Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:24 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sesizări la Primărie, Garda de Mediu și ABADL USR Constanța trage un semnal de alarmă - “Aria Protejată Lacul Siutghiol, victimă a nepăsării, neregulilor și abuzurilor”!

ro

06 Jun, 2020 00:00 5084 Marime text
  • Senatoarea USR Ramona Dinu şi președintele filialalei municipale Dumitru Caragheorghe au inițiat o serie de demersuri pentru salvarea a ceea ce a mai rămas din aria protejată a lacului Siutghiol
  • Au fost transmise sesizări către Primăria Constanța, Garda de Mediu și ABADL cu privire la nerespectarea legislației de mediu în zona naturală protejată Lac Siutghiol și zona de faleză Palazu Mare - Ovidiu
  • Senatoarea USR Ramona Dinu a trimis Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor o interpelare cu privire la situațiile grave semnalate de-a lungul timpului în cadrul ariei protejate avifaunistică Lacul Siutghiol
  • Din corespondența purtată rezultă că Ministrul Mediului nu își asumă răspunderea, deși aceste chestiuni sunt și în atribuția Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, autoritate care se află, de drept, în subordinea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor


Senatoarea USR Ramona Dinu şi președintele filialalei municipale Dumitru Caragheorghe au inițiat o serie de demersuri pentru salvarea a ceea ce a mai rămas din aria protejată a lacului Siutghiol.

Dumitru Caragheorghe a transmis sesizări către Primăria Constanța, Garda de Mediu și ABADL cu privire la nerespectarea legislației de mediu în zona naturală protejată Lac Siutghiol și zona de faleză Palazu Mare - Ovidiu (strada Siutghiol - strada Santinelei).

De asemenea, în luna martie, senatoarea USR Ramona Dinu a trimis Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor o interpelare cu privire la situațiile grave semnalate de-a lungul timpului în cadrul ariei protejate avifaunistică Lacul Siutghiol. Întrucât răspunsul primit este nemulțumitor, în data 2 iunie, senatoarea USR a revenit pe acest subiect.
Din corespondența purtată rezultă că Ministrul Mediului nu își asumă răspunderea, deși aceste chestiuni sunt și în atribuția Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, autoritate care se află, de drept, în subordinea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.



Degradarea Lacului Siutghiol este vizibilă cu ochiul liber, deși legea obligă autoritățile să ia măsuri urgente de conservare și de utilizare durabilă a patrimoniului natural.
Prin interpelările transmise, senatoarea USR Constanța a solicitat adoptarea unor măsuri concrete privind:
-urgentarea elaborării Planului de management al ariei naturale protejate;

-fixarea unor termene și a unui calendar aferent acestor proceduri obligatorii pentru autoritățile competente;
- punerea la dispoziție a raportului privind implementarea prevederilor Directivei 92/43/CEE, transmis Comisiei Europene;
-precizarea responsabililor pentru lipsa implementării directivelor europene precum și demersuri legale şi sancţiuni aplicate pentru desfăşurarea de activităţi în interiorul ariei naturale şi în afara ei, activităţi care au produs poluare, deteriorarea habitatelor şi perturbări ale speciilor.

 

Facem precizarea ca în data 04 iunie a.c. și cotidianul ZIUA de Constanța a tras un semnal de alarmă asupra situației lacului Siutghiol. Vezi aici:

În buza Constanței: Groapă de gunoi, ascunsă printre construcțiile de pe malul Lacului Siutghiol. Garda de Mediu, sesizată (galerie foto).
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii