Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:12 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstanțaEsteBine Ziua 300 – 27.10.2022. Astăzi sărbătoresc pașii

ro

27 Oct, 2022 08:36 947 Marime text


Mă bucur să fim împreună de atâtea zile, la sărbătorirea vieții pe care o împărtășim. Toamna frumoasă de afară ne invită să ieșim în Natură, să ne plimbăm printre arborii care își schimbă culorile.
Să facem pași, să ne mișcăm corpurile, să ieșim în aer liber și să ne bucurăm de razele soarelui mai blând al toamnei

Pașii în plimbare în reamintesc de pașii pe care îi avem de făcut în orice nou proiect sau nouă acțiune.
Am primit o întrebare de la o pacientă, preocupată de un dialog mental asurzitor, în care este amețită de viteza gândurilor și cuvintelor pe care soft-ul său interior, mintea, le rulează continuu. Ea mă întreba ce pași are de urmat pentru a schimba sau opri dialogul mental.

Dacă știți puțin din tehnica computerelor, știți că la un moment dat, pentru a le eficientiza funcționarea, trebuie făcută o defragmentare, o acțiune care permite ordonarea informațiilor așezate oarecum haotic, datorită lucrului nostru continuu și acumulării de fișiere tip ”gunoaie”.
În casele noastre, în computere (telefoane mobile), în corpul sau în mintea noastră este necesară ordinea și curățenia periodică, pentru inventariere și organizare.

Cine se obișnuiește cu ”posturile” corpului fizic (că sunt ”posturi” creștine, înainte de Crăciun, Paște sau zilele săptămânii: miercuri și vineri, sau că sunt posturi acordate cu schimbarea anotimpurilor: Echinocții și Solstiții, sau cu fazele lunii, posturi cu sucuri sau posturi pentru vindecarea unei probleme) realizează că organismul beneficiază mult de educarea acestei abilități de mentenanță: periodicitatea curățeniei.

Fiecare proces de curățare și ordonare se derulează conform unor pași specifici.
De unde încep?
Asta este întrebarea tuturor.
Și ce am de făcut, pas cu pas?

Când este vorba despre o călătorie sau o vacanță, de unde începeți?
Fie mergeți la o agenție imobiliară, fie faceți o căutare extensivă pe Net, să vedeți ce disponibilități există. Sau dacă aveți clar în minte o destinație sau o experiență dorită, solicitați detalii tehnice despre aceasta unor specialiști.
Și apoi, funcție de informațiile primite (din una sau mai multe surse) începeți să vă faceți propriile planuri și să acționați, pas cu pas.

În cazul unei detoxifieri fizice sau unui post, faceți aceeași pași.
1) Identificarea locului unde vă aflați (care este starea mea acum) și a locului în care vreți să ajungeți (ce-mi doresc să se întâmple, ce rezultat urmăresc)
2) Colectare informații de la specialiști sau persoane care au mai făcut experiența respectivă
3) Luarea unei decizii cu privire la o tehnică / metodă și începerea aplicării sale
4) Aplicăm zi de zi tehnica aleasă și o ajustăm funcție de efecte și posibilități

Acești trei pași sunt valabili pentru orice facem, inclusiv pentru partea de ”ordonare” și ”curățenie” mentală:
1) Constatarea situației (dialogul mental înnebunitor mă obosește și-mi ia energie, doresc să ajung la o stare de liniște mentală)
2) Informații cu privire la modalitățile în care se poate ajunge la starea de liniște mentală (tehnici de rugăciune, meditație, afirmații, respirație, exerciții fizice combinate cu respirație, posibilități artistice de control mental – cântece, dansuri, pictură, artă culinară etc); consultarea unor specialiști și/sau dialoguri cu persoane care au reușit să obțină o stare de calm și liniște mentală;
3) Identificarea unei tehnici potrivite și aplicarea sa consecventă, zi de zi, în cadrul unui program zilnic fezabil și încadrabil în restul vieții.
4) Ajustarea din mers a întregului proces, funcție de rezultatele obținute

Pașii pentru orice demers pe care îl facem în viețile noastre, de la o simplă plimbare și până la un proiect grandios, sunt aceeași. Pașii încep la nivel de informare, de orientare și de ghidaj exterior, și prin aplicare practică, zi de zi, se transferă la nivel de ghidaj interior (ascultăm corpul să observăm ce îi merge bine sau ce nu este chiar atât de bine).

Călătoria o facem singuri, chiar dacă primim ghidaj sau susținere din exterior. Un copil mic învățând să meargă, va cădea de sute de ori până va învăța să-și mențină echilibru și să realizeze miracolul numit mersul în picioare.
Adulții care nu sunt dispuși să treacă prin acest demers nu vor învăța despre propriile puteri și capacitatea lor creativă infinită.

Astăzi sărbătoresc pașii pentru că este o zi bună de făcut ordine și curățenie atât în minte, cât și în corp sau viața noastră. Să evaluăm pe unde suntem în drumul propus. Iar dacă ne simțim undeva blocați sau confuzi, să ieșim să facem pași în Natură, lăsând privirea să cutreiere frumusețea arborilor ce se pregătesc de iarnă. Și să realizăm că arborii nu se tem să-și piardă toate frunzele, pentru a supraviețui mai bine frigului. Ei știu că odată cu primăvara viitoare, vor găsi resurse să-și dezvolte un alt set de frunze, mai frumoase, mai puternice, mai bogate și mai eficiente în producția de nutrienți.

Lecția arborilor este încrederea în Forța Vieții. La momentul potrivit, să eliberăm frunzele vechi, să facem spațiu pentru a permite supraviețuirea în vremuri reci și dificile, și apoi, când răsare soarele de primăvară, că creștem un nou set de frunze, ce ne hrănește pentru o altă vară. Aceștia sunt pași pentru evoluția fiecăruia dintre noi. Pași mici, constanți, zilnici.

Să avem o altă zi frumoasă de toamnă, călătorind acolo unde ne îndreaptă pașii călăuziți de inimă și Forța vieții.

Cu iubire, tuturor 

Sursa foto-video: Facebook/ Zyanna Orinda 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii