Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:51 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cimitirul International Mircea Voda, monumentul renascut din ruine Claudiu Palaz "Asa am simtit. Numiti asta pasiune pentru istorie sau respect pentru valori"

ro

06 Jul, 2010 02:30 4927 Marime text
cultura.jpg

Cimitirul Internaţional Mircea Vodă, monumentul renăscut din ruine:Claudiu Palaz: „Aşa am simţit. Numiţi asta pasiune pentru istorie sau respect pentru valori“

Palaz: „Cimitirul era într-o stare deplorabilă. Ciobanii îşi duceau animalele la păscut, iar crucile erau sparte. Unele erau într-o stare atât de critică, încât şase dintre crucile de pe Parcela Soldaţilor au trebuit să fie turnate din nou, fiind imposibil de recuperat"

Începând cu data de 28iunie 2010, Cimitirul Internaţional al Eroilor - „Mircea cel Bătrân", dincomuna Mircea Vodă, a fost declarat, printr-un ordin al ministrului culturii,monument memorial grupa „A". La această realizare a avut o contribuţiesemnificativă şi Claduiu Palaz, actualul prefect al Constanţei, pe atuncisubprefect.

Cereprezintă pentru judeţul Constanţa această recunoaştere?

Cimitirul Internaţional de Onoare „Mircea cel Bătrân"aduce un plus de valoare patrimoniului naţional, alături de alte obiectiveculturale şi istorice ale judeţului Constanţa. Este o nouă recunoaştere aistoriei deloc liniştite a Dobrogei, care a fost de-a lungul timpului unbastion redutabil în calea multor vicisitudini.

Cum s-a ajuns să fie catalogat drept un monument dingrupa „A", având în vedere că, foarte mulţi ani nu s-au mai făcut niciun fel delucrări de reparaţii în acest cimitir?

În noiembrie 2007, după aproape un an de muncă derestaurare, cimitirul a devenit aşa cum arată acum, cu aspectul reconstituitconform stadiului iniţial, prin folosirea de materiale identice cu celeoriginale. Nici nu se putea altfel, având în vedere reprezentativitatea pe planinternaţional a acestui lăcaş. Noi nu am făcut decât să scoatem la luminăvaloarea în sine a ceea ce exista acolo, iar catalogarea ca monument memorialgrupa „A" este o recunoaştere a acestei valori.

Ştiu că v-aţi implicat personal în amenajarea şi aducereala stadiul la care este acum acest monument naţional. Vă rog să ne spuneţi pescurt: de ce aţi făcut-o?

Pentru că aşa am simţit... Puteţi să numiţi asta pasiunepentru istorie sau respect pentru valorile neamului. Motivaţia mea o reprezintăsentimentul datoriei de român.

Care era starea cimitirului atunci când a fost reluatăreabilitarea lui?

Cu regret o spun, cimitirul era într-o stare deplorabilă.Acolo, ciobanii îşi duceau animalele la păscut, iar crucile erau sparte. Uneleerau într-o stare atât de critică, încât şase dintre crucile de pe ParcelaSoldaţilor au trebuit să fie turnate din nou, fiind imposibil de recuperat.

Ce autorităţi s-au implicat la refacerea cimitirului?

Din fericire, iniţiativa mea a găsit ecou şi, implicit,susţinere, la Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, Asociaţia „Cultuleroilor" - filiala Constanţa, Primăria comunei Mircea Vodă, ArhiepiscopiaTomisului, ENEL Distribuţie Dobrogea şi RAJA, prin care este asigurată irigareagazonului din cimitir.

Vrând-nevrând ajungem la bani. La cât s-a ridicat sumanecesară refacerii cimitirului şi de unde a venit finanţarea?

O parte din sumă a fost asigurată de Oficiul Naţionalpentru Cultul Eroilor, iar cealaltă parte din bani proprii şi din donaţiifăcute de prieteni de-ai mei care nu au dorit să-şi facă publică identitatea,gestul lor fiind motivat de acel simţământ despre care vorbeam mai devreme.

Va putea fi inclusă localitatea Mircea Vodă într-untraseu pentru turiştii străini care vin cu nave de croazieră şi ajung înporturile Constanţa şi Tulcea ?

Îmi doresc acest lucru. Trebuie să promovăm potenţialulpe care îl deţinem, turismul cultural-istoric fiind un instrument al politiciiculturale europene. Este bine ca agenţiile de turism să aibă în vedere acestobiectiv, pentru că la Mircea Vodă se află cel mai mare cimitir din estulEuropei, ce adăposteşte osemintele a aproape 6.000 de ostaşi de diferitenaţionalităţi: români, ruşi, germani, bulgari, austrieci şi evrei. Bineînţelescă pentru asta autorităţile locale trebuie să asigure şi infrastructuranecesară, în sensul amenajării unei parcări la intrarea în cimitir şi, maiales, a deschiderii dinspre şi către drumul naţional.

V-aţiimplicat şi în alte acţiuni de acest gen?

Da. La Pietreni, satul meu natal, am ridicat un monumentcu osuar în care au fost depuse rămăşiţe ale militarilor necunoscuţi - români,ruşi, turci, sârbi, nemţi şi bulgari - căzuţi în luptele din Primul RăzboiMondial, purtate în această zonă. Este un proiect finalizat în anul 2006, lacare o contribuţie deosebită şi-a adus-o şi Arhivele Militare din Piteşti,alături de acelaşi Oficiu Naţional pentru Cultul Eroilor.

Ce alte obiective din judeţ ar putea deveni monumentenaţionale şi ce trebuie făcut în acest sens ?

Pe raza judeţului sunt multe obiective, unele prea puţincunoscute, şi mă refer în primul rând la cele din zona de vest a judeţului.Trebuie însă ca autorităţile locale şi Direcţia pentru Cultură, Culte şiPatrimoniu Cultural Naţional Constanţa să le identifice şi să le promoveze. 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii