Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:54 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CCR a decis - Consiliul Local nu poate fi titularul acţiunilor Mazăre îşi ia adio de la Portul Constanţa?

ro

17 Oct, 2014 00:00 3658 Marime text
Judecătorii Curţii Constituţionale au admis, ieri, o excepţie de neconstituţionalitate a Legii 216/2008, prin care un pachet de 20% din acţiunile deţinute de stat la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa a fost transferat, cu titlu gratuit, de la Ministerul Transporturilor la Consiliul Local Municipal Constanţa.
 

„Nu pot decât să felicit ACL-ul. Adică PDL-ul, PNL-ul, să-l felicit pe senatorul de aici, de Constanţa (n.r. Gigi Chiru), care a atacat, să-l felicit pe Iohannis. Au câştigat, au reputat o mare victorie împotriva Constanţei. Îi felicit“, a fost prima reacţie a lui Radu Mazăre, primarul municipiului Constanţa. Amintim că administrarea, de către municipalitate, a unui pachet cât mai mare din acţiunile Portului Constanţa reprezintă una dintre marile dorinţe ale edilului-şef, fiind, în acelaşi timp, una dintre promisiunile pe care acesta le serveşte aproape obsesiv constănţenilor, îndeosebi în timpul campaniilor electorale.
Interesant, Radu Mazăre nu a criticat deloc decizia Curţii Constituţionale. „În altă ordine de idei, cred că este corectă decizia Curţii Constituţionale pe formă, ceea ce a şi motivat (n.r. CCR). Atunci când a fost întocmită legea, trebuia să scrie că aceste procente se transmit municipiului Constanţa, şi nu Consiliului Local“, a afirmat primarul.
Intenţia lui Mazăre de a-l „culpabiliza“ pe Klaus Iohannis pentru decizia CCR pare de neînţeles, de vreme ce actualul primar al Sibiului, candidat la mandatul de preşedinte, nu a putut influenţa decizia instanţei. În ce calitate ar fi putut să o facă?!?

„Dacă nu va câştiga Ponta, n-o să le mai vedem nici pe astea pe care le-am pierdut“

Şeful administraţiei publice locale a mărturisit şi că municipiul Constanţa îşi poate lua adio de la port în condiţiile în care premierul Victor Ponta va pierde alegerile prezidenţiale. „Dacă nu va câştiga Ponta, nu numai că n-o să mai luăm cele 13 procente pentru care ne tot batem, dar n-o să le mai vedem nici pe-astea 20 pe care le-am pierdut. În rest, să fim sănătoşi!“, a comentat Mazăre. Reamintim, în acest context, că, pe lângă pachetul de 20% din acţiunile Portului Constanţa pe care municipalitatea l-a obţinut în 2008, Mazăre face, de doi ani şi jumătate, lobby intens pe lângă premier şi pe lângă miniştrii Transporturilor pentru un nou pachet de acţiuni, de 13%. Iată însă că, dată fiind decizia CCR, la momentul actual e puţin probabil ca administraţia Mazăre să-şi mai vadă visul cu ochii.

Subvenţia la căldură, promisiune neonorată?

Conform spuselor lui Mazăre, „Primăria avea, de pe urma acestor 20%, nişte venituri de aproximativ 2 milioane de euro anual, venituri care erau direcţionate pentru nevoile Primăriei şi pentru subvenţie“. Întrebat dacă ceea ce a promis marţi, anume faptul că încă 20.000 de constănţeni vor avea o factură la încălzire diminuată cu 10% rămâne în picioare - având în vedere că municipalitatea nu va mai beneficia de dividende de pe urma acţiunilor administrate - primarul nu a dat un răspuns categoric. „Sigur că va trebui să facem o rectificare negativă a bugetului şi să tăiem aceşti bani pentru anul care urmează, dacă nu care cumva reuşim să ne aducem înapoi procentele, eventual şi cu plusul de 13% pe care-l vrem. Nu ştiu. Nu am apucat să discut cu directoarea mea financiară în ce măsură ne afectează bugetul pe anul ăsta“, a explicat şeful administraţiei publice locale constănţene.

„Dacă ACL va avea preşedintele, nu vom mai vedea niciodată acţiunile astea“ 

Curios este că liderul PSD Constanţa nu pare deloc convins de faptul că premierul Victor Ponta, aspirantul PSD la mandatul de preşedinte, va câştiga alegerile. Radu Mazăre a menţionat, de asemenea, că, pentru moment, pachetul de 20% din acţiunile Portului Constanţa este pierdut. „Le-am pierdut (n.r. acţiunile)“. Întrebat dacă există posibilitatea ca municipalitatea să nu piardă totuşi cele 20% din acţiunile administrate încă din 2008, edilul-şef a declarat: „Depinde cine câştigă, depinde dacă mai există voinţă politică să le recuperăm şi să luam în plus şi cele 13% sau nu. Având în vedere că această chichiţă a fost găsită de ACL, în mod categoric, dacă ei vor avea preşedinte, nu vom mai vedea niciodată acţiunile astea.“

De ce contravine Legea 216 prevederilor constituţionale 

De precizat că CCR a fost sesizată, în această problemă, de Avocatul Poporului. Acesta din urmă explică faptul că „Legea nr. 216/2008 privind transmiterea cu titlu gratuit a unui pachet de 1.369.125 de acţiuni deţinute de stat la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa, reprezentând 20% din capitalul social, către Consiliul Local al municipiului Constanţa, contravine dispoziţiilor art. 136 alin. (1) şi alin. (2) şi art. 121 alin. (2) din Constituţie“. Instituţia menţionează că, potrivit prevederilor constituţionale, „o autoritate publică locală, cum este, în speţă, Consiliul Local al municipiului Constanţa, nu poate fi titular al unui drept recurgând din raporturile cu alte persoane juridice, titulare ale unor astfel de drepturi putând fi doar unităţile administrativ-teritoriale“. Totodată, susţine Avocatul Poporului, „Consiliul Local al municipiului Constanţa - autoritate deliberativă - nu are patrimoniu propriu, nefiind, astfel, în măsură a fi titularul dreptului de proprietate asupra pachetului de acţiuni în cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa. „Singurele în măsură a fi titulare ale dreptului de proprietate asupra pachetului de 20% dintre acţiunile deţinute în cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa SA nu pot fi decât statul sau unitatea administrativ-teritorială, în speţă, municipiul Constanţa“, adaugă Avocatul Poporului. În această ordine de idei, instituţia apreciază că transmiterea unei părţi din patrimoniul statului către o entitate care nu poate fi titular de drepturi şi obligaţii constituie o încălcare a dreptului de proprietate privată al statului.
Nu mai puţin important este că Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, a fost propus şi susţinut pentru această funcţie de PSD.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • cornea 17 Oct, 2014 18:33 Portul este al constantenilor nu al bucurestenilor
  • Ava 17 Oct, 2014 11:34 Dar mascarada din Mamaia care are loc an de an cu cat vaduveste bugetul local? Dar carnavalionul pe care il planuieste ? Circul tine de caldura la iarna ?
  • Victor 17 Oct, 2014 06:49 Portul trebuie sa fie al statului 100 la 100,nu are ce caută primaria.Corecta decizia CCR.Politicul nu poate încalcă reguli.Adio port domnule Mazare!