Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:10 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Astăzi îmbracă, din nou, rolul reginei Tomiris Cum a devenit CJC sponsorul principal al asociaţiei conduse de Corina Martin (documente)

ro

28 Aug, 2015 00:00 6146 Marime text
Încă un an, încă un sezon estival, încă o ediţie a Festivalului Antic Tomis regizată de veşnica Asociaţie pentru Promovarea Turismului Litoral - Delta Dunării, sub bagheta Corinei Martin. De astăzi şi până duminică, în Parcul Tăbăcărie se va desfăşura un eveniment "istoric" - Festivalul Antic Tomis 2015, ajuns deja la cea de-a patra ediţie.

Ca şi anul trecut, evenimentul este finanţat din fonduri nerambursabile acordate de Primăria Constanţa. Reamintim că prima ediţie a acestui festival cu pretenţii s-a derulat în 2012, în centrul istoric al Constanţei, mai exact la Edificiul Roman cu Mozaic. De menţionat că ideea evenimentului aparţine companiei de publicitate Groove Hour, care a propus Consiliului Judeţean Constanţa organizarea acestui eveniment încă din 2006. Cu toate acestea, festivalul s-a concretizat abia după şase ani. Evenimentul este organizat pe bani publici de fiecare dată. Totuşi, asociaţia condusă de Corina Martin este expertă în a manevra şi a atrage bani publici, milioane de lei ajungând în conturile asociaţiei încă din anul 2007, după cum vom arăta mai târziu.
 
Dincolo de iniţiativa (de altfel, lăudabilă) de a promova istoria vechiului Tomis, festivalul a eşuat lamentabil în kitsch, cu toate că turiştii, dar şi constănţenii au primit cu entuziasm acest eveniment, care s-a bucurat de un număr considerabil de participanţi la ediţiile de până acum. Şi folosim cuvântul kitsch atunci când ne referim la asocierea imaginii reginei masageţilor, Tomiris - personaj interpretat în fiecare an de nimeni alta decât Corina Martin - cu festivalul antic al dacilor. "Este o stupizenie, o aberaţie sinistră. Tomiris e în Marea Caspică, n-are nicio legătură cu Marea Neagră regina sciţilor masageţi. Asta, dacă ştim istorie, dacă nu ştim... să se ducă la şcoală oamenii care nu ştiu istorie", declara, anul trecut, vădit deranjat de această interpretare istorică, directorul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, dr. Gabriel Custurea, pentru ZIUA de Constanţa.
 
Citeşte şi
 
Corina Martin va fi, pentru o zi, regina Tomiris: Directorul Muzeului de Istorie Constanţa - "O stupizenie, o aberaţie sinistră"

Fonduri nerambursabile de la municipalitate pentru "mofturile" Reginei Tomiris

Pentru ediţia din acest an a festivalului, pe 30 iulie 2015, Primăria Constanţa anunţa că "oferta câştigătoare a sesiunii de selecţie pentru eveniment aparţine Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral - Delta Dunării". "Ca şi anul trecut, vom primi de la Primăria Constanţa 100.000 de lei. Restul banilor provin din sponsorizări. 80% din bugetul festivalului se va cheltui pentru cazarea şi masa celor 180 de participanţi", a declarat preşedinta Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral - Delta Dunării, la conferinţa de presă organizată cu prilejul începerii festivalului din acest an. Tot atunci, a anunţat că o va întruchipa (din nou!) pe Tomiris, regina masageţilor, pentru care se pare că a făcut un adevărat cult în ultimii ani.

Peste 10 milioane de lei doar de la CJC, prin hotărâri

Revenind însă la sumele încasate de Asociaţia de Promovare a Turismului Litoral Delta - Dunării de-a lungul anilor, potrivit site-ului CJC, asociaţia Corinei Martin a primit din 2007 şi până în 2013 peste 11 milioane de lei (!), sume alocate prin hotărâri de Consiliu Judeţean. Amintim aici şi faptul că, pe 19 februarie, la Constanţa au avut loc mai multe percheziţii la sediul CJC, la sediul Fundaţiei Fantasio, la hotelul Flora, dar şi la mai multe firme şi persoane fizice, inclusiv la sediul Agenţiei de Turism (Martin Resorts), unde îşi desfăşoară activitatea Asociaţia Litoral - Delta Dunării, condusă de Corina Martin, de asemenea, fost preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT). Iată ce spun hotărârile de Consiliu Judeţean despre sumele şi activităţile derulate de asociaţie pentru banii primiţi. Precizăm că acestea sunt documente publice, postate pe site-ul CJC.

Pe 19.10.2007, toţi cei 31 de consilieri judeţeni prezenţi la şedinţă au votat pentru alocarea sumei de 25.000 de lei către Asociaţia Pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral (înfiinţată la data de 17 mai 2007), unde CJC este membru fondator. "Scopul principal al acestei asociaţii este «dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului în judeţul Constanţa»", după cum se arată în expunerea de motive. Banii au fost alocaţi pentru că, între 11 septembrie şi 22 septembrie, asociaţia urma să organizeze "un eveniment de mare amploare, şi anume Bursa de Turism Litoral, ce reuneşte peste 200 de agenţii de turism şi proprietari de bază materială turistică în vederea încheierii contractelor pentru sezonul 2008", se arată în proiectul de hotărâre. Aşadar, banii au venit încă din primele luni de funcţionare.

Bani pentru plata chiriei către Fundaţia Fantasio

Pe 4 februarie 2008, HCJ nr. 52/2008 consfinţeşte alocarea sumei de 240.000 de euro Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral în vederea dezvoltării durabile şi promovării turismului din judeţul Constanţa. Proiectul era iniţiat tot de către preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu.
 
În anul 2009, prin HCJ nr. 267/23.08.2009, aleşii judeţeni aprobă alocarea sumei de 20.000 de lei Fundaţiei "Inginer Nejloveanu Niculae Maestru în Artă Culinară" pentru organizarea evenimentului gastronomic "Festin autumnal" - Trofeul Balada NEJ - Ediţia a III-a (N.B: implicarea CJC-ului vine aşadar abia la a treia ediţie). În adresa înaintată de inginerul Niculae Nejloveanu se arată şi că "evenimentul va avea loc în cadrul Târgului de Turism Litoral Delta Dunării, la Pavilionul Expoziţional Constanţa". Într-o adresă emisă de Asociaţia Litoral - Delta Dunării, ataşată proiectului de hotărâre, se solicită sprijinul CJC-ului pentru plata cheltuielilor provenite din închirierea Pavilionului Expoziţional, respectiv suma de 4.600 de euro + TVA - "contravaloarea sumei ce va trebui plătită către Fundaţia Fantasio". "Supunem deciziei dumneavoastră şi posibilitatea oferirii din partea CJC a trofeului concursului internaţional de gastronomie, în valoare de 2.000 de euro", se mai arată în cererea venită din partea Asociaţiei Litoral - Delta Dunării.

Tineri de la ţară, "şcoliţi" de asociaţia Corinei Martin?!

Tot în 2009, prin HCJ nr. 338/25.09.2009, s-a aprobat alocarea sumei de 67.500 de lei Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral - Delta Dunării în vederea şcolarizării unor tineri din mediul rural. Proiectul a fost votat de 22 de aleşi judeţeni, având şi cinci abţineri. În expunerea de motive se arată că "tinerii vor urma cursurile Liceului Tehnologic de Gastronomie, Restaurante şi Hoteluri «Ing. Niculae Nejloveanu»“. Banii aveau să fie folosiţi pentru a asigura cheltuielile privind achiziţionarea de materiale didactice, uniforme, dar şi pentru cazarea liceenilor în perioada octombrie - decembrie 2009. Intervin aici întrebări fireşti: de ce s-a făcut alocarea de fonduri prin intermediul asociaţiei conduse de Corina Martin, şi nu direct către instituţia de învăţământ şi câţi tineri din mediul rural au beneficiat de aceste cursuri, iar dintre aceştia câţi lucrează în prezent în domeniul turismului?

"Promovarea turismului în judeţul Constanţa", veşnicul motiv

Tot în anul 2009, pe 18 decembrie, prin HCJ nr. 385/18.12.2009 s-a alocat suma de 900.000 de lei asociaţiei, "pentru promovarea turismului din judeţul Constanţa". Banii au fost alocaţi "la propunerea ordonatorului principal de credite" (preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu), care a fundamentat decizia prin aceea că CJC este membru fondator iar statutul asociaţiei prevede că veniturile acesteia provin din cotizaţiile şi contribuţiile membrilor săi. Banii au provenit însă din Fondul de rezervă bugetară, la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2009, pentru CJC. Potrivit Monitorului Oficial al României nr. 795/20.11.2009, Consiliului Judeţean i-a fost repartizată suma de 1.300.000 de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului. Solicitarea venită din partea CJC-ului condus de Nicuşor Constantiescu a fost aprobată de Guvernul condus de Emil Boc. Tot atunci, Constantinescu i-a adresat şi ministrului Turismului de la acea vreme, Elena Udrea, o scrisoare în care îi prezenta necesitatea alocării acestei sume. (Probabil de aici a început "prietenia" dintre cei doi, dat fiind că Udrea şi Constantinescu s-au întâlnit de câteva ori în această vară.).

Intrarea în asociaţie, votată la trei ani după intrare?

Odată încheiat pe plus anul 2009, în februarie 2010, prin HCJ nr. 51/17.02.2010, Consiliul Judeţean pompează din nou bani în conturile asociaţiei Corinei Martin. Astfel, Asociaţia Litoral - Delta Dunării primeşte 420.000 de euro "în vederea dezvoltării durabile şi promovării turismului din judeţul Constanţa". În august, prin HCJ nr. 268/23.08.2010, Asociaţia de Promovare Litoral - Delta Dunării mai primeşte o sumă de 875.000 de lei pentru acelaşi scop. Anul 2010 a fost aşadar un an intens promovat din punct de vedere turistic. Astfel, la 15 decembrie 2010, prin HCJ nr. 365, se statuează participarea Judeţului Constanţa la "Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral - Delta Dunării". La această dată a fost aprobat statutul Asociaţiei Pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral - Delta Dunării şi a fost aprobată în plen intrarea CJC în structura asociaţiei ca membru fondator, deşi acest lucru s-a petrecut în anul 2007, după cum arată statutul, ataşat proiectului de hotărâre pe care îl găsiţi în secţiunea "Documente".
 
Ţinând cont de acest aspect, intervine întrebarea: cum a putut primi CJC-ul bani de la Guvern din Fondul de rezervă pentru a-i da asociaţiei Corinei Martin cu un an înainte de aprobarea acestei hotărâri? Odată aprobat acest proiect de hotărâre, în cadrul aceleiaşi şedinţe, aleşii au aprobat şi HCJ nr. 379, prin care s-a alocat suma de 10.000 de euro pentru acelaşi scop: "în vederea dezvoltării durabile şi promovării turismului din judeţul Constanţa".

Anul 2011 vine cu alte alocări bugetare pentru Asociaţia Litoral - Delta Dunării. Mai exact, prin HCJ nr. 192 din 28.07.2011, consilierii judeţeni au aprobat alocarea sumei de 225.000 de euro. Exact, "în vederea dezvoltării durabile şi promovării turismului din judeţul Constanţa". Banii aveau să fie folosiţi pentru onorarea contractului încheiat de Asociaţia Litoral - Delta Dunării cu Airport Marketing Services pentru următorii doi ani şi trei luni, suma de 225.000 de euro fiind suficientă pentru acoperirea cheltuielilor generate doar în 2011, valoarea întregului contract fiind de 540.000 de euro.

Turoperatorii care vând litoralul românesc, plimbaţi pe bani publici

Februarie 2012 vine cu alţi bani pentru asociaţia "reginei Tomiris". Prin HCJ nr. 29/06.02.2012, s-a aprobat alocarea sumei de 1.650.000 de lei pentru veşnicul scop - "în vederea dezvoltării durabile şi promovării turismului din judeţul Constanţa". Din acea sumă, 225.000 de lei aveau să fie folosiţi în vederea onorării contractului încheiat de Asociaţia Litoral - Delta Dunării cu Airport Marketing Services, iar 20.000 de euro, pentru organizarea evenimentului "Festivalul Antic 2012", în parteneriat cu agenţia de publicitate Groove Hour, iar alţi 10.000 de euro, pentru organizarea, în luna aprilie, a infotrip-urilor pentru turoperatorii români şi străini care vând litoralul românesc (N.B. - 2012 a fost an electoral).
 
Prin HCJ nr. 55/12.03.2013, aleşii judeţeni au aprobat, din nou, o sumă de 500.000 de lei "în vederea dezvoltării durabile şi promovării turismului din judeţul Constanţa", iar aceasta a fost ultima alocare de acest fel făcută de Consiliul Judeţean Constanţa până în prezent. Adunând grosso modo aceste sume alocate, vedem cum asociaţia a primit, de-a lungul anilor, peste 10 milioane de lei prin hotărâri de Consiliu Judeţean.

CJC vorbeşte astăzi despre cu totul alte sume

Precizăm faptul că am trimis, în luna iunie a acestui an, o adresă Consiliului Judeţean Constanţa, în temeiul Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, cu următoarea întrebare: "Ce sume de bani a virat CJC către Asociaţia Pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral - Delta Dunării, defalcat pe fiecare plată în parte (suma şi data viramentului), începând cu anul 2007 până în prezent?". Răspunsul, venit câteva zile mai târziu, este cel din imaginea de mai jos.


Adunând aceste sume, ajungem la o valoare de aproximativ 6 milioane de lei, aproape jumătate din cât am demonstrat că s-a virat prin hotărâri de Consiliu Judeţean. Adevărul probabil că este undeva la mijloc?! Nu ştiu ce părere aveţi despre sumele primite de la CJC, însă asociaţia condusă de Corina Martin primeşte bani şi din alte surse. O a două mare sursă de finanţare este Primăria Constanţa. Este de ajuns să spunem că asociaţia este cea care administrează taxa de promovare. Despre acest subiect vom vorbi pe larg însă într-o ediţie viitoare.

Cine este Asociaţia Litoral - Delta Dunării?

Cine este însă celebra Asociaţie pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral - Delta Dunării? Conform datelor din "buletin", adică din Registrul Asociaţiilor, aceasta a fost înregistrată în 17 mai 2007, având numărul de înregistrare în Registrul Naţional 4229/A/2007. Asociaţii/fondatori sunt: Judeţul Constanţa, prin Nicuşor Constantinescu, Municipiul Constanţa, prin Nicolae Nemirschi, Municipiul Mangalia, prin Paul Botaş, Agenţia Pentru Dezvoltare Regională a Regiunii de Dezvoltare Sud-Est, prin Tania Popescu, Patronatul Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism, prin Corina Martin, Asociaţia Patronală Mamaia, prin Andrei Iulian Trandafir, Asociaţia Patronatul Industriei Hoteliere Marea Neagră, prin Nicolae Moroianu, Romania Convention Bureau, prin Corina Martin, Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa, prin Dănuţ Jugănaru, şi Danubius Travel Agency SRL (TUI Romania), prin Ciprian Popescu. Scopul declarat al asociaţiei este "dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului din judeţul Constanţa şi judeţul Tulcea, în totalitatea multiplelor sale forme, atât în ţară, cât şi în străinătate, precum şi acordarea suportului necesar pentru elaborarea şi implementarea strategiilor naţionale, regionale şi locale de dezvoltarea turismului dobrogean, şi se constituie într-un parteneriat public - privat". Din consiliul director fac parte Corina Martin, Nicuşor Daniel Constantienscu, Ion Dănuţ Jugănaru, Ciprian Popescu, Nicolae Nemirschi, Andrei Iulian Trandafir şi Nicolae Moroianu.

Corina Martin a.k.a. Regina Tomiris

Cât despre Corina Martin, cea care va îmbrăca de astăzi costumul reginei masageţilor, Tomiris, într-un festival antic unde se promovează istoria dacilor, aceasta s-a născut la data de 15 iulie 1967, în Constanţa. A absolvit, în 1990, Facultatea de Economia Serviciilor de Alimentaţie Publică şi Turism din cadrul ASE, singura facultate de turism la vremea respectivă. În 1990, a fost primul angajat al Agenţiei Nouvelles Frontieres - Simpaturism din Constanţa, între 1992 şi 1998 fiind director al acestei filiale. În 1998, înfiinţează propria agenţie de turism, Mistral Voyages. Membru ANAT din 1998, Corina Martin este aleasă, în 2004, vicepreşedinte al Consiliului Regional ANAT SE, iar în 2006, preşedinte al ANAT SE. Din 2007, este şi trainer autorizat ANAT. Aşadar, despre abilităţile sale din domeniul turistic nu ne putem îndoi.

Ce spune Registrul Comerţului?

Corina Martin nu şi-a ascuns niciodată simpatia pentru... administraţia publică locală condusă de Radu Mazăre, alături de care a apărut de nenumărate ori. Tocmai de aceea, în absenţa primarului, carnavalul de anul acesta a fost întrucâtva organizat de ea. Fără însă a înregistra acelaşi succes ca cel de anul trecut.

Potrivit Registrului Comerţului, consultat ieri, numele Corinei Martin (mai) apărea în societăţile Scorpio Cons SRL, Martin Resorts SRL şi Ping Pong SRL, dar şi în Martin Air And Tours SRL, în prezent aflată în insolvenţă. În SC Martin Resorts SRL, înregistrată în anul 2006, cu acelaşi sediu ca Scorpio Cons SRL, Corina Martin deţine 100% din capitalul social, compus din 200 de părţi sociale. Activitatea principală a societăţii constă în "hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare", iar de administrarea afacerii se ocupă ea însăşi. Aceeaşi Corina Martin mai administrează şi Martin Resorts SRL. De-a lungul timpului, Corina Martin mai deţinea participări şi în Mistral Voyage SRL, de unde s-a retras în 2010.
 
Cum se va descurca anul acesta în rolul lui Tomiris rămâne de văzut. Un lucru este cert însă: Regina Masageţilor nu va apărea fără celebrul şarpe pe cap, un simbol în care Corina Martin crede foarte mult.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii