Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:28 28 07 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

FOTO+VIDEO Cristian Cealera lansează volumul „Comunitatea britanică din Kustendjie (1857-1882) – Portrete din trecut” la Biblioteca Județeană Constanța

ro

28 Jul, 2025 16:58 380 Marime text


Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) invită publicul la lansarea volumului „Comunitatea britanică din Kustendjie (1857-1882) – Portrete din trecut”, autor Cristian Cealera, astăzi, 28 iulie 2025, ora 17.00.
 
Evenimentul are loc în Aula Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța și este menit să rememorează o perioadă mai puțin cunoscută din istoria orașului Constanța, numit în arhivele britanice - Kustendjie.

Lucrarea de față, rodul unei activități de cercetare și documentare de peste cinci ani, prezintă portrete ale celor mai importanți membri ai comunității: medici, ingineri, diplomați, funcționari, dar și poveștile de viață ale unor simpli angajați. William Henry Cullen, frații Barkley, Abraham Irwin Bolton, Edward Harris al III-lea, Samuel White Baker, Florence Baker, Edith Perkins, Jack Streaver, Elijah Blunt sau Frances Fremolut Sankey sunt doar o parte din cei a căror prezență la Constanța este evidențiată prin volumul de față.

Delia Cornea, Răzvan Pantelimon și Gabriel Talmațchi sunt printre cei prezenți la lansare.

Cristian Cealera spune că volumul acesta reprezintă prima lucrare de specialitate.

„Ideea nu mi-a aparținut mie. Istoria Dobrogei ne-a relevat faptul că aici a existat în secolul al 19 comunitate de cetățeni britanici. Aceștia au venit, întrucât erau angajați ai unei firme care obținuse de la Imperiul Otoman o dublă exploatare a portului Christenge și construcția Căii Ferate Constanța-Cernavodă. Această comunitate britanică a existat între anii 1857 și 1882. Au fost în trecut autori care au pomenit, au scris despre anumite aspecte tehnice ale concesiunilor, însă din punctul meu de vedere lipseau detalii legate de efectiv de portretele acestor britanici. Cine erau ei, cum au venit, cum a fost traiul lor aici, dacă au venit cu familia, dacă li s-au născut copiii aici. Eu am încercat să surprind aceste aspecte inedite și am beneficiat de foarte mult ajutor. Am consultat atât arhive britanice și românești, site-uri de genealogie, arhivele britanice sunt excelente, mult mai bune, din păcate, decât ale noastre. Și nu în ultimul rând am fost ajutat de către strămoși de către urmași ai acestor cetățeni britanici. Am un foarte bun prieten deja în Canada pe care nu-l cunosc, John Tch, care îmi trimite de fi dată când găsește ceva despre familia lui, îmi trimite informații și care m a ajutat foarte mult și nu numai domnul George Radu Stănculescu, arhitectul care a scris, deci foarte multă lume care a pus umărul, iar tot ceea ce am făcut eu a fost să refac acest puzzle și să pun cap la cap anumite informații. Iar ceea ce vedeți astăzi este prima mea lucrare de specialitate. Deși am semnat multe cărți de a lungul timpului. Celelalte erau pentru publicul larg, dar aceasta este o lucrare de specialitate sub egida a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța și sunt foarte mândru pentru acest lucru”, spune Cristian Cealera.


Alți invitați sunt: Gabriel Custurea, Corina Apostoleanu, Emanuel Plopeanu, precum și Valentin Ciorbea, Radu Cornescu.

Amelia Stănescu, directorul Bibliotecii, vorbește despre o perioadă mai puțin stiuta despre Constanța.

„Volumul este extrem de interesant, documentat și îl felicit pentru ca a lucrat la această carte aproape cinci ani de zile”.


„Cristian Cealera face ceea ce face cu multă pasiune”.

 

Delia Cornea, directorul MINAC are cuvântul. Aceasta spune că autorul este un împătimit al istoriei:

„Cristian Cealera face ceea ce face cu multă pasiune. Este o persoană cu numeroase valențe. El s-a făcut remarcat prin seria Poveștile Mării Negre. Volumul de față este botezul domniei sale în ceea ce privește activitatea specifică”.


Ia cuvântul Arthur Tuluș, prorector la Universitatea Dunărea de Jos din Galați. Acesta spune că orașul Constanța este bogat din punct de vedere arheologic.

„Îl felicit pe Cristi pentru această realizare”. 


Ionel Alexe are cuvântul.

„Sunt un cronicar ușor excentric al cărții de față. După ce am citit cartea, am jubilat”. 


Cristian Cealera are cuvântul. Autorul mulțumește celor care l-au sprijinit în realizarea volumului.

Despre acest volum, Cristian Cealera spune că i-a plăcut foarte mult partea de documentare.

„Am aflat că primul brad de Crăciun din Dobrogea a fost aprins în 1860. A fost o plăcere extraordinară sa aflu astfel de lucruri”, a mai spus autorul.




Citește și:


MINA Constanța: Cristian Cealera lansează volumul „Comunitatea britanică din Kustendjie (1857-1882) – Portrete din trecut” (P)

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii