Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:13 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Omagiu Pe o stea s-a așezat, de astăzi, numele Radu Beligan

ro

21 Jul, 2016 00:00 3094 Marime text

 
Părea nemuritor, chiar dacă știam mereu că a mai adunat la anii săi încă  unul, și încă unul... 97! Înfrunta vârsta cu aceeași poftă nebună, tinerească, de a simți scena, ca viață din interiorul teatrului, recompusă, redimensionată, viață adevărată.
 
Era pe scenă mereu același: inconfundabilă voce, trăire, iubire. Se dăruia și ne făcea să vrem mereu să trecem barierele dintre scenă și sală, să-l luăm alături de noi, să-i simțim tremurul, suflarea, pulsul.
A fost comparat cu marii actori ai lumii, dar poate cel mai bine l-a caracterizat tot un român, Eugen Ionesco, care, după vizionarea piesei „Rinocerii”, îi declara: „Eşti un Berenger  formidabil, peste Jean Luis Barrault şi peste Laurence Oliver“.
 
Radu Beligan a strălucit deopotrivă pe scenă și în televiziune. De referinţă rămân rolurile din „O noapte furtunoasă”, „Visul unei nopţi de vară”, „O scrisoare pierdută”, „Afacerea Protar”, „Bădăranii”, „Şeful sectorului suflete”. Mult spațiu ne-ar trebui să înșirăm sutele de roluri jucate impecabil pe toate marile scene ale țării și pe atâtea alte scene ale lumii...


 
Viața sa artistică s-a desfășurat sub deviza pe care și-a autoimpus-o: „Un actor mare trebuie să aibă eleganţă, gust, stil și demnitate“. Și tot timpul a avut în tot ce a făcut eleganță, gust, stil și demnitate.
 
Ca o recunoaştere a valorii sale excepționale, Senatul Universităţii „Ovidius” din Constanţa, la propunerea Facultăţii de Arte, i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa lui Radu Beligan. Laudatio a fost prezentat de prof. univ. dr. Daniela Hanțiu, decanul facultății.
 
În cuvântul de mulțumire, în mijlocul unei mulțimi care-l aclama, sărbătoritul le spunea studenților ovidieni: „Singurul lucru care ne îngăduie să privim fără dezgust lumea în care trăim este frumusețea pe care anumiți oameni o recreează, din timp în timp, pornind de la haos - tablourile pe care le pictează, muzica pe care o compun, cărțile pe care le scriu și viața pe care o trăiesc. Dintre toate operele, cea mai frumoasă este o viață bine trăită. Aș zice chiar că este opera de artă prin excelență”.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii