Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:44 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DNA acuză - „Mai multe cadre medicale au acționat în mod concertat!“ Ce verdict se așteaptă azi, la Tribunalul Constanța (DOCUMENT)

ro

19 Dec, 2022 00:00 1972 Marime text
  • Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale, luarea măsurilor preventive sau trimiterea în judecată reprezintă etape şi măsuri în cadrul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, care nu pot în nici o situaţie să înfrângă prezumţia constituţională de nevinovăţie de care se bucură oricare justiţiabil.
  • În Secțiunea Document puteți consulta acordul de recunoaștere anonimizat, încheiat de suspectă cu procurorii DNA Suceava.
Judecătorii Secției Penale a Tribunalului Constanța sunt așteptați să pronunțe astăzi un prim verdict într-un dosar desprins din cazul-mamă vizând vaccinările false de la Mangalia, caz instrumentat de procurorii DNA Suceava.
 
Este vorba despre dosarul cu indicativul 7386/118/2022 al Secției Penale, vizând acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de suspecta C.M. cu procurorii anticorupție din Suceava.
 
În acord, procurorii DNA au consemnat, printre altele, faptul că „urmare a cercetărilor efectuate în cauză, a rezultat existența unui grup infracțional ai cărei membri au desfășurat activități ce au avut drept scop final obținerea de certificate falsificate de vaccinare anti-Covid 19 pentru clienții interesați, în schimbul a diferite sume de bani, cuprinse între 100 și 400 de euro, bani care s-au împărțit între persoanele intermediare, în funcție de numărul lor, și persoana care se ocupa în mod direct și nemijlocit de efectuarea și implementarea în sistem a datelor false“.
 
Au mai spus anchetatorii că „acest grup infracțional organizat și-a avut nucleul pe raza municipiului Mangalia, jud. Constanța, unde mai multe cadre medicale au acționat în mod concertat, în scopul obținerii certificatelor falsificate de vaccinare anti – Covid 19 pentru diferite persoane racolate de către intermediari de maximă încredere“.
 
Conform DNA, „grupul infracțional organizat s-a constituit, la sfârșitul lunii august și începutul lunii septembrie 2021, din inițiativa inculpatei (.....), care lucrează ca liftieră în cadrul Spitalului Municipal Mangalia, aceasta asumându-și rolul de persoană de legătură, atât între membrii grupului infracțional organizat, cât și între clienții proprii sau racolați de intermediarii ei de încredere, și cadrele medicale care derulau activitățile infracționale necesare obținerii certificatelor falsificate de vaccinare anti-Covid 19, (....) inculpatul (.....), care a devenit intermediarul său de maximă încredere, acesta asumându-și rolul dublu de racolare de clienți și de colectare și disimulare a sumelor de bani pretinse de mama sa, în schimbul obținerii certificatelor falsificate de vaccinare anti-Covid 19, prin plăți făcute în contul altor persoane, precum și a inculpatelor (.....), și (.....), ambele asistente medicale la Spitalul Municipal Mangalia, desemnate să activeze în cadrul Centrului de vaccinare ce funcționa în incinta Sanatoriului Balnear și de Recuperare Mangalia, și care s-au arătat dispuse să deruleze activitățile necesare obținerii certificatelor falsifice de vaccinare anti-Covid 19, prin implementarea în sistemul electronic reprezentat de Registrul Electronic Național de Vaccinări, de date nereale în legătură cu efectuarea vaccinurilor, contra unor sume de bani, situate în jurul echivalentului în lei a 100 de euro, precum și a inculpaților (.....) și (.....), care, în mod direct sau prin alte persoane interpuse, și-au asumat rolul de a racola persoane dornice să intre în posesia de certificate falsificate de vaccinare anti – Covid, la rândul lor percepând comisioane cuprinse între 50 și 250 de euro, în funcție de persoana clienților, bani pe care i-au colectat și disimulat prin plăți făcute în contul altor persoane“.
 
Conform acordului de recunoaștere a vinovăției, „la acest grup infracțional au aderat inculpații (.....) și alții, care, la rândul lor, au fost ei înșiși clienți ai inculpatei (.....), după care au devenit intermediarii săi, grupul fiind sprijinit de clienții acestora din urmă“.
 
Totodată, procurorii anticorupție suceveni au mai spus că „urmare a cercetărilor efectuate în cauză a rezultat faptul că inculpata (.....) a aderat la grupul infracțional organizat din care făcea parte inculpata (.....), având rolul de a racola clienți care doreau să obțină certificate falsificate de vaccinare anti-Covid 19“.
 
Astfel, procurorii au mai spus că rolul suspectei ar fi fost „acela de a racola clienți dornici să obțină, prin intermediul numitei (.....), certificate de vaccinare anti-Covid, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 500 și 700 de lei“.
 
Acum, judecătorii sunt așteptați să hotărască dacă vor admite acordul de recunoaștere a vinovăției, prin care procurorii au propus o pedeapsă de doi ani și patru luni de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe un termen de încercare de trei ani.
 
Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale, luarea măsurilor preventive sau trimiterea în judecată reprezintă etape şi măsuri în cadrul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, care nu pot în nici o situaţie să înfrângă prezumţia constituţională de nevinovăţie de care se bucură oricare justiţiabil.
 
În Secțiunea Document puteți consulta acordul de recunoaștere anonimizat, încheiat de suspectă cu procurorii DNA Suceava.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Flagrant!
Un polițist din Constanța a refuzat mită 50 de euro. Prima condamnare, cu executare
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii