Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:21 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstanțaEsteBine Ziua 296 – 23.10.2022. Astăzi sărbătoresc defazajul

ro

23 Oct, 2022 10:51 828 Marime text


Este foarte interesant să stai în liniște și să observi modul în care funcționează real mintea și corpul fizic, precum și interacțiunea dintre ele.
Doar în starea de liniște și calm poți remarca defazajul dintre ele. Iar apoi îl poți observa și în viața de zi cu zi, înțelegând multe dintre comportamentele în care suntem împinși

Aș putea să folosesc fabula cu iepurele și broasca țestoasă, în care iepurele este mintea, iar broasca țestoasă este corpul fizic.
Cam asta este ”diferența de fază” între gânduri și acțiunile fizice.

Mintea este componenta sprințară, neliniștită, dornică de experiențe noi și continuu în căutare, niciodată mulțumită de ceea ce este.
Cu cât primește mai mult, cu atât vrea mai mult.

Cu cât sunt mai multe informații, mai încâlcite, mai complexe, le transcende rapid și caută altele, mai multe și cât mai noi, cât mai diferite. Mintea stă lipită de ecrane, de tehnologie, de toate noutățile ce i se oferă.

Mintea este cea care dorește variate, diversitate, altceva.
Ea este acea structură din noi care ”se plictisește” de rutina vieții.
Mintea vine cu povești de nemulțumire și revoltă: ”același serviciu, aceeași mașină, aceleași haine, același partener, aceeași structură a vieții” și caută opțiuni.
Sistemele sociale îi oferă continuu scenarii posibile: filmele, cărțile, reality-show-urile, mediile de socializare și jocurile de pe computer programează percepția mentală în direcția dorită de stăpânii lumii. Mintea nu face decât alege din suma de posibilități pe cele în direcția cărora dorește să se ducă.
Mintea este programabilă.

Stăpânii lumii știu foarte bine asta. Și acționează continuu.
Doar că mintea, ca atare, nu ar putea materializa nimic, dacă nu ar fi corpul fizic, care să-i faciliteze obținerea celor mai multe experiențe.
Și atunci, mintea păcălește și convinge corpul fizic, prin povești complicate și intricate, să ia parte la activitățile necesare obținerii a ceea ce vrea.
Corpul fizic este componenta mai lentă a noastră. Biologia este inerțială, adoră liniștea, calmul și conservarea energiei, menținerea unei stări de confort și mai ales, lipsa amenințărilor și provocărilor.

Corpul vrea să-i fie acoperite nevoile de bază (aer curat și respirație, hrană și hidratare, confort termic, haine și adăpost, siguranță fizică și apartenență la grupuri unde să se simtă conectat de alții, plus mișcare fizică moderată, pentru menținerea tonusului).
Pe corp îl interesează prea puțin noi experiențe și noi provocări, pentru că toate acestea înseamnă consum de energie, folosirea rezervelor din suprarenale și ficat și amenințarea integrității corporale în cazul provocărilor fizice (cățărat pe munți, plimbare prin păduri, construit structuri, mers pe bicicletă, patinaj sau ski, condus mașina distanțe lungi etc).

Corpul își caută o zonă de echilibru, pe care o numește ”acasă”, caută să o securizeze (face tot ce știe să nu-i fie luată de altcineva) și este mulțumit să o poată păstra cât este posibil.

Astăzi sărbătoresc defazajul între minte și corp pentru a vă invita să observați de câte ori mintea, cu poveștile sale, cu entuziasmul stârnit de vorbele altora sau de marketing-ul stăpânilor lumii, cu impulsurile sale de ceva nou, împinge corpul cu forța în felurite circumstanțe în care acestuia nu-i sunt respectate preferințele sau posibilitățile.

”Hai să mergem și noi în concediu, toată lumea o face. Toți se duc în Grecia / Turcia / Italia / Maldive sau Tenerife”. Mintea este persuasivă, vrea cu toată intensitatea poveștilor sale să trăiască o experiență pe care și alții o trăiesc. Doar că resursele de energie pentru împlinirea practică a experienței aparțin corpului. Mintea trebuie să convingă corpul să meargă la serviciu și să stea ore suplimentare în situații inconfortabile, pentru a aduna ceva bani suplimentari de investit în excursie. Apoi tot corpul trebuie convins să conducă mașina zeci de ore sau să zboare cu avionul, supus la radiații de toate felurile, în aeroport și sus în aer, să locuiască în camere nefamiliare și nu totdeauna prietenoase, să umble zi și noapte prin locuri necunoscute, cu temperaturi și umidități variabile, mereu în contact cu energiile altor oameni (nu întotdeauna binevoitori, în ciuda zâmbetului pe buze) și chiar intoxicat cu variate alimente pe care ”să le încercăm, că sunt noi”. Într-un concediu forțat dincolo de energia disponibilă a corpului, acesta își pierde o cantitate impresionantă de energie, și apare o stare de revoltă interioară și nemulțumire. Cu puterile pe care le avea, corpul ar fi preferat să rămână acasă și să se odihnească, dormind mai mult, făcând activități casnice simple și realmente având contact cu Natura familiară din zona numită ”acasă”.

”Hai să ne luăm casă, hai să facem nuntă, hai să schimbăm serviciul, hai să plecăm în altă țară, să ne căutăm de muncă, hai să mergem la petrecerea 1, 2, 3....infinit, hai să mergem la restaurant cu prietenii, hai să mergem la distracție, hai și iar hai”
Acestea sunt refrenele pe care mintea le oferă repetat corpului.

Pe lângă celelalte foarte clare și familiare: ”Trebuie să muncești, trebuie să câștigi bani, trebuie să ai familie, trebuie să îți organizezi viața la fel ca ceilalți, trebuie să respecți autoritățile, trebuie să-ți plătești dările, trebuie să te comporți cum ți se spune etc etc”.
Așadar, corpul primește zilnic, de mii de ori, impulsurile mentale rapide gen ”trebuie să” sau ”hai să”. Între forțare și entuziasm, el se străduie să îndeplinească sarcinile care îi sunt trasate. Și când rămâne fără energie și apare starea de slăbiciune, este biciuit cu impulsuri gen ”vinovăție, rușine, nu sunt în stare, neputință, bietul de mine”.

Mintea rapidă și foarte schimbătoare propune scenarii și povești, una după alta. Corpul mai structurat și inerțial, se străduie să îndeplinească aceste scenarii și când nu mai poate, este pedepsit de minte cu emoții atât de intense, încât tot corpul este cel care suferă. Sau este ”otrăvit” la propriu cu chimia alimentației și obiceiurilor proaste (țigări, cafea, alcool, dulciuri, grăsimi, prăjeli, băuturi energizante, alimente procesate etc).
Defazajul uriaș între rapiditatea minții și inerția corpului se vede mai ales în cazul dependențelor, care sunt doar alegeri dez-avantajoase repetate. Mintea vine cu pofta (aș mânca o prăjitură), iar corpul este cel care încasează toxicitatea poftei minții. Dacă reușim să stăm un timp între gând și acțiune, respirând și permițând un pic de spațiu între ele, multe dintre impulsuri se vor stinge.
Mintea este rapidă dar nu are rezistență. Impulsurile și entuziasmele sale se sting la fel de repede cum se aprind. Industria de publicitate știe asta, de aceea repetă iar și iar aceleași sloganuri, pentru automatizare.

Dacă nu mai suntem expuși la un fel de stimulare, dependențele respective se pot stinge. Asta știu toți cei care se lasă de fumat, de băut cafea, de consum de alcool sau de mâncat excesiv. Schimbă scenariul minții și nu mai fac mental asocierile care duc la acele alegeri dez-avantajoase.
Sărbătoresc astăzi defazajul dintre minte și corp întrucât este un subiect extrem de important. Îi voi dedica două întâlniri on-line, realizate pe zilele de portal din noiembrie (11.11 – 11 noiembrie):
https://alexaevent.ro/.../des-povestitoarea-imunitatea.../
și
12 decembrie (12.12):
https://alexaevent.ro/.../des-povestitoarea-succes-sau.../

Voi profita de energia de final a anului 2022, care aduce deschidere și oportunitate și voi despovesti Imunitatea emoțională, care înseamnă ieșirea din defazajul minte – corp, prin adresarea noțiunilor de conflict, confuzie și apatie. Și vă invit să dialogăm despre vindecare sau succes în aplicarea măsurilor de echilibrare a vieții. Vă aștept să despovestim ițele complicate ale minții și să conștientizăm conexiunile greu de observat, dar atât de importante, între minte și corp. Se pregătește trecerea energetică în 2023 și este o oportunitate de revelații și înțelegeri mai profunde. M-aș bucura să fim împreună la portaluri și să structurăm o viziune diferită asupra provocărilor cu care ne confruntăm fiecare.

Să avem cu toții o zi de duminică cât mai liniștită, în care observând defazajul minte și corp, să ne poziționăm cât mai avantajos pentru bunul cel mai de preț al vieții noastre: corpul fizic.

Cu iubire, tuturor

Sursa foto-text: Facebook/ Zyanna Orinda 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii