Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:13 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Incurcate sunt caile lui Capatana Cum se concesioneaza laboratorul SCJU pe 15 ani

ro

17 Oct, 2009 01:31 3378 Marime text

deschidere.jpgFirma de suflet a directorului Dan Căpăţână - Synevo - al cărei manager a fost înainte de a fi în fruntea SCJU, are mari şanse la concesionarea serviciilor de laborator pe următorii 15 ani

De la numirea sa în funcţia de director al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, Dan Căpăţână a anunţat că mandatul său va fi unul al delegării serviciilor ataşate instituţiei spitaliceşti.

Într-o ediţie anterioară, arătam faptul că reprezentanţii spitalului au făcut demersuri pentru externalizarea serviciilor de curăţenie şi cantină. Acum, conducerea celei mai mari unităţi sanitare din judeţ vrea să delege şi serviciile de spălătorie, pază, şi, foarte important, să concesioneze serviciul de analiză de laborator.

Potrivit anunţului de participare publicat de către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa (SCJU) în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), este vorba despre servicii de sănătate şi asistenţă socială. Practic, prin scoaterea la licitaţie a acestui serviciu intern al unităţii, se doreşte încheierea unui contract-cadru, de concesiune, pe o durată de nu mai puţin de 15 ani.

Contract de sute de miliarde lei vechi

Potrivit SEAP, valoarea estimată a contractului este de 20.000.000 lei fără TVA, adică de 238 miliarde de lei vechi cu tot cu TVA. Forma juridică pe care o va lua grupul de operatori economici căruia i se atribuie serviciul poate fi un contract de asociere între firme. Contractul de parteneriat public-privat presupune realizarea unei investiţii tehnologice şi în amenajarea spaţiului. Potrivit anunţului din SEAP, candidatul trebuie să facă dovada că în ultimul an fiscal - 2008 - cifra sa de afaceri a fost de cel puţin 30 milioane de lei, exclusiv din servicii de analiză de laborator. De asemenea, operatorul care va participa la licitaţie trebuie să prezinte fişa de informaţii privind experienţa similară, contracte sau alte documente care să dovedească existenţa unui contract în vigoare cu o unitate spitalicească cu paturi, pentru care candidatul execută analize de laborator clinic (numărul de paturi al spitalului cu care acesta se află în raporturi contractuale trebuie să fie mai mare sau cel puţin egal cu 900 de paturi).

Licitaţie exclusivistă

Procedura de achiziţie prevede limitarea numărului de operatori economici invitaţi să prezinte oferte sau să participe. Potrivit SEAP, numărul minim preconizat este 3, iar număr maxim este 5. De asemenea, procedura mai prevede reducerea numărului de operatori economici în timpul negocierii sau al dialogului. Este vorba, mai exact, despre aplicarea unei licitaţii care să se deruleze în etape succesive pentru a reduce progresiv numărul soluţiilor care trebuie discutate sau al ofertelor care trebuie negociate. Criteriul de atribuire este oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic în ceea ce priveşte criteriile enunţate în caietul de sarcini, în invitaţia de a prezenta o ofertă sau de a participa la negociere sau în documentul descriptiv. Termenul limită pentru depunerea cererilor de documente sau pentru acces la documente este 30.11.2009. Deschiderea ofertelor va avea loc pe 7 decembrie, în sala de consiliu a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.

director_spitalul_judetean_dan_capatana_03.jpgManagerul cui este, până la urmă, Căpăţână?

Voci din domeniul sanitar constănţean spun, însă, că această licitaţie este pregătită pentru o firmă anume: Synevo. Mai exact, sursele noastre susţin că acest contract de concesionare a serviciilor de laborator pe următorii 15 ani ar fi moneda de schimb pentru reîntoarcerea directorului SCJU Constanţa, Dan Căpăţână, care, anterior numirii sale în funcţia de şef al unităţii sanitare, a fost manager al reţelei de laboratoare Synevo-Medicover pentru regiunea de sud-est. Practic, în acest mod, directorul SCJU ar vrea, potrivit aceloraşi surse, să-şi asigure revenirea în sânul familiei Synevo şi, astfel, viitorul, în cazul în care va fi schimbat aşa cum a şi fost numit: politic. Reamintim că PD-L a şi făcut deja o nominalizare pentru postul său. Numele celui care aşteaptă să-i ia locul lui Căpăţână este Ionuţ Cealera.

Synevo, cu un pas în spital

După cum s-a şi văzut în cele câteva criterii de participare pe care le-am enumerat mai sus, condiţiile licitaţiei sunt destul de dure. Sursele noastre susţin că au fost anume puse în caietul de sarcini pentru a se potrivi mănuşă unei anumite societăţi. Una dintre aceste condiţii este cea potrivit căreia candidatul ar trebui să prezinte contracte sau alte documente doveditoare care să ateste existenţa unui contract în vigoare cu o unitate spitalicească cu paturi, pentru care firma execută analize de laborator clinic (numărul paturilor spitalului cu care acesta se află în raporturi contractuale trebuie să fie mai mare sau cel puţin egal cu 900). Ei bine, Synevo are deja un astfel de contract cu SCJU Constanţa (are şi punct de lucru în spital), încheiat în urmă cu cinci ani, după cum ne-a confirmat directorul Căpăţână, care a adăugat că spitalul constănţean nu este singurul din ţară care are contract cu această firmă. „Mai sunt cel puţin alte şase-şapte spitale din ţară, dacă nu mai multe, care au astfel de contracte cu Synevo", a precizat directorul SCJU.

Căpăţână: „Şanse au toţi cei care îndeplinesc condiţiile"

Întrebat ce părere are despre faptul că deja unii dau laboratorul Synevo drept câştigător al acestui contract, care i-ar asigura reîntoarcerea în sânul firmei, Dan Căpăţână ne-a declarat că „şanse au toţi cei care se prezintă şi îndeplinesc condiţiile", care sunt dure, după cum a adăugat. Totuşi, şeful SCJU a ţinut să precizeze că licitaţia ar putea fi câştigată de către o firmă care îşi desfăşoară activitatea în spaţiul UE, în altă ţară decât România, pentru că anunţul de licitaţie a fost publicat şi în jurnalul european de licitaţii. Referitor la varianta că s-ar reîntoarce în rândurile Synevo, Căpăţână a afirmat: „Nu am venit ca să plec".

{mos_ri:Dan Capatana,SCJU} 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • tanti 18 Oct, 2009 10:07 Pentru doctor....Sa te vad cind o sa termina plafon unde o sa trimiti pe pacienti tai sa face analize gratis...Pina acuma nu ai raspuns la intrebare asta nici o data!Si inca ceva mai mare banania decit este tara asta nu exista din cauza de niste oameni ca tine.
  • doctor 17 Oct, 2009 23:57 Pentru Tanti - Mai, handi, cand o sa inveti romaneste.Du-te si comenteaza pentru Bin Laden.
  • tanti 17 Oct, 2009 12:29 Daca ai observat domnul Capatina face o licitatie exact ca sa castige firma SYNEVO...Asta si se pare normal?In plus a refuzat pe bani care a trimis MS pt renovarea laboratorului pt ca dupa este foarte greu sa face o externalizare....Si inca ceva si se pare normal durata de contract sa fie 15 de ani???Plus laborator clinic lui spital este si baza de invatamint pentru studenti de medicina generala,asistente de laborator,medici rezidenti...Ei unde o sa se pregateste??
  • pacient 17 Oct, 2009 10:21 Este o idee f. buna a lui Capatana. Firma Synevo este o firma renumita si un parteneriat cu ea va aduce numai beneficiu spitalului-analiza rapid efectuate si de calitate; ar fi o mare prostie sa se apuce sa modernizeze laboratorul pe ban ii spitalului-firma vine cu investitia si asigura eficientizarea laboratorului; asta e calea de urmat. In cel priveste pe Capatana nu-i plangeti de mila, gaseste el de lucru si dupa ce va pleca de la SCJU. Apropo, cine e Ionut Cealera?