Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:14 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum au primit primarii constănţeni decizia dată de instanţă în cazul lui Johannis „Toţi primarii, inclusiv preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, trebuie să plece acasă”

ro

27 Sep, 2013 00:00 3144 Marime text
Curtea de Apel Alba Iulia a admis contestaţia primarului Klaus Johannis, prin care acesta a solicitat anularea raportului în care Autoritatea Naţională de Integritate a constatat starea sa de incompatibilitate.
Primarul Sibiului, Klaus Johannis, a obţinut astfel o sentinţă judecătorească favorabilă în cazul incompatibilităţilor constatate de Agenţia Naţională de Integritate în legătură cu prezenţa aleşilor, în numele comunităţilor, în adunările generale ale acţionarilor unor societăţi comerciale. Este important de reţinut faptul că Johannis se numără printre primii primari din ţară care deţin o astfel de o sentinţă judecătorească.
Însă, bătălia nu este în totalitate câştigată. Decizia Curţii de Apel Alba Iulia nu este definitivă, iar ANI poate contesta sentinţa la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României.
 
Cum văd primarii constănţeni această decizie de la Alba Iulia, în condiţiile în care în cazul unora dintre ei instanţa s-a pronunţat, însă, nu favorabil ca în cazul lui Johannis? Şi cum cred aleşii locali constănţeni că vor evolua procesele lor, dar şi cel al lui Johannis? Sunt întrebări la care veţi găsi răspuns în rândurile următoare.
 
Nicolae Anghel - „Dacă Înalta Curte îmi dă verdict favorabil eu plec din Primărie”

Primarul comunei Castelu, Nicolae Anghel, declarat incompatibil de ANI anul trecut, susţine că este dezamăgit de sentinţa dată la Alba Iulia. „Nu ştiu ce părere au ceilalţi colegi ai mei. Eu unul sunt dezamăgit”, a afirmat, ieri, primarul Nicolae Anghel. Şeful autorităţii locale speră ca ANI să facă recurs. „Dacă ANI nu va face recurs, înseamnă că în ţara asta nu se mai respectă legile”, a spus primarul comunei Castelu. Şeful autorităţii locale susţine că din punctul lui de vedere asistăm la o sentinţă judecătorească „influenţată de factorul politic”, explicând că în cazul lui sau al primarului Florin Mitroi de la Valu lui Traian, instanţele au respins solicitarea de anulare a raportului ANI. „Eu îmi doresc să se respecte legea. Toţi cei care am făcut parte din Adunarea Generală a Acţionarilor a SC RAJA SA am acţionat greşit. Asta este, am greşit, plecăm acasă”, a menţionat primarul Nicolae Anghel. Şeful autorităţii locale a precizat că anul viitor se judecă recursul făcut la Înalta Curte de Justiţiei şi Casaţie. „Dacă Înalta Curte îmi dă verdict favorabil eu plec din Primărie”, a comentat acesta, exprimându-şi opinia că toţi primarii şi inclusiv preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, care au greşit luând decizia să facă parte din AGA RAJA, trebuie să plece acasă. „Ce fel de democraţie este asta, dacă nu suntem în stare să ne respectăm legile?”, se întreabă şeful autorităţii locale.
 
Stelian Gheorghe - „Nu ştiu ce să spun. Eu sper într-o decizie favorabilă”
 
Pe pe altă parte, primarul de la Topraisar, Stelian Gheorghe , care a primit anul acesta vestea incompatibilităţii, crede că „dacă primarul Sibiului, Klaus Johannis, era în situaţia în care ne aflăm şi noi, este normal să fie dată o astfel de decizie”. Şeful autorităţii locale de la Topraisar susţine că în ceea ce-l priveşte în urmă cu o lună a contestat în instanţă raportul ANI şi că momentan nu s-a dat nicio sentinţă.
Întrebat dacă consideră ca va avea parte de aceeaşi decizie favorabilă a instanţei, primarul Stelian Gheorghe a afirmat: „Nu ştiu ce să spun. Eu sper într-o decizie favorabilă pentru că una este incompatibilitatea constatată în cazul celor care sunt administratori în societăţi comerciale în interes personal, şi alta este să fii într-o regie, precum RAJA, în interesul comunităţii. Una este să fii incompatibil cu adevărat şi alta este să fie o chestie ambiguă, aşa cum se întâmplă în cazul nostru, când o lege îţi permite să faci parte din AGA societăţilor comerciale în interesul comunităţii, iar alta îţi spune că nu ai voie să fii membru AGA”. Primarul Stelian Gheorghe a mai afirmat că din punctul lui de vedere este vorba şi de o eroare legislativă pe care nici instituţiile prefectului din ţară nu au sesizat-o. „Prefecturile au drept de tutelă asupra consiliilor locale şi puteau să zică «Vedeţi că sunteţi în incompatibilitate, aveţi 15 zile să vă retrageţi de acolo». Prefecturile au putere asupra actelor emise de primari şi consiliile locale. Atâta timp cât prefecturile nu au constatat vreo ilegalitate, s-a declanşat acest lanţ al slăbiciunilor”, a explicat primarul comunei Topraisar.
 
Dumitru Chiru - „Dacă instanţele nu vor lua acest exemplu, să ne suspende!”
 
Dumitru Chiru, primarul localităţii Lumina susţine că ceea ce s-a întâmplat în cazul lui Johannis reprezintă „un precedent”. „Eu am reprezentat Primăria comunei Lumina, nu am reprezentat niciun alt interes în RAJA. Altă incompatibilitate nu am. Nu am fost în societăţi comerciale. La fel ca şi ceilalţi colegi a mei nu am avut niciun venit de la RAJA şi am reprezentat Primăria Lumina prin primar Dumitru Chiru”, a declarat şeful autorităţii locale. Primarul Dumitru Chiru speră ca toate instanţele din ţară să ţină cont de sentinţa de la Alba Iulia. „Sper să fie bine şi ANI să nu facă recurs în cazul lui Johannis, iar instanţele din ţară să ia drept exemplu sentinţa dată în situaţia lui Johannis”. „Dacă nu vor lua acest exemplu, să ne suspende”, a mai spus primarul Dumitru Chiru.
 
Constantin Micu - „Aş fi dezamăgit să văd că Alba Iulia e mai presus decât toate instanţele”
 
Primarul comunei Tuzla, Constantin Micu, susţine următoarele: „Cazul meu este la început. Nu ştiu dacă îmi va fi respinsă sau aprobată solicitarea de anulare a raportului ANI, rămâne de văzut. Ce pot să vă spun este că
sentinţa în cazul lui Johannis mi se pare că este cea mai corectă. De asemenea, avem toată încrederea în oamenii din justiţiei, sunt odihniţi, ştiu legea”. Întrebat cum vede faptul că Johannis a primit o sentinţă favorabilă, iar primari constănţeni precum Nicolae Anghel şi Florin Mitroi au primit alte sentinţe nefavorabile, primarul Constantin Micu a precizat: „Au fost în altă epocă. Noi suntem în epoca asta. Bineînţeles că lucrurile se vor îndrepta odată ce s-a creat precedentul. Aş fi dezamăgit să văd că Alba Iulia e mai presus decât toate instanţele”.
 
Tudor Nădrag - „Aşa e în ţara românească, cine poate oase roade”
 
Edilul de la Hârşova, Tudor Nădrag, vorbeşte de sentinţa de la Alba Iulia ca o decizie care poate să restabilească starea de normalitate. „ANI, despre care toată lumea a zis că va fi un apărător al dreptăţii, ajunge să dea nişte decizii nechibzuite cum este şi cea referitoare la primarii care îşi reprezintă cetăţenii în societăţile unde comunităţile sunt acţionare. Şi atunci sigur că se ajunge la o opoziţie a legilor, în sensul că iată Legea 215 a administraţiei publice locale dă nu numai dreptul, dar şi obligă primarii să-şi reprezinte interesele comunităţilor lor. Atunci care lege este mai importantă? Legea, care este lege organică, a administraţiei publice locale sau Legea ANI, care au făcut-o pe genunchi ca să dea bine la străini?”, susţine primarul Tudor Nădrag. Şeful autorităţii locale a precizat că pe data de 14 octombrie are primul proces. Întrebat dacă speră ca decizia instanţei să fie una favorabilă, edilul a răspuns: „Mi-e indiferent. Nu m-a făcut mama primar, dar mi se pare o chestie incorectă. Adică ANI, care e plătită cu foarte mulţi bani, vezi Doamne, a descoperit teoria chibritului suedez potrivit căreia primarul nu ştiu care este şi primar şi reprezentant al localităţii lui într-o societate sau o regie în care comunitatea este acţionară. Aceasta ar putea să descopere şi nişte copii de grădiniţă. Pentru asta plătim noi atâţia bani? Să descopere ce este de descoperit, alte conflicte de interese”, a mărturisit edilul de la Hârşova.
Întrebat cum vede faptul că Johannis a primit o sentinţă favorabilă, iar primari constănţeni precum Nicolae Anghel şi Florin Mitroi au primit alte sentinţe nefavorabile, primarul Tudor Nădrag a spus: „Aşa e în ţara românească, cine poate oase roade. Un primar mai mic din judeţul Constanţa pierde, unul precum Johannis câştigă în aceeaşi cauză”.
 
Florin Mitroi - „Nu sunt aceeaşi judecători?”
 
Primarul comunei Valu lui Traian, Florin Mitroi, unul dintre şefii de autoritate locală din judeţ care a pierdut procesul cu ANI şi a făcut recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie declară următoarele: „Chiar m-am întrebat de ce în cazul lui Johannis s-a dat aceasta decizie şi aici nu s-a întâmplat la fel? Nu sunt aceeaşi judecători?”. Şeful autorităţii locale a precizat că următorul proces îl are anul viitor în iunie şi că speră la o decizie favorabilă. „Cred că aici (n.r. la Alba Iulia) s-a judecat drept şi nu neapărat au existat influenţe, nu mă gândesc până acolo. Dar nu ştiu de ce le e frică. Pentru că din punctul meu de vedere şi nu doar din punctul meu de vedere, se ştie foarte clar nu mi-am însuşit nimic. Cineva trebuie să reprezinte comuna, iar Legea 215 spune foarte clar că primarul este reprezentantul şi atunci sunt neconcordanţe între Legea 215 şi Legea ANI”, susţine primarul comunei Valu lui Traian.
Şeful autorităţii locale este de părere că ANI va face recurs în cazul lui Johannis. „Da, cred că ANI va face recurs, dar nu ştiu ce câştig are ANI în toată treaba asta”, a spus primarul Florin Mitroi, concluzionând că din punctul lui de vedere această poveste controversată se va încheia cu bine, în favoarea primarilor declaraţi incompatibili.
 
 Am încercat să aflăm şi punctul de vedere al preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, cu privire la sentinţa favorabilă dată în cazul lui Klaus Johannis de Curtea de Apel Alba Iulia. Până la închiderea ediţiei nu am reuşit să obţinem un punct de vedere. Dacă preşedintele CJC va avea un punct de vedere îl vom face public în zilele următoare.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii