Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:02 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Transcript interviu Aleph News cu Sorina Matei Marius Voineag, șeful DNA, declarații despre procurorul Bodean Andrei și „revolta“ de la DNA Constanța – „Eu cred că au fost într-o eroare!“ (VIDEO)

ro

09 Feb, 2024 11:52 1868 Marime text



Procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Marius Ionuț Voineag, invitat la emisiunea OFF/ON The Record, pe Aleph News, moderată de Sorina Matei, a făcut mai multe referiri cu privire la Serviciul Teritorial de la Constanța condus în prezent de procurorul Bodean Andrei.
 
Bodean Andrei va fi înlocuit, începând cu data de 23.02.2024, de Stanciu Mihai Alexandru, prim procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța.
 
Această schimbare vine după ce mai mulți procurorii din DNA Constanța au sesizat Secția pentru procurori Consiliul Superior al Magistraturii pentru a se decide dacă a fost respectată procedura în acest caz.

Demers fără prcedent pentru justiția din Constanța!
Procurorii DNA Constanța au sesizat Secția pentru procurori din CSM după propunerea de delegare în funcția de procuror șef a lui Mihai Alexandru Stanciu

 
Și asta în condițiile în care procurorii DNA Constanța nu ar fi fost întrebați / consultați cu privire la postul de conducere, înainte de a fi delegat un procuror din afara structurii.
 
Procurorii DNA Constanța au invocat articolul 179 din Legea 303/2022 privind delegarea, detaşarea şi transferul judecătorilor şi procurorilor, care prevede: (1) Pot fi delegaţi în funcţii de conducere judecătorii sau procurorii care funcţionează la instanţa sau parchetul unde este vacantă funcţia de conducere. În cazul în care la o instanţă sau la un parchet unde este vacantă funcţia de conducere, niciun judecător sau procuror nu îşi exprimă acordul în vederea delegării sau, din motive obiective, nu poate fi delegat niciun judecător sau procuror de la aceeaşi instanţă sau acelaşi parchet, poate fi delegat în respectiva funcţie de conducere oricare dintre judecătorii sau, după caz, procurorii care funcţionează la altă instanţă sau alt parchet din circumscripţia aceleiaşi curţi de apel, respectiv parchet de pe lângă curtea de apel, cu respectarea art. 175 alin. (1).
 
Transcript interviu
 
Sorina Matei - Aveți o revoltă la Constanța! Constanța, Galați, două servicii teritoriale... nu mai zic nimic de ele. La Constanța, l-ați schimbat pe șeful DNA Constanța, pe dl Bodean.
Marius Ionuț Voineag  - Da!  
Sorina Matei - Dl Bodean era în funcție de 5-6 ani.
Marius Ionuț Voineag - De 5 ani de zile, da.
Sorina Matei - Domnul Bodean, este un om care a protestat, care ieșea în presă, care dădea interviuri, un om cu imaginea, așa.... Foarte multe restituiri și achitări la DNA Constanța, ultimii procurori șefi ai DNA, ca și la Ploiești ca și la Oradea, ca și la Brașov. La Constanța acolo, domnul procuror șef, le era frică să-l țină pe domnul Bodean, vă spun foarte sincer, deși rezultatele la DNA Constanța, cred că se văd în bilanțurile Direcției Naționale Anticorupție. Eu vă întreb așa: În 10-15 ani, două servicii teritoriale, cu - hai să zic - 10-15  procurori, maxim 20 nu sunt în stare să facă un dosar pe Portul Constanța?
Marius Ionuț Voineag - Da, este un mare minus, am fost criticați de o mare parte a presei pentru subiectul asta. Vă pot spune doar așa, procurorul șef de la Constanța, era într-o delegare, nu era titularizat pe funcție. Nu am schimbat un șef în funcție.
Sorina Matei - De ce îi țineți pe delegare?
Marius Ionuț Voineag – Nu, era pe delegare, în momentul în care am venit eu în funcție la Direcția Națională Anticorupție
Sorina Matei - Și i-ați mai dat o delegare?
Marius Ionuț Voineag – Da.
Sorina Matei - De ce îi țineți pe delegare?
Marius Ionuț Voineag – Mi s-a părut normal să facem o analiză. Am avut un control care s-a desfășurat la nivel de Constanța, și am verificat niște cifre, acolo există dorință, dar de multe ori nu este putință. Și când ai cinci ani spre șase ani în funcție în același loc, e clar că nu te poți titulariza, pentru că depășești limitele mandatului. Te duci peste durata de 6 ani pe care legea ți-o prevede imperativ la momentul actual. Practic ar fi trebuit să stau într-o situație de tranzitorat cu actualul șef de la Constanța. Motiv pentru care la această analiză aveam un argument care ține de partea legală, a imposibilității de a-l titulariza, un al doilea argument, care ține de rezultatele pe carte le avem la nivel calitativ, avem niște indicatori.
Sorina Matei – Adică?
Marius Ionuț Voineag - Simplu, avem undeva la 10 achitări, în dreptul procurorului șef de la Constanța,
Sorina Matei - Șeful DNA Constanța are 10 achitări!
Marius Ionuț Voineag  - Cu toate numele mari la nivel de Constanța. Și 6 restituiri, plus încă 4 care sunt.... Până la urmă, ce vreau să vă spun...
Sorina Matei - Restituire pe Teodosie, pe Făgădău, restituire pe MazăreRadu Mazăre a intrat în pușcărie băgat de DNA, cu un dosar al DNA, pe care l-a târât în instanță, făcut de un procuror nu de DNA Constanța, de București, făcut de un procuror care era contabil. Știți că procurorul ăla toată viața a lucrat la dosarul lui Mazăre. Dosarul ăla nu a avut nici interceptări, nici denunțători, nici toate instrumentele mai șubrede sau nu, pe care le folosește... Un dosar ca la carte care a rezistat, cu care Mazăre s-a luptat 11 ani și l-a băgat la pușcărie. Nu schimbați șefii din DNA care au 10 achitări?
Marius Ionuț Voineag  - Ba da! Știți ce mă interesează pe mine? Mă interesează ca pe poziția asta să nu facem nedreptăți, motiv pentru care eu am încercat să fac o evaluare. Văd că și când faci evaluarea tot nu e bine ...
Sorina Matei - Da, aveți o revoltă, sunteți într-o situație în care 7 procurori de la DNA Constanța s-au oferit să fie șefi.
Marius Ionuț Voineag  - Vreau să vă spun că se confundă de multe ori independența în soluții cu independența în organizare în administrativă. DNA ca orice alt Parchet din țara asta este condus piramidal, are un șef, din punct de vedere administrativ.
Sorin Marei - Le-ați spus în ce instituție lucrează ei?
Marius Ionuț Voineag - Eu de abia aștept, merg să fac o vizită la DNA Constanța, în perioada următoare. Cu tot protestul pe care îl absorb nu am nici un fel de problemă.
 
Sorina Matei - Trebuie să știe și telespectatorii că după momentul în care intenționați să îl schimbați pe acest domn Bodean, preferatul unei anumite zone din presă, v-ați trezit cu un protest în DNA. 7 procurori anticorupție din Constanța și-au dat acordul pentru a conduce structura după ce le-a fost schimbat șeful.
Marius Ionuț Voineag - Cel mai mult m-a deranjat că s-a invocat un text de lege care nu se aplică și asta îmi spune mie mai multe despre...
Sorina Matei - Ce vă spune asta? 7 procurori de la DNA Constanța, au evocat un text de lege care se referea la Parchetul Curților de Apel.
Marius Ionuț Voineag - Trebuie să faci o verificare cu cei care sunt în structura de Parchet, dar legea se referă la un prag maximal care este pe Parchet de pe lângă Curtea de Apel.
Sorina Matei - Am văzut că și CSM-ul a  fost de acord cu dvs.
Marius Ionuț Voineag - Eu am redus funcții de șef pe noul regulament de ordine interioară. Am tăiat funcțiile de șef de birou, care erau inutile, structura asta a funcționat câtă vreme a fost fluidă, câtă vreme a putut să livreze în termen scurt, să facă mișcări. Dacă te extinzi și te expandezi, birocratizezi în interior, iar chestiunea aceasta, dincolo de faptul că nu am înțeles-o, nu este nici o problemă. Să știți că aceste schimbări nu sunt nemotivate. Anul trecut bam schimbat la Bacău pe aceleași considerente, la Bacău am adus un șef tot din exterior. La momentul la care l-am adus din exterior, să știți că aveam o trimitere în judecată cu 2 inculpați, și 10 achitări. Ăla era la momentul din vara anului trecut. A fost și acolo o mică revoltă.
Sorina Matei - Aveți niște procurori care invocă un text de lege despre jobul lor, necunoscând legea? Cum pot oamenii aștia să investigheze niște oameni?
Marius Ionuț Voineag - Eu cred că au fost într-o eroare.
Sorina Matei - Ne mirăm apoi că au 10 achitări și nu știu câte restituiri.  Sunt în ultimii 6 ani că m-am uitat pe DNA Constanța, în ultimii 5 ani, aveși 10 dosare cu 26 de restituiri, 25 de achitări, cu 56 de achitați în ultimii 15 ani, și nici un dosar pe portul Constanța, nici pe Galași, nici pe DNA Constanța, nimic. Acolo nu se fură, e o zonă, ca-n Ilfov, liberă de furt. Și plătim niște oameni nu? Care sunt reponsabili..
Marius Ionuț Voineag  - Nu, dar au fost câteva ținte fixate acolo la care noi am luat achitări, de exemplu. Îmi asum indicatorii de calitate, la nivel de management, și atunci când fac o schimbare de genul ăsta, dintr-o delegare, repet, în condițiile în care, anterior acestei modificări am avut o discuție cu procurorul șef de acolo și l-am invitat să lucreze la structura centrală. E un pas în față.
Sorina Marei – Adică, l-ați adus la Centru? Câte achitări are pe mandat lui Bodean?
Marius Ionuț Voineag  - Sunt 10 în ultimii 3 ani, de exemplu... mă uit și vă comunic exact.
Sorina Martei - Pe ce criterii l-ași adus la centru?
Marius Ionuț Voineag  - Mă gândesc că este o zonă de platou, o zonă în care tu ajungi într-o poziție în care dacă ai stat foarte mulți ani, ajungi să te eternizezi cu poziția respectivă.
Sorina Matei - Ajungi un mic baronaș, un procuror din asta jupân de județ.
Marius Ionuț Voineag  - Este un procuror care are o mare dorință, un procuror cu un potențiel foarte mare, dar chestiunea asta de schimbare eu nu am înțeles-o.
Sorina Matei – Dl. procuror șef, un procuror se confirmă în instanță.
Marius Ionuț Voineag - Așa este!
Sorina Matei - Nu se confirmă nici pe scări, nici cu balonașe, nici cu comunicate, nici cu interviuri, cu nimic... Un procuror se confirmă doar în instanță. Faptul că avem foarte multe achitări la Constanța, înseamnă că acolo e o problemă. Și în același timp, șeful DNA Constanța nu poate fi schimbat că este independent, este independent față de centru, față de nu știu cine...în condițiile în care DNA funcționează ierarhic.
Marius Ionuț Voineag  - Eu nu am avut nici cea mai mică rea intenție legat de subiectul ăsta, dar dacă și din asta.... Ce m-a deranjat cel mai mult este că a fost făcut public. Adică aș fi acceptat cu...
Sorina Matei – Da... este cu proteste, cu... din astea e cu independență
Marius Ionuț Voineag  - Eu nu le înțeleg foarte bine așa că....
Sorina Matei - Dar măcar le-ați pus un targhet? Mă, într-un an aveți să îmi faceți și mie un dosar, un dosărel acolo, sunteți ... sau Galațiul, că nici ăia la fel ... morți.... Nu este corupție în portul ăsta se plimbă ăia cu drogurile de la poliție.... cu dl Andreica...nu se întâplă nimic în portul ăla? Parchetul nu funcționează, DNA -ul nu funcționează, ăia s-au canibalizat în Constanța, cred că știți, acolo ester o luptă între procurori, nimic nu funcționează în Constanța. Ăia de la poliție funcționează cu ce... așa, SRI-ul nu funcționează.... nu funcționează nimic în Constanța
 
Marius Ionuț Voineag  -E o întrebare retotică așa, Mă gândesc în alte vremuri cum ar fi fost? Dacă o schimbare a unu mare șef de DNA, pe o delegare repet, ar fi creat valul ăsta de simpatie.
 
Sorina Matei  - Cred că pe vremuri nu mai exista DNA Constanța. Cred că procurorul șef... nu cred că sub Codruța Koveși sau Morar sufla cineva. Dar aici ține și de stilul de management. Credeți că va continua revolta la Constanța? Credeți că îl vor faulta pe noul șef? Acolo e cu canibalizări.
 
Marius Ionuț Voineag  - Sunt câțiva colegi procurori..., procurorul șef care a fost la Constanța a fost coleg cu mine de institut. Mi-ar fi plăcut să existe o comunicare mai degajată în ceea ce ne privește, pentru a duce lucrurile la bun sfârșit. Nu avem un interes particular niciunul aici. În fine, ne putem comporta așa.
 
Interviul integral poate fi urmărit mai jos:
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii