Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:28 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE TEXT Dr. Constantin Cheramidoglu lansează volumul „Grecii Constanței vechi” (GALERIE FOTO+VIDEO)

ro

13 Nov, 2022 11:07 2713 Marime text
Lansare carteComunitatea Elenă Elpis Constanța organizează astăzi, duminică 13 noiembrie ora 11.00 la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, sala pictată lansarea volumului “Grecii Constanței vechi” al cunoscutului Dr. Constantin Cheramidoglu.

Vor vorbi și prezenta lucrarea Dr. Carmen Atanasiu și Dr. Corina Apostoleanu.

„Un cercetător și păstrător al emoțiilor trecutului și prezentului acestui oraș Constanța, Dr. Constatin Cheramidoglu ne bucură de această dată sufletul și dorința de cunoaștere cu un volum ce ne prezintă în amănunțime, cu date fără echivoc o parte a minorităților ce au scris istoria acestui oraș de pe malul mǎrii.
Vorbim despre greci, despre rolul lor în societate, despre năzuințele și zbaterile lor în cursul vremurilor trecute.
Așteptăm de asemenea și prezența deputatului Uniunii Elene din Romania, Dr. Dragoș-Gabriel Zisopol cu al cărui sprijin s-a reușit tipărirea într-un timp record a volumului de către UER PRESS“ - au precizat organizatorii.

UPDATE: 

„Mulţi spun că am furat startul cu Ziua Dobrogei. Am aşteptat foarte mult acest eveniment. Avem lângă noi oaspeţi de seamă. A venit domnul deputat al Uniunii Elene din România. Aş începe cu doamnele, dar ca să facem o surpriză pentru toţi, o să le las fericirea să se prezinte singure. Îl prezint pe autorul cărţii, domnul Cheramidoglu. Am să ii dau cuvântul lui Dragoş Zisopol“ - a precizat Anton Antoniadis

„Onoraţi şi onoranţi membri ai prezidiului, dragi invitaţi, mulţumesc pentru invitaţia să vă fiu oaspete. Sunt onorat să iau parte la această manifestare de elită într-o instituţie culturală, o instituţie etalon pentru această zonă şi să aduc mesajul conducerii organizaţiei noastre pentru dobrogeni şi cetăţenii români de etnie greacă. Vreau să urez La mulţi ani, Dobrogei pentru că suntem şi noi parte a istoriei noastre comune. Încep cu aceste calduroase urări pentru că sunt astăzi alături de dumneavoastră pentru a-i mulţumi şi domului doctor Cheramidoglu. Cartea este esenţa vieţii. Vă mulţumim pentru contribuţia valoroasă pe care aţi adus-o. Vă multumesc pentru încrederea acordata Uniunii Elene din România şi care vă va finanţa în continuare opera” a spus Zisopol

„Avem o carte care arată impecabil, o carte valoroasă, foarte multe sute de pagini care ne aduc aminte de bunii şi străbunii mei. De pe coperta 1, imi aduc aminte de bătrânii mei, de cei care au venit de peste 100 de ani in România. Avem autorul, principalul ingredient, avem cartea, doua stimate doamne doctor, avem o editura care s-a pus in slujba elenismului din Romania de pretutindeni“ - a mai menţionat Zisopol. 

Dragoş Zisopol, depăutatul Uniunii Elene din România a precizat că a venit astăzi alături de fiul său şi este mai mult decât fericit de faptul că sunt atâţia oameni în sala. 

„Ne ştim bine ca istorici, am fost colegi de doctorat (n.r. Cu Constantin Cheramidoglu). Aş mai adăuga eu la ce spunea domnul presdinte. Sunt doctor în istorie, redactor şef la Marea Noastra şi am o funcţie în Liga Navală Română” a spus prima invitată surpriză, Dr. Carmen Irène ATANASIU. 

„Costel Cheramidoglu aduce în faţa noastră o carte a unei comunități harnice și solide, adjective necesare în construcția unui oraș. Autorul deschide cartea dintr-un motto de-al lui Ovidiu. Vechimea existenței a elenilor aici este foarte mare. Volumul umple un gol și îmbracă un nucleu“ a adăugat Atanasiu

„În jurul acestei nucleu indraznesc să spun că opera este singulara și îmbracă cu peste 500 de pagini acest nucleu. Vedem tabloul vieții cotidiene a grecilor. Volumul este imaginea unui secol din istoria Constanţei, unde grecii au avut un rol important. Putem face referire în oricare din domeniile spectaculoase. Am ales domeniul economic. Aflăm că la 1878 comerțul era strașnic, pe un cod mai respectat decât toate legile - codul de onoare al comerciantului. Un negustor fară onoare era exclus din societate. E o realitate care a funcționat foarte bine și ar funcționa foarte bine și în continuare. Sunt nominalizați comercianții din extrasele din Monitorul Oficial și aflam ponderea lor. După primul Război Mondial apar noi meserii, precum măcelari și crescători de vite. Progresul acestor asociații și societăți și printr-o estimare din text arata că la sfârșitul sec 19, daca atunci aveam 41 de firme, în 1931 avem 397 sau 400, poate am greșit. Asta în doar 50 de ani“ - a mai precizat Dr. Carmen Irène ATANASIU. 


Atanasiu a mai spus că sunt sentimente emoţionante pentru că soţul ei este de origine greacă.

“Buna ziua! Sunt doctor în filologie. Lucrez la Biblioteca Județeană de foarte mulți ani. Domniei sale și comunității elene din Constanţa le mulțumesc. Este locul cel mai potrivit pentru a vedea urmele grecești din acest oraș. Cred că sunt puţini oameni care să nu asocieze numele orașului sau zona peninsulara cu grecii. Este unul dintre cele mai vechi orașe din România și una dintre cele mai vechi colonii grecești. S-a întâmplat că zilele acestea am tot avut activități cu comunitățile etnice. Toate acestea spun un singur lucru. Existenţa acestor voci nu numai că aduc o contribuție la viața orașului, ci prezintă istoria Dobrogei în sine. Revenind la cartea lui Constantin Cheramidoglu, aș începe un citat “Ca să te familiarizezi cu Grecia, trebuie să stai câteva ore în Constanţa” - a precizat Corina Apostoleanu. 

„Acum în final de secol 20 și început de secol 21, destinele individuale sunt la fel de importante că istoria. Pentru a reconstitui batalii, ani de bătălie, ce făceau cei din vârful societății, secolul 20-21, destinul individual recompune istoria. Foarte multe din cărțile care apar asta fac. Istoricii prezenți spun că aceste voci nu mai sunt anonime. Vocile individuale care au trecut prin acest oraș ai au lăsat propria lor amprenta este punctul forte al acestei cărți. Domnul Cheramidoglu deschide aceasta carte cu istoria mentalităților. Și privirea exterioara a comunității constănțene faţă de comunitatea elenă este foarte importantă. Ce spune romanul despre grec și ce spune grecul despre german este foarte important. Faptul că sunt abordate toate domeniile de activitate prin care grecii s-au implicat este foarte important. Am fost onorată să îi cunosc familia domnului Frangopol. Academicianul ne-a părăsit în urma cu ceva timp și ne-a făcut onoarea să ne scrie o amintire plăcuta în revista bibliotecii noastre“ - a mai precizat Corina Apostoleanu. 

“Eu sunt mulţumit de cum a ieşit acum cartea. Sper să ajungă la oameni, să o citească pentru că mulți ne vom regăsi strămoșii, bunicii, vom înțelege mai bine ce au făcut şi de unde au venit“ a precizat Constantin Cheramidoglu. 

“Domnul Cheramidoglu a scris o carte acum. Istoria o aflăm din cărți, din bunici, de la părinți. Mă bucur să avem alaturi de noi reprezentanți ai minorității armene, ruşi lipoveni, reprezentanți ai consiliului județean. Grecii au fost, sunt și vor avea un rol esențial în acest oraș minunat de la malul Mării Negre“ - a mai precizat Anton Antoniadis. 




Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii