Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:45 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Omagiu în pași de dans la centenarul Oleg Danovski, sub... privirile maestrului (galerie foto)

ro

08 May, 2017 00:00 4866 Marime text
Probabil că, dacă el nu ar fi existat, la Constanţa nu ar fi existat tradiţia baletului românesc şi oraşul de la Marea Neagră nu ar fi socotit capitală a dansului. Însă a existat, iar cei de ieri şi cei de azi, public şi artişti, îi sunt datori lui, maestrului Oleg Danovski, pentru că a existat, pentru că a ales să „construiască“ la Constanţa, pas cu pas, începând cu 1978 - la invitaţia şi cu sprijinul compozitorului Aurel Manolache - un ansamblu de balet a cărui faimă a depăşit graniţele ţării, fiind şcoală, loc de lansare şi scenă de glorie pentru balerinii care au evoluat, ani de-a rândul, sub bagheta exigentului „dirijor de lebede“.
 
În semn de respect pentru tot ceea ce a făcut pentru dansul românesc, maestrul, de la a cărui naştere s-a împlinit, pe 9 februarie, un secol, a fost omagiat, sâmbătă, 6 mai, pe scena instituţiei de cultură care-i poartă numele, Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski“.
 
Gala de balet „100 de ani de la naşterea maestrului Oleg Danovski“ a reunit în programul său o serie de momente coregrafice de balet clasic şi contemporan, susţinute de către doi invitaţi speciali, Ovidiu Matei Iancu şi Cristina Dijmaru, şi tânăra echipă a teatrului constănţean, angajaţi şi colaboratori, sub atenta îndrumare a coregrafului Horaţiu Cherecheş şi a directoarei Companiei de Balet, Monica Cherecheş. Momentele din baletele care nu se regăsesc în repertoriul Teatrului „Oleg Danovski“, precum „Diana şi Acteon“, de Pugni, „Corsarul“, de Adam, „Coppelia“, de Delibes, şi „Flăcările Parisului“, de Asafiev, au alternat cu cele de dans contemporan, pe coregrafii gândite de Horaţiu Cherecheş şi pe muzică franţuzească de obicei, dar şi cu cele din baletele clasice, bine-cunoscute de publicul tomitan: „Giselle“, de Adam, şi „Lacul lebedelor“ şi „Spărgătorul de nuci“, de Ceaikovski.

 

„E foarte greu să spui în câteva cuvinte ce a însemnat maestrul Oleg Danovski, această personalitate copleşitoare şi creatoare, în viaţa culturală românească şi, bineînţeles, constănţeană. Ne-am străduit să-l omagiem cum se cuvine. A fost greu, deoarece am fi vrut să avem mai multe posibilităţi. Dar a trebuit să ne bazăm iar numai pe talentaţii noştri balerini, pe creatorii noştri, coordonatorii baletului, familia Monica şi Horaţiu Cherecheş, şi pe cei doi invitaţi de seamă care întotdeauna ne onorează cu toată dragostea şi tot harul pe care l-au primit de la Dumnezeu pentru a face un spectacol excepţional. Memoria lui Oleg Danovski va rămâne, tot ce a creat nu se va stinge, deoarece toţi vor ţine minte că a existat la Constanţa un balet, baletul «Fantasio», care şi acum există, care e parte integrantă a Teatrului «Oleg Danovski», şi această companie nu se dezminte şi renaşte chiar dacă, de multe ori, timpul şi-a spus cuvântul, iar bătălia părea pierdută. (...) Personal, mi-aş fi dorit să fie un eveniment mai complex, să vorbească despre maestru cei care l-au cunoscut, să fie invitaţi cei cu care a lucrat. Dar acest lucru presupunea, din punct de vedere financiar, o încercare pe care noi nu am putut să o ducem şi ne-am limitat la această gală excepţională cu momente inedite, multe create special pentru această seară. Îl vom păstra în suflet pe maestrul Danovski şi îi mulţumim că a existat şi că a făcut ca renumele baletului românesc şi al Constanţei, implicit, să se ducă în lume, să se întoarcă înapoi şi să nu rămână doar o amintire“, a spus directorul Teatrului „Oleg Danovski“, Daniela Vlădescu.  


 
Au dansat în memoria maestrului Oleg Danovski: Irina Ganea MihaiuAdrian MihaiuNozomi MiuraAyaka KishiMayu TakahashiDaia KashiwabaJin MizutaniShigeyuki KondoMizuki KubotaAmalia MîndruţiuIguacel SanchezRenata SoaresLaima CostaCodruţa BălanYuria SoetaMayura TakaseSaki GodaGabrielle de FazioRyan BrownDeborah RosnerFrancesco de BenedictisSteward DouglasJem Trim.
 
Întreaga gală s-a desfăşurat sub „privirea“ maestrului, imortalizată în rama unui tablou supradimensionat, aşezat în partea dreaptă a scenei.
 
În sală, în public, ca spectatori obişnuiţi, s-au aflat artişti care au avut şansa să lucreze cu maestrul (membri fondatori ai ansamblului de balet clasic şi contemporan „Fantasio“, dar nu numai), precum: Stela Cocârlea, Eva Spirescu, Felicia Șerbănescu, Cecilia Ursul, Daniela Popescu, Voichița Ciulean.
 
Sursă foto: ZIUA de Constanţa
Citeşte şi:

Luna florilor, la Teatrul „Oleg Danovski“. O evocare... centenară, o aniversare şi abonamente la preţuri promoţionale (document)

100 de ani de la naşterea „Sfinxului Slav” Gală Extraordinară de Balet în memoria maestrului Oleg Danovski (galerie foto)

La 60 de ani de la înfiinţarea Teatrului Liric din Constanţa Soprana Daniela Vlădescu, managerul Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski“ - „Avem nevoie de recunoaştere, sprijin şi încredere“
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii