Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:51 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Firme cu „antecedente“ în restaurarea monumentelor Totul despre cele cinci oferte care au „atacat“ Cazinoul Constanţa (document)

ro

03 Jul, 2015 00:00 9101 Marime text
Cazinoul din Constanţa a fost, zilele trecute, martorul unei eveniment care se putea încheia tragic. O femeie a căzut atunci când balustrada care străjuieşte clădirea emblematică s-a rupt. Lăsând la o parte victima lucrărilor de reabilitare a promenadei, însuşi simbolul oraşului Constanţa este o victimă. A nepăsării, a intemperiilor vremii, a delăsării autorităţilor publice, a celor care poate nu au făcut mai mult pentru a împiedica situaţia în care a ajuns astăzi impunătoarea clădire de la graniţa uscatului.
 
Preluat în toamna anului trecut de Compania Naţională de Investiţii (CNI), care s-a angajat să îl refacă, celebrului Cazino pare că astăzi îi mai surâde o dată norocul. Lucrările se ridică la 31,608,903 lei şi ar putea începe în primăvara anului viitor. Parterul va fi împărţit între o expoziţie permanentă ce va reda istoria îndrăgitului edificiu al Constanţei şi o sală de conferinţe, separat, va funcţiona o cafenea, iar la etaj va fi o sală de spectacole.
 
Peste 30 de milioane de lei pentru emblema Constanței
În luna mai, Compania Naționala de Investiții a lansat o procedură de licitaţie publică pentru atribuirea contractului „Întocmirea fazelor de proiectare PT+DTAC+DE, asistență tehnică a proiectantului și execuție lucrări aferente obiectivului de investiție «Consolidare şi restaurare Cazino Constanța»“. Așa cum reiese din anunțul de participare nr. 159314/08.05.2015, publicat pe licitatiapublica.ro, valoarea estimată a contractului este de 31.608.903 lei, din care diverse și neprevăzute - 5.260.763 de lei, compusă din: servicii de proiectare și asistență tehnică a proiectantului - 1.701.885 de lei, cheltuieli pentru investiția de bază - 24.601.930 de lei, organizare de șantier - 44.325 de lei, cheltuieli diverse și neprevăzute aferente activității de proiectare (20%, conform HG 28/2008) - 340.377 de lei, cheltuieli diverse și neprevăzute aferente execuției lucrărilor (20%, conform HG 28/2008) - 4.920.386 de lei. Iniţial, cei interesaţi puteau depune ofertele de participare până pe data de 23.06.2015, însă procedura a fost suspendată şi ulterior reluată, astfel că termenul limită a ajuns la 29 iunie 2015. De pe Portalul Achiziţiilor Publice aflăm că nu mai puţin de cinci ofertanţi s-au arătat interesaţi să contribuie la readucerea strălucirii Cazinoului.
În cele ce urmează, ZIUA de Constanţa vă prezintă cine sunt cei care au depus ofertele pentru „Întocmirea fazelor de proiectare PT+DTAC+DE, asistență tehnică a proiectantului și execuție lucrări aferente obiectivului de investiție «Consolidare şi restaurare Cazino Constanța»“.
 


Ofertă de la firma care a reabilitat Teatrul București
Prima ofertă primită, în ordinea în care este redactat tabelul de ofertanţi de către CNI, este asocierea Aedificia Carpati SA (lider de asociere, director Petre Badea) - Polarh Design SRL, ambele din capitală, înfiinţate în 1992, respectiv 1991. Asocierea a venit însă şi cu doi subcontractanţi - SC Tehnoinstal SRL Bucureşti şi SC Schindler România SRL Bucureşti. Potrivit ZF.ro. Aedificia Carpaţi, firma care a reabilitat Teatrul Naţional din Bucureşti, este unul dintre cei mai puternici constructori din capitală, a cărui cifră de afaceri a crescut cu 50% în 2014, la 197 de milioane de lei, având 572 de angajaţi. În portofoliul de lucrări al firmei regăsim reabilitarea Teatrului de Operetă „Ion Dacian“, noua aulă şi Centrul de cercetări de pe platforma campusului Politehnicii bucureştene.

Cât despre Polarh Design, firma s-a ocupat şi de reabilitarea monumentelor din judeţul Suceava. Potrivit site-ului Ministerului Culturii, în septembrie 2009, CNMI a avizat favorabil, în aceeaşi şedinţă în care a aprobat refacerea zidului de incintă a Mănăstirii „Sfântul Ioan”, şi extinderea chiliilor la Mănăstirea Voroneţ, conservarea, restaurarea şi modernizarea ansamblului Putna, la Mănăstirea Putna, precum şi lucrări la Mănăstirea „Sfântul Nicolae-Bogdana”, Rădăuţi, toate cu proiectant general Polarh Design. Potrivit Vrajitorul.ro, În prezent, firma este deţinută de o anume Ruxandra Căpăţână, dar, conform Monitorulsv.ro, după ce a devenit preşedintele Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice, Virgil Polizu a renunţat la funcţiile deţinute în firma Polarh Design în favoarea fiicei sale, Ruxandra.

Firmă din Constanța în asociere cu alte două companii
O a doua ofertă a venit de la Asocierea SC Green Line Construct SRL (lider de asociere, reprezentată de administrator Cristina Giorgiana Gogonea), din Dărmăneşti, Dâmboviţa - SC Euras SRL Satu Mare - SC Tehnoconsult Proiect SRL din Constanţa, cu subcontractanţii SC Luca Way SRL Bucureşti, SC Unio SA Baia Mare, SC Sava Serv Construct SRL Dărmăneşti, Dâmboviţa, terţ susţinator/subcontractant NEIR d.o.o. Split, Croaţia, SC LPV Construct SRL Bucureşti şi SC Dooi Studio SRL Bucureşti. Oferta aceasta este una cel puţin interesantă. Astfel, deşi este lider de asociere, Green Line Construct este o prezenţă extrem de discretă pe piaţă. Doar anul 2013 pare să fi fost unul norocos pentru firmă, aceasta declarând o cifră de afaceri record de 3.940.458 de lei şi doi salariaţi, după ce, cu un an înainte, cifra de afaceri declarată era de doar 10.831 de lei şi avea 0 salariaţi. Potrivit licitatiapublica.ro, firma a mai câştigat patru licitaţii în 2013 şi 2014 - două la Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului, pentru lucrări de reparaţie şi întreţinere, o licitaţie pentru modernizare drumuri de interes local în comuna Năneşti, Vrancea, şi o lucrare pentru alimentarea cu apă potabilă în sistem centralizat a comunei Vlădeni, judeţul Vaslui.
 


Nu acelaşi lucru putem spune însă de asociatul nr. 2, Euras SRL. Euras este o societate comercială cu capital integral privat, înființată în anul 1994, având ca activitate de bază „restaurarea monumentelor istorice, construcții civile și de geniu”. Potrivit mesagerul.ro, firma este membră a UNRMI (Uniunea Națională a Restauratorilor de Monumente Istorice) din anul 1997 și este autorizată de către Ministerul Culturii și Cultelor pentru execuția lucrărilor de restaurare a monumentelor istorice, câştigând în 2014 un contract de aproape 15 milioane de lei pentru modernizarea, dezvoltarea şi echiparea Ambulatoriului Spitalului de Urgenţă al Spitalului Bistriţa-Năsăud. Din 2011 şi până în prezent, firma are la activ aproximativ 30 de licitaţii publice adjudecate, inclusiv pentru restaurarea Cetăţii Feldioara, a unor terase ale Castelului Peleş etc.
 
Cel de-al treilea ofertant asociat, firma constănţeană Tehnoconsult Proiect, a avut lipici la licitaţiile publice în judeţul Tulcea. Societatea, înfiinţată în anul 2004 şi cu sediul pe strada Pescarilor, îi are ca asociaţi pe Sorin Costel Mălai, din Medgidia, şi pe Alexandru Florian Mălai, din Constanţa, cel din urmă fiind şi administrator. Activitatea principală o reprezintă „inginerie şi consultanţă tehnică legate de acestea“. Firma şi-a adjudecat anul trecut două contracte la Tulcea - pentru „Asistenţă tehnică din partea proiectantului pe durata execuţiei proiectelor aferente Sistemului de management integrat al deşeurilor în judeţul Tulcea şi Servicii de proiectare pentru obiectivul de investiţii Locuinţe pentru tineri destinate închirierii”, licitaţii organizate de CNI. Alte două licitaţii, publicate chiar ieri pe SEAP, au fost încheiate cu ENEL Distribuţie Muntenia SA.

Încă o firmă cu nume și renume în Constanța a poftit la Cazino
Asocierea formată din cele trei firme vine şi cu subcontractanţi. Una dintre firme este cunoscută pe piaţă - Luca Way SRL, având zece licitaţii câştigate în ultimii trei ani doar în judeţul Constanţa. Luca Way SRL este o companie apărută în luna iulie 2012 ca urmare a retragerii de pe piaţa din România a companiei Poyry România, una dintre abonatele la contractele cu statul. Firma are un istoric bogat în privinţa contractelor din bani publici, fosta Poyry încasând, în ultimii ani, milioane de euro pentru supravegherea diferitelor lucrări de infrastructură din toată ţară. Anul acesta, şi-a adjudecat un contract în valoare de aproape o jumătate de milion de lei pentru a supraveghea lucrările de reabilitare şi modernizare a drumului judeţean DJ 223. Firma care şi-a adjudecat contractul pentru supravegherea lucrărilor de la drumul judeţean DJ 223 figurează la Registrul Comerţului cu trei asociaţi, respectiv Florin Mihai Luca, Radu Luca şi Maria Carmen Godun. SC Luca Way SRL, fosta SC Poyry România SRL, a fost înfiinţată în anul 1995. La finalul anului 2014, firma declarase o cifră de afaceri de 7.756.643 de lei, un profit net de 357.113 lei, faţă de 133.426 de lei în 2013, având 48 de salariaţi.
 
Citeşte şi
 
Pentru mai puţin de jumătate din valoarea iniţială: Luca Way SRL a obţinut contractul ce vizează supravegherea lucrărilor de reabilitare a DJ 223 (document)
 
Cât despre subcontractantul Unio SA, firma din Satu Mare a fost înfiinţată înainte de Revoluţie. Firma DOOI Studio, din Bucureşti, a fost proiectantul de arhitectură şi pentru hotelul construit în Mamaia de Steda Beach, deţinut de omul de afaceri Stelian Gheorghe, cel care apare în dosarul fostei şefe DIICOT, Alina Bica.

O a treia ofertă vine din partea Asocierii SC Tecte SRL (lider, reprezentant împuternicit Maurizio Gagliardi), din Cluj-Napoca - MPM Ingegneria SRL Italia - Edilconstruzioni Group SRL Italia, având şi următoarele firme subcontractoare: SC Gomar Cons SRL Câmpina, SC Mina-M-Com SRL Bucureşti, Gip Instal SRL Popeşti Leordeni, IR Colours SRL Bucureşti, SC Crismin and Co. Sisteme de Telecomunicatii SRL Bucureşti, SC Tomis Research Center SRL Constanta şi SC Electroconstruct SRL Giurgiu.
 
Cât despre firma constănţeană care vine ca subcontractor, aceasta este deţinută de Dumitru Enuc (45%), Victoria Hodor (50%) şi Florin Enuc (5%), cel din urmă fiind şi administrator al firmei care se ocupă de „gestionarea monumentelor, a clădirilor istorice şi a altor obiective de interes turistic”, având sediul pe strada Tudor Vladimirescu din Constanţa. Firma a mai câştigat, în 2013, şi contractul pentru „Restaurare - conservare, amenajare teren şi organizare şantier pentru proiectul Callatis - Istorie la Malul Mării Negre - Măsuri de conservare, restaurare şi punere în valoare a patrimoniului istoric şi cultural al municipiului Mangalia”, organizat de municipiul Mangalia şi având o valoare de peste 7 milioane de lei. Şi firma Gomar Cons a depus anul trecut o ofertă pentru licitaţia privind construirea şoselei de coastă a Constanţei. De asemenea, şi firma Mina M Com s-a mai ocupat de lucrări în judeţul Constanţa - actualizarea PUG-ului oraşului Ovidiu, în 2012, şi al Municipiului Medgidia, în 2011.

Lider de asociere și subcontractor, fondate la Constanța
Încă o ofertă pentru lucrările de la Cazino a fost depusă de asocierea SC Euromateria SRL Bucureşti (lider de asociere, reprezentată de administrator Mihai Răzvan Gheorghe) - SC Rico SRL Constanţa - SC Princer SA Bucureşti, având şi mai multe firme subcontractante: PFA Burlacu Laurenţiu Bucureşti, Avitech CO SRL Voluntari, cu terţ susţinător Research Consorzio Stabile SCARL Napoli, Italia, Grey Business SRL Bucureşti, Proincsan Serv SRL Bucureşti, Vasco Proiect SRL Bucureşti, Consproiect 2003 SRL Bucureşti, PFA Stoica Nicu, Adjud şi terţ susţinător, Groma Ingegneria, cu sediul în Italia.

Foarte interesantă este societatea lider de asociere Euromateria. Având ca unic asociat şi administrator pe Mihai Răzvan Gheorghe, firma a fost înfiinţată în mai 2014, în Constanţa, având sediul pe strada Chiliei. Anul acesta, firma a fost radiată din Constanţa şi reînfiinţată în capitală. Totuşi, firma a redeschis un punct de lucru la fosta adresă din strada Chiliei nr. 14. Unicul asociat şi administrator, născut în 1982, a decis de asemenea şi majorarea capitalului social de la 200 de lei la 10.000 de lei. Societatea are ca obiect de activitate „lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale“.

Asociatul 1, Rico SRL, este o altă firmă interesantă. Înfiinţată în anul 1991 şi cu sediul social în municipiul Constanţa, strada Celulozei nr. 11A, firma se află în insolvenţă. Totuşi, acest lucru nu a fost un impediment pentru a câştiga, în octombrie anul trecut, o mică lucrare la Bucureşti, pentru „Reabilitarea infrastructurii educaţionale“. La data aceea, asociat unic şi administrator al societăţii era Gheorghe Marcel Cornel, născut în anul 1951, în municipiul Călăraşi. Societatea se ocupă de „lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale“.

Ultima ofertă a fost depusă de Asocierea SC Corint SRL Sântimbru, Alba - SC General Game SRL Sântimbru, Alba - SC Capital Vision SRL Focşani - SC Crindesign Proiect SRL Bucureşti, cu terţi susţinători SC Pomponio Constructii SRL Simeria Veche, Hunedoara şi SC Corint Restaurare SRL (fost SC Grup Corint SA), Ghimbav, Braşov.
 
Citeşte şi
 
Cazinoul, cândva, perla litoralului românesc
O plimbare retrospectivă şi lanţul vicios al promisiunilor (galerie foto + video)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii