Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:40 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Despre marele reformator Mihail Kogălniceanu, istoric, publicist și om politic

ro

06 Sep, 2021 00:00 3090 Marime text
  • Mihail Kogălniceanu l-a susținut pe Alexandru Ioan Cuza pentru tron. 

Mihail Kogălniceanu s-a născut pe 6 septembrie 1816/1817 în Iași, Moldova și a decedat pe 1 iulie 1891 în Paris. Este una dintre cele mai mari personalități române, aducând un aport imens în dezvoltarea țării. A fost om politic de orientare liberală, avocat, istoric și publicist, prim-ministru, ministrul al afacerilor externe, ministrul al afacerilor interne.
 
Și-a început formarea la Mănăstirea Trei Ierarhi din Iași. A urmat școala primară din Miroslava. În perioada aceea la întâlnit pe cel care îi va fi un bun prieten, Vasile Alecsandri. Tot atunci și-a descoperit pasiunea pentru istorie. Din dorința de a-și continua studiile, apelează la domnitorul Sturza care îl va trimite să studieze în Franța, iar apoi în Berlin, la Universitatea Humboldt.
 
Din ianuarie 1840 conduce redacția Revistei „Dacia Literară“ în cadrul cărei va reuși să-și promoveze idealul romantic al specificului național.
 
A debutat în cariera politică în  timpul domniei lui Mihail Sturza care l-a numit secretar personal. În aceeași perioadă devine director la Teatrul Național din Iași, unde Alecsandri se va lansa ca dramaturg.
  
A fost profesor al Academiei Mihăilene, la a cărei inaugurare a ținut un discurs cu caracter romantic-naționalist care îl va pune în conflict cu autoritățile. A fost autorul petiției „Dorințele partidei naționale din Moldova“, fiind unul dintre ideologii Revoluției de la 1848.
 
Prințul Grigore Alexandru Ghica l-a însărcinat cu elaborarea legiferației abolirii robiei romilor. Tot Kogălniceanu a susținut eliminarea rangurilor boierești și secularizarea averilor mănăstirești. De asemenea, el a fost unul din ideologii reformei agrare care a condus la o moțiune de cenzură care la rândul ei a provocat criza politică culminată cu lovitura de stat din mai 1864. 
 
În 1865 demisionează din cauza conflictelor cumulate cu domnitorul. Peste un deceniu a pus bazele Partidului Național Liberal. Înainte de această mișcare a jucat un rol important în războiului dintre 1877-1878.  În ultimii ani a fost președintele Academiei Române.
 
S-a stins fulgerător pe 1 iulie 1891.
 
Sursă foto: ZIUA de Constanța
 
Citește și:
 
Pe 29 mai 1868 – Mihail Kogâlniceanu este ales membru al Societăţii Academice (Academia Română)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii