Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:13 29 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

După intrarea în vigoare a noului Cod Penal Mazăre, primul edil faţă de care DNA a formulat un denunţ pentru presiuni asupra Justiţiei

ro

16 Sep, 2014 00:00 3085 Marime text


Radu Ştefan Mazăre este primul primar din România, potrivit surselor noastre, faţă de care Direcţia Naţională Anticorupţie a formulat un denunţ pentru presiuni asupra Justiţiei, după intrarea în vigoare a noului Cod Penal 


Înjurătura primarului Radu Ştefan Mazăre, rostită la Conferinţa Judeţeană a PSD Constanţa, nu a rămas netaxată. Edilul a înjurat un procuror, spunându-i „f… în c… pe mă-ta!“. Din câte se pare, edilul constănţenilor ar fi înjurat-o pe Dana Ana, procuror al Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de Combatere a Infracţiunilor Conexe Infracţiunilor de Corupţie, cea care îl cercetează în Dosarul campusului social „Henri Coandă“, pentru luare de mită şi fals în declaraţii. Ieri, DNA a anunţat formularea unui denunţ faţă de Mazăre „pentru săvârşirea infracţiunii de presiuni asupra Justiţiei, prevăzută şi pedepsită de art. 276 Cod Penal“. Demersul celor de la Anticorupţie a fost înaintat către Parchetul General, spre competentă soluţionare.

Potrivit articolului 276 din Codul Penal, „fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare în curs, face declaraţii publice nereale referitoare la săvârşirea, de către judecător sau de organele de urmărire penală, a unei infracţiuni sau a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a le influenţa sau intimida, se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă“.

„Ca urmare a unor declaraţii publice făcute, la data de 12 septembrie 2014, de primarul municipiului Constanţa, Mazăre Radu Ştefan, persoană având calitatea procesuală de inculpat în dosarul nr. 2/P/2014 aflat în faza de urmărire penală, Direcţia Naţională Anticorupţie a formulat faţă de acesta un denunţ pentru săvârşirea infracţiunii de presiuni asupra justiţiei, prevăzută şi pedepsită de art. 276 Cod Penal“, conform unui document DNA. Aşa cum arătam şi mai sus, denunţul a fost înaintat către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, spre competentă soluţionare.

„De asta trebuie să-l votăm pe Ponta“

Procurorii mai susţin că „la o reuniune publică a organizaţiei de partid din care face parte, Mazăre Radu Ştefan a făcut următoarele afirmaţii: «Poate să te ia cu mascaţii de la masă, cum m-a luat pe mine acum cinci luni de zile pe motiv de urgenţă şi timp de cinci luni de zile în dosarul meu să nu facă niciun act procurorii. Păi (limbaj trivial la adresa procurorului de caz n.n.), (n.r. «f… în c… pe mă-ta!») când m-ai luat cu mascaţi şi ai zis că e urgenţă, că de-aia m-ai adus la DNA, că era stare de urgenţă, după aia trec cinci luni de zile fără ca tu să faci o hârtie!? De asta trebuie să-l votăm pe Ponta, ca noi care mai stăm pe aici liberi, neliberi, să trăim într-o ţară normală». Potrivit dispoziţiilor art. 276 C. pen., este incriminată fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare în curs, face declaraţii publice nereale referitoare la săvârşirea de către organul de urmărire penală a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a-l influenţa sau intimida. Caracterul nereal al acestor afirmaţii rezultă din analiza activităţilor de urmărire penală efectuate în dosarul nr. 2/P/2014, despre care inculpatul avea cunoştinţă în urma exercitării drepturilor procesuale referitoare la accesul la dosar“. Procurorii mai susţin că „împrejurarea în care Mazăre Radu Ştefan a făcut aceste afirmaţii, caracterul lor public şi limbajul folosit denotă scopul urmărit de făptuitor, respectiv influenţarea şi intimidarea procurorului care efectuează urmărirea penală în cauză“.

„S-au depăşit limitele (...)“

Tot ieri, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a apreciat că, „prin invectivele adresate de către primarul Constanţei la adresa unui procuror DNA, s-au depăşit limitele admisibile ale discursului politic public şi ale libertăţii de exprimare“. De asemenea, CSM consideră că folosirea, în cadrul unor adunări publice, a unor expresii indecente la adresa procurorilor, cu trimitere la o situaţie concretă vizată de un dosar penal, este de natură nu numai a induce un sentiment de nesiguranţă raportat la independenţa şi imparţialitatea judecătorilor şi procurorilor, ci şi de a leza demnitatea acestora.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii