Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:09 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În căutarea lui Superman... „Autosuspendarea definitivă“ a lui Ponta din funcţia de premier, visul parlamentarilor de Constanţa

ro

22 Jun, 2015 00:00 3014 Marime text
Premierul Victor Ponta a anunţat, ieri, printr-o postare pe Facebook, că a luat hotărârea de a se autosuspenda din funcţie pentru o perioadă de 28 de zile. Social-democratul susţine că a ajuns la această decizie din cauza stării sale de sănătate. În aceeaşi postare, Victor Ponta precizează că, în cursul acestei dimineţi, îi va trimite preşedintelui Klaus Iohannis o scrisoare prin care îi solicită să îl desemneze pe vicepremierul Gabriel Oprea să exercite toate atributele funcţiei de prim-ministru, inclusiv conducerea şedinţelor de Guvern.
 
„Azi, medicii au decis că pot fi externat / urmează ca în următoarele şapte zile să parcurg zilnic procedurile pentru control, schimbare pansamente şi supraveghere. Ulterior acestor proceduri, va trebui ca două săptămâni să fac fizioterapie şi tratamente de recuperare înainte de a avea permisiunea medicilor de a merge fără sprijinul unor mijloace medicale permanente/ în maxim 28 zile îmi pot relua activitatea normal, urmând să continui recuperarea timp de 6 luni. Mâine dimineaţă voi trimite preşedintelui României solicitarea ca, în baza art. 107 din Constituţie, să-l desemneze pe vicepremierul Gabriel Oprea să exercite toate atributele funcţiei de Prim Ministru (inclusiv conducerea şedinţelor de Guvern) în aceasta perioadă (ataşez adresa). Mulţumesc încă o dată medicilor de aici şi doctorului Ionuţ Codorean pentru atenţia şi profesionalismul lor“, a anunţat, ieri după-amiază, Victor Ponta, pe Facebook.

Aşa cum era de aşteptat, comentariile pe marginea autosuspendării lui Victor Ponta din funcţia de premier nu au întârziat să apară, cu atât mai mult cu cât este pentru prima dată în istoria de după 1989 a României când un prim-ministru decide să se autosuspende din funcţie.

„Sper să îşi revină cât mai repede“


Parlamentarii de Constanţa sunt fie extrem de duri pe marginea deciziei luate de Victor Ponta, fie diplomaţi şi rezervaţi în a face comentarii pe acest subiect. Senatorul de Constanţa Mircea Banias, liderul PC Constanţa, a declarat că speră ca, după cele 28 de zile de autosuspendare, premierul să revină pe funcţie. „Eu sper să îşi revină cât mai repede, acea perioadă de 28 de zile precizată de el este cea recomandată de medici. Eu sincer sper să revină chiar mai devreme de atât. Este o măsură constituţională pe care o putea folosi şi a folosit-o în beneficiul sănătăţii sale“, a declarat senatorul de Constanţa.

La fel de pacifist şi diplomat a fost şi deputatul independent Remus Cernea. Spre deosebire de ceilalţi parlamentari de Constanţa, deputatul independent Remus Cernea nu a fost critic la adresa premierului Victor Ponta. „Uman, îi doresc premierului Ponta însănătoşire grabnică. În memoriile fostului premier britanic Tony Blair, se spunea că pretenţia publicului este ca prim-ministrul să fie Superman. Numai că realitatea este că fiecare dintre oamenii politici poate fi afectat de diverse probleme de sănătate, ca orice alt cetăţean. Şi eu am trecut printr-o problemă de sănătate similară în urmă cu nouă ani şi ştiu foarte bine ce înseamnă acest lucru. Situaţia e fără precedent, într-adevăr, dar probabil că medicii au cerut această perioadă de refacere şi vă spun că eu chiar cred că aceasta e necesară. Rămâne ca preşedintele Klaus Iohannis să ia o decizie şi sper ca în perioada în care prim-ministrul absentează să fie găsită o soluţie pentru ca Guvernul să-şi poată continua activitatea“, a explicat Remus Cernea.

„Ar fi cel mai frumos gest“


Deputatul PNL de Constanţa Mihai Lupu a declarat, pentru ZIUA de Constanţa, că Victor Ponta ar trebui să plece definitiv de la Palatul Victoria: „Ar fi bine să se suspende definitiv. Ar fi bine pentru toţi românii. Ar fi gestul pe care trebuie să îl facă un om care realizează că îşi face rău şi lui, şi României, şi partidului. Autosuspendarea definitivă, dacă pot spune aşa, ar fi cel mai frumos gest pe care l-ar face Victor Ponta“, a afirmat Mihai Lupu, preşedintele Comisiei de Transporturi şi Infrastructură din Camera Deputaţilor.

„Victor Ponta e dezorientat la momentul ăsta“


La rândul său, deputatul Gheorghe Dragomir, liderul PNL Constanţa, susţine că nu e deloc surprins de faptul că Victor Ponta şi-a prelungit şederea în Turcia. „Mă aşteptam să facă acest gest, ştiam că nu va reveni prea curând în ţară. Cred că Victor Ponta e dezorientat la momentul ăsta. Probabil că şi-a mai luat un răgaz pentru a mai medita“, a precizat copreşedintele PNL Constanţa.

„Eu ştiu ce-o fi în capul lui?!“

Senatorul PSD de Constanţa Alexandru Mazăre nu a dorit să comenteze decizia şefului său pe linie de partid, limitându-se la a declara doar: „Eu ştiu ce-o fi în capul lui?!“. Amintim însă că, la începutul acestui an, senatorul Mazăre îşi anunţa demisia din PSD, după 12 ani în care a slujit acest partid. La momentul respectiv, parlamentarul îşi motiva gestul prin faptul că este total dezamăgit de modul în care echipa Ponta-Dragnea înţelege să conducă partidul. Între timp, Alexandru Mazăre a fost convins să se răzgândească şi nu a mai demisionat din PSD. El a anunţat însă că nu va mai candida pentru un nou mandat şi că va ieşi definitiv din viaţa politică.

„Nu deţin o informaţie completă de la Victor“

Interesant, deşi anunţul a fost făcut de Victor Ponta pe pagina sa de Facebook şi deşi există un document cu semnătura olografă a liderului PSD, deputatul de Constanţa Mădălin Voicu nu a dorit să comenteze subiectul pe motiv că nu are „o informaţie completă de la Victor“. „Pentru moment, nu am voie să comentez, pentru că nu deţin o informaţie completă de la Victor. Aştept să primesc mai multe amănunte direct de la sursă, pentru că mie nu-mi place să merg pe supoziţii şi zvonuri amatoriceşti“.

„Singura ieşire onorabilă era demisia“

Deputatul PNL de Constanţa Mihai Tararache este extrem de critic faţă de gestul lui Victor Ponta. El consideră că, indiferent de aşa-numitele tertipuri, demisia lui Ponta ar fi singurul gest onorabil fiindcă, în cele din urmă, rezultatul va fi unul singur, susţine liberalul, anume Ponta nu va mai fi premier: „Victor Ponta ne demonstrează încă o dată, dacă mai era nevoie, că nu are niciun fel de respect pentru români. Singura ieşire onorabilă pentru dânsul era demisia. Gestul de astăzi nu reprezintă decât un tertip pentru a trage de timp, dar cu toţii ştim că finalul este acelaşi: nu va mai fi prim-ministru. Cu cât mai repede, cu atât mai bine pentru România!“, a declarat Mihai Tararache.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii