Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:48 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A fost desemnat magistratul care va judeca dosarul Făgădău – Mazăre. Legături cu un complex imobiliar de lux din Mamaia

ro

27 Oct, 2020 00:00 5021 Marime text
  • Prin decizia 59/2020, din 4 martie 2020, luată în dosarul 6643/118/2019, Ştefania Pârlogea a menținut o soluţie de clasare primită de Radu Mazăre de la procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa.
  • În prezenta cauză, fostul edil al municipiului Constanța a fost cercetat pentru că ar fi vândut la un preţ subevaluat terenul pe care a fost construit primul condominiu de lux de pe litoralul romanesc, complexul Caelia, de 4.300 de metri pătraţi.
  • La solicitarea cotidianului ZIUA de Constanţa, DNA a precizat că dosarul clasat l a fost „deschis din oficiu în cursul anului 2016, procurorii DNA - Serviciul Teritorial Constanţa au efectuat acte de urmărire penală în perioada 2016 - 2019“.

Dosarul în care Decebal Făgădău și Radu Ștefan Mazăre, foști primari ai municipiului Constanța, au fost deferiți justiției de DNA va fi judecat de Ştefania Pârlogea, judecător în cadrul Secţiei penale a Tribunalului Constanţa! Primul termen în faza camerei preliminare a fost stabilit pentru data de 9 decembrie 2020. Făgădău este bănuit de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. Asta în timp ce Radu Mazăre este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

De menționat că Radu Mazăre nu se află pentru prima dată în atenția judecătoarei Ştefania Pârlogea.
 

Complexul Caelia, primul condominiu de lux de pe litoralul romanesc

Prin decizia 59/2020, din 4 martie 2020, luată în dosarul 6643/118/2019, Ştefania Pârlogea a menținut o soluţie de clasare primită de Radu Mazăre de la procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa.

În prezenta cauză, fostul edil al municipiului Constanța a fost cercetat pentru că ar fi vândut la un preţ subevaluat terenul pe care a fost construit primul condominiu de lux de pe litoralul romanesc, complexul Caelia, de 4.300 de metri pătraţi.

Prin decizia 59/2020, din 4 martie 2020, Ştefania Pârlogea, judecător în cadrul Secţiei penale a Tribunalului Constanţa, a respins, ca inadmisibilă, cererea de redeschidere a dosarului clasat mai sus menţionat. Decizia este definitivă şi poate fi citită accesând următorul link:
 

Clasarea menținută de șeful DNA, prin ordonanţa nr. 63/II/2/2019

Conform datelor oficiale, plângerea împotriva ordonanţei de clasare primite de Radu Mazăre (236/P/2016 din data de 23.04.2019 a DNA - Serviciul Teritorial Constanţa, menţinută prin ordonanţa nr. 63/II/2/2019 a procurorului-şef al Serviciului Teritorial Constanţa din cadrul DNA) a fost formulată de Ioan Viorel Păunescu şi Elena Bulacu.

Soluţia pe scurt: În baza art. 341 alin. 6 lit. a Cod procedură penală, respinge plângerea formulată de petenţii Păunescu Ioan Viorel şi Bulacu Elena împotriva ordonanţei nr. 236/P/2016 din data de 23.04.2019 a DNA-ST Constanţa, menţinută prin ordonanţa nr. 63/II/2/2019 a procurorului-şef al Serviciului Teritorial Constanţa din cadrul DNA, ca inadmisibilă. În baza art. 275 alin. 5 Cod procedură penală, obligă petenţii la plata sumei de 300 lei, fiecare, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Definitivă. Pronunţată în cameră de consiliu, astăzi, 04.03.2020.
 

Anticorupţia, răspuns la solicitarea ZIUA de Constanța

Amintim că ancheta procurorilor a început în cursul anului 2016 şi s-a finalizat în aprilie 2019, prin dispunerea soluţiei de clasare, întrucât s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale.

La solicitarea cotidianului ZIUA de Constanţa, Biroul de Informare şi Relaţii Publice din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie precizează că dosarul clasat la care facem referire a fost „deschis din oficiu în cursul anului 2016, procurorii DNA - Serviciul Teritorial Constanţa au efectuat acte de urmărire penală în perioada 2016 - 2019“.


Recurs în interesul legii

În continuare, tot în documentul emis către ZIUA de Constanţa, DNA mai precizează: „Prin Decizia nr. 5 în dosarul nr. 2715/1/2018, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis la data de 11 februarie 2019 recursul în interesul legii formulat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi, în interpretarea şi aplicarea art. 174, cu referire la art. 154 alin. 2 teza I din Codul penal, a stabilit că prin data săvârşirii infracţiunii şi, implicit, data de la care începe să curgă termenul de prescripţie a răspunderii penale în cazul infracţiunilor simple a căror latură obiectivă implică producerea unei pagube ori realizarea unui folos necuvenit pe o perioadă de timp se înţelege momentul apariţiei primei pagube ori al obţinerii primului folos necuvenit“.
 

S-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale“

„Analizând situaţia de fapt astfel cum a fost expusă anterior prin prisma deciziei anterior menţionate, procurorii au reţinut faptul că producerea pagubei pentru domeniul public de interes naţional s-a produs la momentul introducerii acestora în circuitul civil, respectiv la data de 22.02.2005, prin încheierea contractelor de vânzare-cumpărare autentificate la notar. Având în vedere aceste considerente, la data de 23 aprilie 2019, procurorii anticorupţie au dispus soluţia clasării, conform art. 16 alin. 1, lit. f din Codul de Procedură Penală, întrucât s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale prev. de art. 154 alin. 1 lit. b din Codul Penal“, se mai arată în răspunsul emis de procurorii DNA către ZIUA de Constanţa.
 

Inculpații și partea vătămată

Revenind la dosarul Făgădău – Mazăre, în prezenta cauză au mai fost trimiși în judecată următorii:

Constantin Nicoleta, la data presupusei fapte șef al Serviciului autorizații în construcții din cadrul Primăriei municipiului Constanța, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, Dinescu Fulvia Antonela, la data presupusei fapte director executiv adjunct al Direcției administrației publice locale din cadrul Primăriei municipiului Constanța, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, Tănase Luiza Elena, la data presupusei fapte arhitect șef al municipiului Constanța, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și Munteanu Mariana, la data presupuselor fapte inspector în cadrul Primăriei municipiului Constanța – Direcția de urbanism, pentru săvârșirea infracțiunilor de: fals intelectual în formă continuată, complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, Viorel Ionescu, arhitect, pentru infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și afaceristul Florin Cârstocea, pentru complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Societatea comercială Perla Majestic SA, condusă de omul de afaceri Mohammad Murad, fost candidat la Primăria Mangalia, are calitatea de parte vătămată.
 

Riviera Residence - Florin Cârstocea

Pe scurt, în actul de sesizare a instanței, procurorii arată că „cei șase inculpați, funcționari în cadrul Primăriei Constanța, în cursul anului 2013, ar fi reautorizat, în mod nelegal, construirea unui imobil de lux deja ridicat în proporție de 95% pe plaja din Mamaia, pentru care anterior, autorizația de construire inițială fusese anulată definitiv și irevocabil de instanța civilă“. Potrivit info-sud-est.ro, este vorba despre complexul Riviera Residence, care aparține omului de afaceri Florin Cârstocea, prin societatea RHC City Crown.

Comunicatul DNA poate fi citit integral accesând secțiunea Documente.


Citește și

Procurorul Constantin Conortos, de la DNA Constanța, i-a trimis în judecată pe Decebal Făgădău și pe Radu Mazăre

Adio, Parlament! Decebal Făgădău demisionează din PSD. Primele declarații ale fostului primar
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii