu Dosarul Motorina Constanţa. Patru oameni de afaceri au fost condamnaţi. Judecătorii vorbesc despre un prejudiciu imens (document)

ro

15 Nov, 2018 00:00 2910 Marime text
Trimişi în judecată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, Sandor Attila Kiss, George Guliu, Andrei Szucs şi Alexandru Iosif Gulya au fost condamnaţi ieri de judecătorii din Tribunalul Constanţa.
 
Sandor Attila Kiss, administrator la SC Enviro Invest SRL, din Mihail Kogălniceanu, a fost condamnat la o pedeapsă de cinci ani de închisoare pentru complicitate la evaziune fiscala în forma continuată. George Guliu, administrator al SC Excella Real Grup SRL, a fost condamnat la o pedeapsă de doi ani şi opt luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală.
 
Andrei Szucs, administrator la SC Enviro Invest SRL, din Mihail Kogălniceanu, a luat trei ani şi patru luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală.
 
Alexandru Iosif Gulya, administrator la SC Tron Serv SRL, din Mihail Kogălniceanu - o pedeapsă de cinci ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată şi alţi doi ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală.
 
Instanţa a admis acţiunea civilă formulată de ANAF şi a dispus obligarea inculpatului Sandor Attila Kiss la plata către partea civilă ANAF a sumei de 6.530.088,23 lei, din care 3.544.905,04 lei TVA şi 2.985.183,19 lei impozit pe profit, reprezentând, conform portalului instanţelor de judecată, prejudiciul cauzat bugetului de stat şi plata obligaţiilor fiscale accesorii datorate de la data când obligaţia a devenit scadentă şi până la data executării integrale a plăţii.
 
„Obligă inculpatul George Guliu la plata către partea civilă ANAF a sumei de 2.133.725,23 lei din care 146.672 lei accize motorină, 31.653 lei accize benzină, 1.758.349 lei accize CLG, diferenţa cuantum acciza unitară CLG 140.370 lei şi c/val a 21 tone produs CLG 56.681 lei, reprezentând prejudiciul cauzat bugetului de stat şi plata obligaţiilor fiscale accesorii datorate de la data când obligaţia a devenit scadentă şi până la data executării integrale a plăţii“, potrivit minutei judecătoreşti.
 
„Obligă inculpatul Andrei Szucs la plata către partea civilă a sumei de 50.476.627,31 lei din care 27.439.988,49 lei TVA şi 23.036.638,82 lei impozit pe profit, reprezentând prejudiciul cauzat bugetului de stat şi plata obligaţiilor fiscale accesorii datorate de la data când obligaţia a devenit scadentă şi până la data executării integrale a plăţii. Obligă inculpatul Alexandru Iosif Gulya la plata către partea civilă ANAF a sumei de 20.204.626,16 lei din care 10.973.253,09 lei TVA şi 9.231.373,07 lei impozit pe profit, reprezentând prejudiciul cauzat bugetului de stat şi plata obligaţiilor fiscale accesorii datorate de la data când obligaţia a devenit scadentă şi până la data executării integrale a plăţii“, se mai arată în decizia magistraţilor.
 
Decizia Tribunalului Constanţa nu este definitivă, aceasta putând fi atacată la Curtea de Apel Constanţa.
 
Potrivit datelor puse la dispoziţie de Registrul Comerţului, consultat la data de 14 noiembrie, SC Enviro Invest SRL are sediul social în localitatea Mihail Kogălniceanu, iar asociat unic este Sandor Attila Kiss. Firma se află sub urmărire penală, în fişa societăţii fiind menţionat dosarul 938/P/2009. Cu privire la acest dosar, pe data de 28 iulie 2010 procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa au dat publicităţii un comunicat prin care anunţat că „efectuează cercetări în dosarul nr.938/P/2009 faţă de învinuiţii Guliu George, Nemeş Radu, Andrei Szucs, Sandor Attila Kiss şi Alexandru Iosif Gulya, şi două persoane juridice, respectiv SC Excella Real Grup SRL şi SC Enviro Invest SRL sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală“.
 
„Din probele administrate până în acest moment procesual, în sarcina învinuiţilor Guliu George şi Nemeş Radu s-a reţinut faptul că aceştia, în numele şi pe seama SC Excella Real Grup SRL au efectuat o serie de tranzacţii comerciale cu mii de tone de combustibil fără înregistrarea veniturilor în evidenţele contabile ale societăţii, atestând în mod nereal faptul că ar fi achiziţionat combustibil de la SC Enviro Invest SRL, reprezentată de învinuiţii Szucs Andrei, Kiss Şandor Attila, Gulya Alexandru Iosif.
 
Totodată, în sarcina învinuitului Szucs Andrei s-a mai reţinut faptul că, în perioada 17 decembrie 2008 - 24 martie 2009, în calitate de asociat unic şi administrator al SC Enviro Invest SRL a livrat circa 50.000 de tone de „păcură neconformă” către o altă societate comercială, fără a evidenţia în actele contabile ori în alte documente legale ale societăţii, operaţiunile comerciale efectuate şi veniturile realizate. Prejudiciul adus bugetului consolidat al statului a fost de peste 500.000 de euro. În vederea recuperării prejudiciului, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa au dispus aplicarea măsurii asigurătoare a sechestrului asupra cantităţii totale de 2.071.800 kg de motorină euro 5, care în parte a fost valorificată, fiind virată la bugetul de stat suma de 2.341.680 RON.
 
Totodată, a fost indisponibilizată suma de 2.321.852 RON, ca măsură asigurătoare procesual penală dispusă în scopul recuperării prejudiciului cauzat bugetului de stat, cercetările penale fiind în curs, în vederea finalizării urmăririi penale“, se mai arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa.
 
Comunicatul integral poate fi citit integral în secţiunea „Documente“.
 

Judecaţi alături de fostul şef al banilor din România

 
Într-un alt dosar, George Guliu a fost judecat şi condamnat în dosarul în care Sorin Blejnar, fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Viorel Comăniţă, fost şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor, dar şi Florin Dan Secăreanu, fost şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Constanţa, au fost deferiţi Justiţiei de procurorii DNA. De asemenea, în dosarul cauzei au mai fost deferiţi Justiţiei: Radu Nemeş, Diana Nemeş - la acel moment, administrator la SC Excella Real Grup SRL, George Guliu - la acea dată, asociat şi administrator la SC Excella Real Grup SRL Nicolae Bălcescu, judeţul Constanţa, Dumitru Chirvăsitu - la acea dată, administrator în fapt al SC Inkasso Jobs SRL Mihail Kogălniceanu, judeţul Constanţa, şi Lucian Florin Ionescu - la acel moment, administrator la SC Delta Oil Logistic SRL. Mai mult, procurorii au dispus şi trimiterea în judecată a mai multor persoane juridice, pentru evaziune fiscală şi complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani.
 
Bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 242.642.205,44 de lei (aproximativ 56 de milioane de euro), se arată în documentele celor de la DNA.
 
În prezentul dosar, George Guliu a fost condamnat definitiv la trei ani şi opt luni de închisoare pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi evaziune fiscală. De menţionat că, tot în acest dosar, Radu Nemeş a fost condamnat, în primă instanţă, la nouă ani de închisoare.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii