Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:05 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Legătura dintre Radu Mazăre şi piesa de rezistenţă în dosarul presupusei mite pentru Henri Coandă, Elan Schwartzenberg (galerie foto)

ro

12 Apr, 2014 00:00 4080 Marime text
Numele omului de afaceri Elan Schwartzenberg a fost legat, în ultimii ani, de cel al primarului Constanţei, Radu Mazăre, în mai multe contexte. Fie că a fost vorba despre prietenia care i-ar lega pe cei doi, fie despre mall-ul din Parcul Tăbăcărie, ridicat pe un teren retrocedat, numele lui Schwartzenberg a fost constant alăturat de cel al edilului-şef.
 

Mai nou însă, numele său apare într-un referat al procurorilor DNA, citat de cotidianul România liberă. Şi tot în legătură cu Radu Mazăre. „În cursul anului 2011, Morgenstern Avraham, reprezentantul SC Shapir Structures SRL, a oferit primarului municipiului Constanţa, Mazăre Radu Ştefan, prin intermediul unui apropiat al celor doi, Schwartzenberg Emilian, suma totală de 175.000 de euro, pentru a facilita câştigarea de către societatea pe care o reprezenta, în condiţii avantajoase, a licitaţiei având ca obiect contractul de construire a Campuslui social Henri Coandă, în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro). Traseul mitei a fost următorul: Societatea off shore Larton Consultants Ltd (unic asociat al SC Shapir Structures SRL) transferă în contul societăţii Melici Management Inc. (beneficiar real Schwartzenberg Emilian) suma de 109.835 euro, la data de 28.07.2011, şi suma de 173.012 euro, la data de 24.08.2011; Societatea Melici Management Inc. transferă în contul personal al primarului Mazăre Radu Ştefan deschis la Israel Discount Bank, Sucursala 156, Netanya, Israel, suma de 95.000 de euro la data de 13.09.2011 şi în contul personal al lui Mazăre Alexandru deschis la aceeaşi bancă - Israel Discount Bank, Sucursala 156, Netanya, Israel, suma de 40.000 de euro în aceeaşi dată; tot în contul personal al lui Mazăre Alexandru, deschis la Israel Discount Bank, Sucursala 156, Netanya, Israel, Melici Management Inc. a transferat suma de 40.000 de euro în data de 06.12.2011. Operaţiunile prin care fraţii Mazăre au primit sumele de bani susmenţionate au avut ca justificare «fees» - onorariu“.
Iată deci că omul de afaceri este din nou pomenit în acelaşi context cu primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre.
 
City Park Mall din Tăbăcărie, ridicat pe teren retrocedat. Remember
 
Potrivit informaţiilor disponibile pe Registrul Comerţului, Elan Schwartzenberg este asociat în Exclusiv Art SRL, News Television SRL, Seaview Advertising SRL şi Seaview Advertising Media.
Să revenim însă la menţionarea numelui său în contexte legate de Constanţa, respectiv de primarul Mazăre. City Park Mall, centrul comercial din Parcul Tăbăcărie, inaugurat cu doar o zi înaintea alegerilor locale din iunie 2008 şi aparţinând Neocity Group România - societate condusă la acel moment de Elan Schwartzenberg - este ridicat pe un teren retrocedat. Mai mult, această retrocedare figurează în celebrul dosar pe care DNA l-a instrumentat împotriva edilui-şef al Constanţei, Radu Mazăre, a lui Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, dar şi altor persoane, printre care Cristi Borcea, Paraschiva Barbu, Basarab Popa, Ramona Dospinescu, Marius şi Carmen Puşcaşi şi Mihai Ceacîreanu. Expertiza DNA-ului spune că evaluarea s-ar fi făcut în mod nejustificat, pământul fiind cotat cu trei preţuri pentru un metru pătrat: 20 USD, 63 USD şi 90 USD. Anchetatorii au calculat la un preţ de 90 USD pentru un metru pătrat şi a reieşit un prejudiciu adus patrimoniului municipiului Constanţa de 1.185.250 de dolari.

Dar să ne aducem aminte care a fost povestea acestei celebre retrocedări

În luna septembrie a anului 2000, Consiliul Local Municipal Constanţa vota, la iniţiativa lui Radu Mazăre, hotărârea 396, care aproba construirea centrului comercial în Parcul Tăbăcărie, pe un teren în suprafaţă de 43.500 mp. Beneficiar era societatea Holland Development Group SA. Planul iniţial a fost însă dat peste cap de Autoritatea Publică Teritorială pentru Protecţia Mediului, care a respins proiectul, dat fiind faptul că suprafaţa făcea parte din domeniul public al municipiului Constanţa. Hotărârea prevedea concesionarea, prin licitaţie publică, a unui teren de 22.750 mp, situat în parc, în vederea realizării centrului comercial. CL Constanţa intenţiona, în acest fel, să concesioneze o suprafaţă din proprietatea publică a municipiului. Amintim că iniţiativa a stârnit, la acea vreme, puternice reacţii contra din partea societăţii civile, precum şi din partea ONG-urilor de mediu. Peste o mie de oameni au semnat împotriva implementării proiectului şi a schimbării destinaţiei parcului. Urmare a controversei create, aceiaşi aleşi locali au aprobat, în şedinţa din decembrie 2001, o hotărâre care le modifica pe cele anterioare şi care specifică în mod clar că terenul este domeniu privat al CLM Constanţa, nicidecum public, aşa cum era considerat cu un an înainte. Aşadar, se făcuse prima mutare.

Prin notificarea nr. 105830, depusă pe 7 august 2001 la Primăria Constanţa de către o societate de avocatură, în numele Ştefaniei Gardef-Dragne, Eleonorei-Lavinia Gardef, Corneliei Gardef şi al lui Adrian Sorin Mugur Cănănău, se solicită restituirea în natură a unui teren de 100.000 mp, situat în Parcul Tăbăcărie. Cererea nu a primit însă niciun răspuns până în 2003, când, în septembrie, edilul-şef Radu Mazăre, prin dispoziţia de primar 2444, a acceptat atribuirea de măsuri compensatorii pentru doar 10.000 mp. Cu „doar“ 90.000 metri pătraţi mai puţin decât obiectul revendicării. Articolul 1 al dispoziţiei de primar spune că se „respinge cererea de restituire în natură a imobilului situat în parcul Tăbăcăriei (...), formulată prin notificarea 1886/6.08.2001, parţial, deoarece o parte din teren aparţine domeniului public“. Art. 2 - se stabileşte ca valoarea echivalentă şi parţială a imobilului imposibil de restituit şi cuvenită notificatorilor este în sumă de 94.020.134.941 de lei, reprezentând echivalentul a 2.782.237 USD (1USD = 33.793 lei), în limita căreia se vor acorda măsuri reparatorii. Moştenitorii de drept ai lui Stoian Gardef au primit, cu titlu de compensaţie, 19 terenuri, însumând 39.481 mp, în intravilanul Constanţei. Însă chiar înainte de a se pune în practică măsurile reparatorii (noiembrie 2003), beneficiarii de drept ai retrocedării au cesionat drepturile litigioase, prin contractul 3337/17.09.2003, firmei Holland Development Group SA din Bucureşti. Au primit în schimbul „tranzacţiei“ două miliarde de lei, dar au pierdut astfel toate drepturile care decurgeau din notificarea restituirii terenului. La rândul său, societatea comercială bucureşteană a cesionat o parte dintre drepturi lui Daniel Ene (contract 1069/13.09.2003). Asta deşi drepturile litigioase practic nu existau.

La fix două luni din ziua în care Ene se înţelegea cu Holland, primarul Radu Mazăre semna o nouă dispoziţie, cu numărul 3135, care decide ca Daniel Ene să primească, în compensare pentru dreptul cesionat de SC Holland Development Group SA, 18 terenuri în Constanţa şi Mamaia. Dar ce drepturi avea Daniel Ene, din moment ce contractul pe care îl încheiase cu Holland era nul de drept, nefiind vorba despre niciun litigiu?! Întreaga poveste a notificărilor şi dispoziţiilor s-a continuat prin dispoziţia 2992/29.10.2003, prin care SC Holland Development Group SA a primit 28.635,11 mp, în valoare de 1.995.288,15 USD, în Parcul Tăbăcărie, şi încă 23.820,6 mp, în compensare. Pe acest teren a fost plănuit de la bun început mall-ul. Suprafaţa a fost întregită de alte două terenuri, de 12.888 mp, respectiv 9.861 mp, concesionate de Holland de la Primărie, în baza contractului 40746/20.03.2002. Cea mai fericită lună pentru Holland Development Group a fost, probabil, decembrie 2003, când, printr-o altă dispoziţie, cea cu numărul 3332, Radu Mazăre a recunoscut din nou dreptul SC Holland Development Group SA asupra celor 100.000 mp şi i-a dat în compensare 133.694 mp de teren. Anchetatorii DNA au urmărit nu numai modul în care s-a făcut retrocedarea, ci mai ales subevaluarea preţului terenului cu 15%.
 
SPIT are punct de lucru în City Mall
 
Amintim că mai multe servicii ale administraţiei publice locale constănţene funcţionează şi în City Mall. Printre acestea, şi Serviciul Public de Impozite şi Taxe. Şi asta, începând din 2010. Reţeta aplicată de Elan Schwartzenberg la mall-ul din Constanţa a fost replicată şi în alte centre comerciale din ţară. După ce, în 2010, în City Park Mall Constanţa au fost mutate o serie de servicii de interes public, strategie care a crescut substanţial numărul de vizitatori, exemplul a fost urmat, în 2011, de israelienii de la Globe Trade Center, care au rezervat spaţiu pentru serviciile de Evidenţa Populaţiei, Înmatriculări şi Eliberare Paşapoarte din Arad.
 
Cine e Elan Schwartzenberg
 
Omul de afaceri Elan (Emilian) Schwartzenberg s-a născut pe 25 aprilie 1967 în România şi a urmat Facultatea de Stomatologie din Iaşi. Liceul şi armata le-a făcut însă în Israel. Provine dintr-o familie de medici. Chiar dacă şi el a devenit doctor, nu a profesat niciodată. A fost soţul Mihaelei Rădulescu, mama fiului său pe nume Ayan.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii