Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:32 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În buza Constanței Groapă de gunoi, ascunsă printre construcțiile de pe malul Lacului Siutghiol. Garda de Mediu, sesizată (galerie foto)

ro

04 Jun, 2020 00:00 4155 Marime text
  • O groapă de gunoi improvizată, pe malul Lacului Siutghiol, focar de infecție
  • Garda de Mediu a ajuns marți pe terenul din Constanța
  • Moloz, beton, cutii de vopsele și resturi de construcții, „depozitate” pe malul lacului
Când sunt construite blocuri, imaginile din documentațiile prin care cer autorizații de mediu, autorizații de construire sunt ideale și arată perfect. Totuși, dacă mergem la fața locului, imaginile arată ca în filmele de groază. De altfel, malul lacului Siutghiol a ajuns să fie sufocat de noile construcții, nu în sensul că nu este normală creșterea investițiilor imobiliare, ci că se construiește fără a fi strict verificați.
 

Afară vopsit gardu`- înăuntru leopardu`!

Astfel, dacă mergem mai jos de zona Campusului Universitar, facem dreapta pe strada Opalului, prin spate pe la hotel Nevada, pe dreapta și pe stânga sunt șantiere. Dacă ținem strada drept, facem dreapta în capăt, ajungem pe un teren verde, pe malul lacului, cu vedere la Baza Nautică, o zonă râvnită de pescari. Totuși, ceea ce s-a întâmplat cu acel teren este inadmisibil. O suprafață imensă de iarbă verde neîngrijită este casa gunoaielor șantierelor din zonă. Panseluțele au crescut pe lângă restul de beton turnat direct pe iarbă verde, cutii de vopsea folosite, aruncate la grămadă, moloz, pietriș, plastic și alte resturi materiale de construcții au fost aruncate după vegetația neîngrijită de pe terenul menționat.

Și nu vorbim de câteva zone, ci sunt urme de mașină care arată că au intrat cu utilaje de mare tonaj pentru a arunca gunoiul acolo. Terenul de pe malul lacului Siutghiol a devenit, astfel, groapa de gunoi a șantierelor din jur. De asemenea, lângă terenul respectiv ar fi o tabără ilegală, unde locuiesc mai multe persoane, păzită de câini și îngrădită cu resturi lemnoase.
 

Garda de Mediu, sesizată

Ajunși la fața locului, reporterii ZIUA de Constanța au sesizat autoritățiile. Astfel, sunat de către cotidian, Marian Râșnoveanu, directorul Gărzii de Mediu Constanța a precizat că nu au existat sesizări cu privire la zona respectivă și că urmează să trimită o echipă. La jumătate de oră după sesizare, pe 2 iunie, la ora 16:30, o echipă de la Garda de Mediu a venit la fața locului pentru a verifica cele spuse. Inspectorii au rămas uluiți de nivelul de gunoi adunat. A fost clar că nu se întâmpla de puțin timp.

Mai mult, o parte din deșeuri au ajuns în apele lacului, mult plastic fiind luat de vânt, iar molozul a dărâmat o parte din mal, gunoaiele ajungând în apă.

Marian Râșnoveanu a precizat că urmează să facă demersurile necesare pentru a identifica proprietarul terenului și pentru a găsi responsabilii care au poluat zona. Mai precis, „am făcut cererile la Primăria Constanța pentru a identifica proprietarul, urmând să vedem cine trebuie să fie tras la răspundere pentru ce e acolo”, a declarat pentru ZIUA de Constanța directorul Gărzii de Mediu.
 

Zonă de lux

Pe strada Opalului, investitorii profită de terenul vast, în apropierea lacului, pentru ridicarea de hoteluri și blocuri de apartamente. De altfel, un apartament în zona respectivă pornește de la 69.000 de euro, după un anunț pe un site de imobiliare. Apartamentul se află într-unul din blocurile aflate în construcție, adresa fiind pe strada Opalului. În același bloc, un alt apartament este vândut și cu aproape 90.000 de euro.

Cotidianul ZIUA de Constanța va face o revenire la acest material în momentul în care va fi identificat și sancționat proprietarul terenului.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii