Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:09 23 05 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

100 de ani de la nașterea „Sfinxului Slav” Gală Extraordinară de Balet în memoria maestrului Oleg Danovski (galerie foto)

ro

08 Feb, 2017 12:59 3018 Marime text
 

Pe 6 mai, maestrul Oleg Danovski va fi omagiat de teatrul care îi poartă numele printr-o Gală Extraordinară de Balet.
100 de ani se împlinesc, pe 9 februarie, de la nașterea maestrului Oleg Danovski, cel al cărui nume se identifică cu baletul de la Marea Neagră. Numele acestui creator al primul teatru independent de balet din România este rostit cu emoție și recunoștință de discipoli și de public și acum, la un veac de la naștere.

Fără maestrul Oleg Danovski și fără sprijinul pe care i l-a oferit directorul Teatrului „Fantasio”, Aurel Manolache, în vara lui 1978,  la Constanța nu ar fi existat Ansamblul de Dans Clasic și Contemporan „Fantasio”, devenit apoi, în 1990, primul teatru independent de balet din România, pentru ca, din 2004, să se transforme companie.

Din păcate, niciun unul dintre baletele regretatului coregraf nu se mai dansează la Constanța. Însă instituția care îi poartă numele, Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“, îi va dedica, pe 6 mai, un eveniment deosebit: o Gală Extraordinară de Balet.

„Vă mulţumim, Maestre, că aţi existat şi că existăm!”

Citiți mai jos mesajul transmis de directorul TNOB „Oleg Danovski”, Daniela Vlădescu, la împlinirea unui secol de la nașterea celui supranumit „Prințul slav”:
 

„Acum 100 de ani, pe 9 februarie 1917, s-a născut cel ce avea să devină cel mai prolific maestru coregraf, întemeietorul unui ansamblu de balet fără rival pe plan naţional, recunoscut şi apreciat pe întreg mapamondul. Acest minunat artist, maestrul Oleg Danovski, a adus recunoaştere culturală în oraşul de la malul mării - Constanţa -, dar a impus pe plan internaţional, valorile de necontestat ale baletului românesc. Astăzi, în amintirea maestrului Oleg Danovski, şi cu dragoste şi respect pentru valorile culturale româneşti, Teatrul Naţional de Operă şi Balet din Constanţa îi poartă numele cu pioşenie şi mândrie, iar compania de balet a Teatrului constănţean este la fel de strălucitoare precum a lăsat-o întemeietorul său.Vă invităm pe data de 06 mai 2017, să îl omagiem împreună pe marele şi nemuritorul maestru Oleg Danovski, într-o Gală Extraordinară de Balet la care vor participa mari personalităţi ale baletului românesc, alături de solişti de excepţie ai scenelor naţionale. Vă mulţumim, Maestre, că aţi existat şi că existăm!”.
Sursă foto: Teatrul „Oleg Danovski” (Momente din ultimul spectacol de balet al maestrului Oleg Danovski: „Crăiasa zăpezii”)

Ti-a placut articolul?

Comentarii