Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:59 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiecția-dezbatere „Dirijorul George Georgescu – o carieră internațională în documente inedite“, la Academia Română

ro

22 Feb, 2023 15:07 1002 Marime text

Academia Română prin Secția de arte, arhitectură și audiovizual, în parteneriat cu Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu“, organizează joi, 23 februarie 2023, proiecția-dezbatere cu tema „Dirijorul George Georgescu– o carieră internațională în documente inedite“, prezentată de drd. George-Andrei Butcă, asistent de cercetare științifică.

Evenimentul va avea loc în Sala de consiliu a Academiei Române din Calea Victoriei nr. 125 începând cu ora 12.00, transmite Academia Română prin intermediului unui comunicat de presă. 

Prezentarea pune accent pe momentele carierei unuia dintre numele de referință ale muzicii românești, dirijorul George Georgescu, membru al Academiei Române. Având la bază o documentare riguroasă, în urma studierii fondului Bibliotecii Academiei Române și a arhivei familiei de la București și de la Paris, prezentarea drd. George-Andrei Butcă oferă o nouă perspectivă asupra personalității muzicianului, furnizată de multe informații inedite. Materialul ilustrativ al prezentării – afișe, programe de sală, cronici, scrisori, fotografii – completează semnificativ detaliile despre parcursul profesional al dirijorului, apreciat la nivel internațional.

Potrivit sursei citate, „George Georgescu (1887–1964) a fost unul dintre cei mai de seamă dirijori români. Cu studii la Berlin, discipol al lui Arthur Nikisch, George Georgescu și-a câștigat recunoașterea internațională datorită concertelor simfonice şi spectacolelor de operă dirijate în mod constant în multe țări din Europa şi din Statele Unite ale Americii, între anii 1918 -1964.

În calitate de director al Filarmonicii din București, timp de peste trei decenii, a contribuit esențial la formarea și evoluția primei orchestre a țării la un nivel similar marilor ansambluri simfonice ale lumii. A fost profesor la Conservatorul din București, director al Operei Naționale din București și unul dintre șefii de orchestră apreciat, deopotrivă, de public și de critică“, este de părere drd. George-Andrei Butcă, inițiatorul proiectului de cercetare.

Proiecția-dezbatere se adresează atât muzicologilor și specialiștilor în istoria muzicii românești, cât și profesioniștilor din alte domenii ale culturii, interesați de viața culturală românească din secolul XX.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii