Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:31 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constănțeanul supărat Malurile lacului Siutghiol devin proprietăți private iar salvarea lui începe să devină o utopie (galerie foto)

ro

09 Jul, 2020 00:00 4138 Marime text
  • Asociația Verde Urban a transmis sesizări către instituții care, teoretic, ar putea avea pârghiile să intervină față de una din multele situații deplorabile de pe malul Siutghiol în Constanța
  • Asociația a solicitat determinarea factorilor care duc la depozitarea de resturi menajere și moloz pe o suprafață de cel puțin 200 metri pătrați și stabilirea unor măsuri legale față de responsabili
  • La o lună de la sesizările depuse, reprezentanții Verde Urban au mers în teren, acolo unde au observat că situația este identică, dacă nu cumva mai gravă din perspectiva gunoaielor


În urmă cu o lună, Asociația Verde Urban a transmis sesizări către 3 instituții care, teoretic, ar putea avea pârghiile să intervină față de una din multele situații deplorabile de pe malul Siutghiol în Constanța: Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral, Primăria Constanța și Comisariatul Național al Gărzii de Mediu.
Asociația a solicitat determinarea factorilor care duc la depozitarea de resturi menajere și moloz pe o suprafață de cel puțin 200 metri pătrați și stabilirea unor măsuri legale față de responsabili precum și determinarea situației săpăturilor efectuate, în această zonă, la un șanț care taie drumul, blocând accesul și care se termină în buza falezei.
Iată ce răspunsuri au primit:

ABADL a răspuns că au constatat pe teren veridicitatea celor afirmate de reprezentanții Asociației și, pentru că Lacul Siutghiol, în zona menționată aparține Primăriei au transmis la rândul lor sesizări către Garda de Mediu – Comisariatul Județean și către Poliția Locală.

Primăria Constanța a răspuns prin Poliția Locală că proprietarilor care nu se conformează măsurilor de igienizare li se întocmesc procese verbale de constatare și sancționare, că zona este monitorizată în vederea aplicării prevederilor legale dar și că șanțul apărut ce secționează drumul tehnologic de faleză până în buza acesteia este o delimitare de proprietate, că drumul respectiv nu există în cadrul limitelor stabilite de cadastristul autorizat. Poliția Locală mai comunică că drumul (Strada Siutghiol) merge de-a lungul falezei până în strada Theodor Pallady unde este și limita proprietății private conform verificărilor de la Direcția Patrimoniu și Cadastru.


Garda de Mediu nu a răspuns nimic.
 

Care este situația din teren după o lună de la sesizări

La o lună de la sesizările depuse, reprezentanții Verde Urban au mers în teren, acolo unde au observat că situația este identică, dacă nu cumva mai gravă din perspectiva gunoaielor, vezi galerie foto.
“Strada Theodor Pallady (un drum similar de pământ) are o întindere de aproximativ 150 de metri și se află în direcția opusă a cartierului Palazu pe cealaltă parte a Peninsulei față de locul în discuție. Existența drumului de faleză este vizibilă în locație. Instituțiile statului par a nu fi capabile să gestioneze coordonat situația și, mai grav, și aici ca și în alte locuri, terenurile sunt cadastrate și vândute până în buza lacului în desconsiderarea oricăror prevederi legale de protecție a mediul căci despre norme urbanistice locale nici nu mai poate fi vorba”, susțin aceștia.
Reamintim că Lacul Siutghiol este inclus în intreaga sa suprafață in rețeaua ecologică Natura 2000.
Asociația propune măsuri și acțiuni concrete ale instituțiilor statului care să descurajeze astfel de demersuri în paralel cu un plan integrat de protejare a malurilor pe o suprafață cel puțin minimă fată de prevederile legale pe care le regăsim în Legea 107/1996.

Sursa foto: Asociația Verde Urban


Citește și:

Facem precizarea ca în data 04 iunie a.c. și cotidianul ZIUA de Constanța a tras un semnal de alarmă asupra situației lacului Siutghiol. Vezi aici:
În buza Constanței: Groapă de gunoi, ascunsă printre construcțiile de pe malul Lacului Siutghiol. Garda de Mediu, sesizată (galerie foto).
 

Sesizări la Primărie, Garda de Mediu și ABADL USR Constanța trage un semnal de alarmă - “Aria Protejată Lacul Siutghiol, victimă a nepăsării, neregulilor și abuzurilor”!



 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii