Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:59 30 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE TEXT Ultima seară a conferințelor Dilema la Constanța. Subiecte despre multiculturalism prezentate de Sever Voinescu și Horia-Roman Patapievici (GALERIE FOTO+VIDEO)

ro

30 Mar, 2024 18:09 857 Marime text
Aula Bibliotecii Județene Ioan N. Roman a găzduit zilele acestea Conferințele Dilema la Constanța.

Astăzi, 30 martie 2024, în ultima zi a evenimentului de la ora 18.00 Sever Voinescu va vorbi „Despre temeiul multicultural al culturii noastre de acum“, iar de la ora 19.30 Horia-Roman Patapievici - despre „Multiculturalism și monodiversitate“. 

La evenimentul din această seară participă și prefectul județului Constanța, Silviu Coșa. 

În debutul evenimentului a luat cuvântul Sever Voinescu. 

„Noi batem țara de 4-5 ani cu aceste conferințe și voiam să ajungem și la Constanța. În acest an, vom avea 6 conferințe Dilema în mai multe orașe. Proiectul conferințelor noastre este unul de succes. Se spune că trăim o criză a culturii, deși cred că niciodată oamenii de cultură nu au fost mai liberi. Cred că niciodată nu a fost mai ușor să faci cultură în România. Cultura română există pentru că au fost oameni care au adunat prestigiu“ - a menționat Sever Voinescu. 

Sever Voinescu începe prezentarea prin a-i aduce un omagiu criticului literar, acad. Nicolae Manolescu, care s-a stins din viață în urmă cu o săptămână la vârsta de 84 de ani. 

Ediția constănțeană poartă titlul MultiEuropa. Vechile culturi și noua diversitate, iar tema care reunește ediția constănțeană a evenimentului este multiculturalismul.
 

În legătura cu tema, Sever Voinescu, redactorul-șef al revistei Dilema, fixează în caietul program al Conferințelor următoarele repere: “Este multiculturalismul o problemă nouă, a vremii noastre sau este o experiență firească, veche de cînd lumea? Un dat sau un construit? Cît de mult multiculturalism poate suporta o societate fără să-și pericliteze identitatea și unitatea?”

 

Promițând o dezbatere ce ține de istoria ideilor, unul din invitații speciali, Horia-Roman Patapievici, afirmă că: „Societăţile care practică pluralismul sunt în mod continuu ameninţate de riscul de a deveni intolerante în numele ideii că pluralismul este o idee absolută, pe care o posedă câţiva ideologi aleşi şi o pot impune societăţii un număr de activişti sociali, învestiţi de ‘adevărul’ misiunii lor cu prerogative speciale.”

 
Invitații revistei Dilema la Constanța sunt istorici, clasiciști, comparatiști, filosofi ai ideilor, jurnaliști, conferințele având astfel parte de o abordare din multiple unghiuri a temei multiculturalismui. În cele trei seri vor conferenția, în ordine, Constantin Ardeleanu, Petre Guran, Adriana Babeți, Andrei Cornea, Sever Voinescu și Horia-Roman Patapievici. Fiecare conferință va fi urmată de un dialog la care invitații vor răspunde întrebărilor venite din public.
 
Sever Voinescu este publicist, eseist și diplomat. Este licențiat în drept al Universității București, iar din 1992 până în 1996 practică avocatura (1992-1994 la Baroul Prahova, 1994-1996 Baroul București). Din 2016 este redactorul-șef al revistei Dilema Veche.

Horia Roman-Patapievici s–a născut la 18 martie 1957 (Bucureşti). Studii de fizică (1977–1981; diplomă de specializare 1982), cercetător ştiinţific (1986–1994), asistent universitar (1990–1994), director de studii (1994–1996), membru în Colegiul Consiliului Naţional pentru studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS, 2000–2005), preşedinte al Institutului Cultural Român (ICR, 2005–2012). Preşedinte Artmark (din 2015). Cercetător privat în istoria ideilor. Scriitor. Realizator TV. Director al revistei ID – Idei în Dialog (2004–2009). A susţinut cursuri de istoria ştiinţei şi de istoria ideilor (Universitatea Bucureşti). Membru al Grupului pentru Dialog Social (GDS); al Uniunii Scriitorilor din România (USR); al PEN Club. Membru fondator al Societăţii Academice Române (SAR) şi al Grupului de Cercetare a Fundamentelor Modernităţii Europene (Universitatea Bucureşti şi New Europe College).

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Citește și: 

Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” ConstanțaTrei seri de conferințe Dilema la malul mării. Care este tema acestei ediții
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii