Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:51 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Atacul rutieristilor Robele procurorilor contra uniformelor politiei (galerie foto)

ro

23 Dec, 2009 01:54 7770 Marime text

deschidere.jpgCei aproape 40 de poliţişti cer despăgubiri de 50.000 de lei fiecare

Debut în procesul intentat Ministerului Public, Ministerului Justiţiei şi Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa de către poliţiştii Serviciului Rutier anchetaţi vara trecută pentru fapte de corupţie. Aproape 40 de agenţi de poliţie s-au prezentat, ieri, la Tribunal, puşi la patru ace şi îmbrăcaţi în uniforme, pentru a-şi susţine cauza în faţa judecătorilor.

Tribunalul Constanţa, ora 12.30. Încet-încet, sălile de aşteptare ale instanţei se umplu de poliţişti ai Serviciului Rutier, majoritatea îmbrăcaţi în uniforme. Restul justiţiabililor se uită curioşi spre oamenii legii care au „invadat" brusc instanţa. Conştiincioşi, poliţiştii aşteaptă pe hol să fie chemaţi în sala de judecată. În cele din urmă, se apelează ordinea 22, numărul primit pe lista de şedinţă de „războiul" pe care poliţiştii îl duc în instanţă cu procurorii care i-au anchetat. Reclamanţi în proces sunt agenţii Andrei Bogdan Călugăru, Liviu Iulian Conduleţ, Cosmin Cristian, Marian Drăguţ, Paul Mihai Ciolpan, Marius Ivan, Ervin Tulei, Alexandru Ivanov, Daniel Cociu, Alexandru Ianţoc, Răzvan Viorel Ţigănuş, Cornel Ionuţ Drăghici, Anatoli Trifanov, Marian Gabriel Ciubotariu, Bogdan Lucian Cojocaru, Ciprian Enache, Gheorghe Gabriel Rădulescu, Mihai Alexandru Manea, Marian Adrian Chisoiu, Gigi Cristian Ruşescu, Daniel Mircea Andrei, Elvin Cadîr, Dumitru Iulian Maxim, Enis Vuap, Cristian Nazarovici, Romeo Georgian Gănuţ, Ion Zorilă, Cristina Gherlan, George Busuioc, Florin Marius Bîlcă, Gheorghe Costea, George Eduard Niţuleac şi Răzvan Scurtu. De partea cealaltă, calitatea de pârâţi în dosar le revine Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, Ministerului Public şi Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti. Agenţii de poliţie au solicitat instanţei „obligarea la plata a câte 50.000 de lei pentru fiecare dintre reclamanţi, reprezentând prejudiciul cauzat prin comunicarea către presa constănţeană şi centrală a datelor complete de identificare cuprinse în Rezoluţia nr. 368/P/2009, din data de 01.06.2009, ora 12.00, a Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa şi a datelor cu privire la vinovăţia subsemnaţilor".

Excepţii invocate

Totodată, poliţiştii au cerut ca extrasul de pe hotărârea prin care instituţiile ar fi obligate la plata sumelor respective, în urma deciziei instanţei, să fie publicat într-un ziar naţional, dar şi ca pârâţii să fie obligaţi la plata cheltuielilor de judecată, legate de onorariul avocaţilor, taxele de timbru şi timbrul judiciar. Ieri, instanţa i-a comunicat lui Cătălin Filişan o copie a întâmpinării depuse la dosarul cauzei de reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa. Totodată, au solicitat introducerea în cauză a Ministerului de Finanţe şi a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, acesta din urmă fiind ordonatorul de credite. În acest context, judecătorii au fost nevoiţi să amâne procesul, fixând următoarea înfăţişare pe data de 23 februarie 2010. La următorul termen vor fi puse în discuţie şi excepţia necompetenţei materiale a Tribunalului Constanţa şi cea a lipsei calităţii procesuale pasive a Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, invocate de procurorii constănţeni. În ceea ce priveşte fondul cauzei, după câte se pare, reprezentanţii Ministerului Public au solicitat respingerea acţiunii poliţiştilor, pe motiv că nu ar fi fost aduse dovezi în susţinerea prejudiciului reclamat de aceştia.

politisti.jpgInformaţiile din anchetă, exceptate de la lege

Cătălin Filişan, avocatul celor aproape 40 de poliţişti, a declarat că „în faza de anchetă penală nu este permis a fi făcute declaraţii publice care să poată fi interpretate ca fiind o confirmare din partea anumitor funcţionari publici a vinovăţiei persoanei" şi a citat în acest sens cauza „Butkevicius împotriva Lituaniei" şi cauza „Erik Ninn-Hansen împotriva Danemarcei". Totodată, acesta a adăugat că „legea internă prevede că sunt exceptate de la accesul liber al cetăţenilor informaţiile privind procedura în timpul anchetei penale sau disciplinare, dacă se periclitează rezultatul anchetei, se dezvăluie surse confidenţiale ori se pun în pericol viaţa, integritatea corporală, sănătatea unei persoane în urma anchetei efectuate sau în curs de desfăşurare, precum şi informaţiile judiciare, dacă publicitatea acestora aduce atingere asigurării unui proces echitabil ori interesului legitim al oricăreia dintre părţile implicate în proces".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • giginio 07 Jan, 2010 17:09 culmea tupeului la politisti,daca ar fi trebuit sa se prezinte pt a fi judecati toti "s-ar fi dat "bolnavi dar acum dupa ce i-a lasat biata noastra justitie in pace au asediat Tribunalul.RUSINICAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • Steluta 29 Dec, 2009 11:11 MAI MARCO VAN BASTEN ESTI UN BOU DESAVARSIT.HABAR NU AI CE INTERESE SUNT AICI SI TE-AI TREZIT TU CA PROSTUL ROMANIEI SA COMENTEZI.VEZI-TI TU DE PROSTIA TA IN CONTINUARE SI TACI DRAQ DIN GURA MAI BOULE
  • Marco van Basten 23 Dec, 2009 16:20 Mi-e mila de politai de la rutiera...N-au furat ei saracii.ESCROCII ROMANIEI!