Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:08 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scriitorul Ovidiu Dunăreanu despre cartea „Piața Independenței. Amintiri din ziua aceea” „Romanul lui Cristi Cealera este o frescă a Constanței interbelice” (galerie foto)

ro

24 Jul, 2020 08:47 3384 Marime text

Aseară, pe scena din parcul Primăriei Constanța, a avut loc deschiderea stagiunii estivale Be.Safe a Teatrului de Stat cu lansarea cărții lui Cristian Cealera - „Piața Independenței. Amintiri din ziua aceea”, jurnalistul metamorfozat - din prea marea pasiune pentru istorie - în muzeograf la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, dar ajuns prozator de succes.

Gazda evenimentului a fost colega autorului, dr. Lavinia Dacia Dumitrașcu, iar deschiderea a aparținut actorului Dan Cojocaru, cu interpretarea unui fragment din deschiderea volumului.

„Piața Independenței. Amintiri din ziua aceea” este un roman istoric considerat „roman-document” de criticii de specialitate, autorul reușind să comaseze în cele 437 de pagini istoria a 24 de ore din ziua de 23 iulie 1926, când Constanța devenea municipiu. La ineditul subiectului se adaugă, spre autentificare, fragmente din planul general al orașului Constanța, iunie 1921, realizat de ing. topograf Ioan Dobrescu, precum și planul Palatului Comunal Constanța. De altfel, aseară, Cristian Cealera mărturisea că s-a documentat foarte mult, apelând la prieteni și specialiști, din teama de a nu greși de-a lungul narațiunii. „Fiecare capitol are în spate muncă de documentare la care și-au adus contribuția mulți dintre constănțeni”.
 
Și, în ciuda faptului că literatura mării este una bogată, directorul Bibliotecii județene „I.N. Roman” - dr. Corina Apostoleanu este de părere că sunt totuși foarte puține romane despre Constanța. Cu această constatare debuta prezentarea romanului istoric semnat de colaboratorul cotidianului ZIUA de Constanța, Cristi Cealera.

„În realitate, este un fapt de curaj să reconstitui o zi din viața unui oraș, imaginându-ți și dând carne, suflet, viață unor personalități pe care adesea le găsim doar în presa vremii sau în cărțile vremii”, afirma dr. Apostoleanu „Cristian Cealera s-a încumetat să creeze o lume care durează o zi, dar care ne întoarce cumva în timp. Gestul acesta scriitoricesc al lui Cristian Cealera mi-aduce aminte că uitându-ne în presa veche, acolo, la Biblioteca județeană, ca parte a activității noastre, am avut adesea această senzație e deja vue. Și ridicând ochii din presă ți-era greu să crezi că ai fost în 1936, în 1923 și iată că în secunda următoare ești în anii 2000. Jocul acesta îl face Cristian Cealera cu noi și îl face chiar cu foarte mare talent. Este un roman foarte bine documentat, la detaliu. Se face apel la foarte multe date istorice, din viața socială, se vede că nu i-a scăpat presa, nu i-a scăpat cartea din perioada respectivă. E un roman-document, nu e ficțiune 100%, nu e literatură 100%. Dar este cu atât mai greu de scris și încă la modul convingător. Prin demersul pe care l-a făcut consider că a reușit Cristian Cealera să dedice un roman orașului Constanța. A decupa o zi, a decupa o clipă din viața acestui oraș este cumva greu, este un demers pe care la un moment dat nu ți-l poți imagina cum l-ar putea realiza un scriitor”.

 
În completarea celor spuse de directorul Bibliotecii județene, dr. Constantin Cheramidoglu afirma că aștepta demult apariția unei asemenea cărți la Constanța.

„Sunt puțini constănțeni care se pot mândri că sunt de patru sau cinci generații în acest oraș. Este un oraș relativ nou, cu populație venită de peste tot, unită mai ales prin interesul economic al cotidianului și mai puțin al tradițiilor, al cunoașterii amănunțite a locului, a legendelor. Pe de altă parte, lucrând la Arhive trei decenii, am așteptat mult să văd un scriitor, un om de artă, de litere chiar și un pictor să vină să studieze arhivele în ceea ce ele reprezintă din viața cotidiană a societății, dar nu am avut parte de așa ceva. Mă bucur că acum cineva face un asemenea demers și cineva începe să scrie despre cum a fost în orașul nostru într-o zi anume. Important este că încercăm să ne apropiem de viața bunicilor și a străbunicilor noștri”.

 
Și a venit și rândul criticului de carte, scriitorul Ovidiu Dunăreanu, să-i ofere autorului măsura muncii sale.

„Am rămas încântat de evoluția lui Cristi Cealera, pentru că îl urmăresc de ceva timp încoace. Cristi s-a întrecut pe sine venind cu trei volume de Poveștile Mării Negre. Acolo a fost o ucenicie extraordinară de a descoperi partea aceasta miraculoasă, fabuloasă, subtilă a povestitului. Iată că prin acest roman, Cristi Cealera și-a dat examenul de maturitate! Orice romancier, orice prozator este obligat, dacă se referă la o realitate, să fie foarte bine informat și să aibă datele problemei cum numai el le poate avea. Tot acest material documentar care reprezintă de fapt viața, spectacolul acesta, tabloul acesta al realității te ajută să urci în spațiul ficțiunii și să creezi o lume organizată de tine, căreia să-i dai o semnificație. Romanul, prin această documentație, este o frescă adusă la sinteză, la chintesență atât de puternic pusă în pagină pentru o singură zi”.


 
De asemenea, Liviu Lungu, coleg cu autorul la MINAC, dar și arh. Radu Cornescu, cel care i-a oferit lui Cristi Cealera planul Palatului Comunal Constanța, realizat de arh. Victor G. Stephănescu, au afirmat că este un volum valoros, o carte-document așteptată, un memento al perioadei interbelice a Constanței, o piedică pusă regresului din zilele noastre al acestui inefabil antic oraș.
 
Și, am crede noi, poate că este și strigătul de deznădejde al prozatorului care, aducând în felul său în fața cititorului farmecul orașului de-acum aproape un secol, și-ar dori să retrăiască parfumul acelor vremi.

Citește și:
Cristian Cealera lansează un nou volum, inedit - „Piața Independenței. Amintiri din ziua aceea”

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii