Ce evenimente organizează Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța în luna iulie (P)
Ce evenimente organizează Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța în luna iulie (P)
03 Jul, 2025 11:56
ZIUA de Constanta
349
Marime text



Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța organizează în luna iulie patru evenimente culturale deosebite. Astfel, pe data de 10 iulie, de la ora 11.00, la sediul instituției din strada Arhiepiscopiei nr.7 va avea loc vernisajul expoziției “Patrimoniul natural și cultural al Dobrogei” (Cetăți și monumente arheologice, Monumente Istorice și construcții monumentale, Rezervații ale naturii geologice și biologice, Costume și tradiții ale etniilor dobrogene). Expoziția este realizată de către Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului (ISACCL) și Institutul Geologic al României, în parteneriat cu MINA Constanța și cu Institutul de Cercetări Eco-muzeale Tulcea (ICEM), Institutul Național al Patrimoniului (INP) și Universitatea „Ovidius” Constanța.
O zi mai târziu, pe data de 11 iulie, de la ora 10.00, pe Aleea Mozaic din Piața Ovidiu va avea loc vernisajul expoziției outdoor “File de istorie tomitană – Edificiul Roman cu Mozaic”, un eveniment menit să evidențieze importanța deosebită a acestui antic edificiu comercial, devenit astăzi un obiectiv istoric deosebit de atractiv, care va fi redat în viitorul apropiat circuitului turistic de vizitare.
Pe data de 24 iulie, MINA Constanța organizează la sediul din strada Arhiepiscopiei nr.7 lansarea volumelor “Pontica LVII” (2024) și “Pontica LVII – Supplementum XI. Fortresses, towns and settlements. Everyday life on the edge of empires (7th-13th centuries), volume care reunesc studii de specialitate de înaltă ținută academică.
În aceeași zi (24 iulie), specialiștii MINA Constanța, alături de colegii din cadrul Bibliotecii Județenea I.N.Roman Constanța și cei din cadrul Serviciului Județean Constanța al Arhivelor Naționale, vor oferi publicului larg o nouă expoziție, dedicată vieții și activității cărturarului I.N.Roman.
„Avocat prin formație, dar și publicist, poet și scriitor, Ioan N.Roman s-a consacrat ca figură emblematică a vieții intelectuale constănțene și dobrogene în general. Redactor și colaborator al revistelor Arhiva Dobrogei, Analele Dobrogei, Drapelul, Liberalul și Dobrogea Jună, I.N.Roman a fost, alături de Constantin Brătescu, fondator al Societății culturale dobrogene, care a militat pentru cunoașterea trecutului și prezentului Dobrogei și pentru fondarea unui muzeu regional, care să ilustreze acest trecut”, menționează MINAC în comunicat.
Ultimul mare eveniment al lunii iulie, organizat de instituție, va avea loc pe data de 28 (luni), la Biblioteca Județeană “Ioan N. Roman” Constanța. De la ora 17.00, Aula Bibliotecii va găzdui lansarea volumului „Comunitatea britanică din Kustendjie (1857-1882) – Portrete din trecut”, autor Cristian Cealera (specialist MINAC), o carte care aduce în atenția specialiștilor și nu numai o filă de istorie mai puțin cunoscută din evoluția orașului în secolul al XIX-lea.
„Evenimentele mai sus menționate reprezintă o ocazie deosebită pentru publicul larg și membrii comunității civile de a afla detalii inedite legate de istoria Dobrogei și mai ales a orașului nostru. Vă invităm, așadar, să participați în număr cât mai mare la manifestările organizate de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța!”, mai transmit reprezentanții MINAC.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii