Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:20 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstanțaEsteBine Ziua 146 – 25.05.2022. Astăzi sărbătoresc hidratarea

ro

25 May, 2022 12:58 1142 Marime text


În orașul în care locuiesc urmează să se oprească apa curentă pentru 2 zile, pentru reparații uriașe. Este prima oară când văd astfel de ”stop”-uri pe o scală atât de extinsă, din perioada copilăriei mele comuniste.

Este interesantă strategia stăpânilor lumii pentru orașele uriașe, pline de ”colivii” numite blocuri, care se confruntă continuu cu problemele de ”curățenie”.
Seamănă exact cu strategia din viața/corpurile noastre, când ne trezim cu câte o problemă de sănătate uriașă (un diagnostic ce ne sperie, gen tumoră, chist sau cheaguri).

Oprim totul și ne chinuim în disperare, cu puținele puteri pe care le mai avem, să reparăm în 2-3 zile ce n-am reușit să întreținem o viață întreagă. Și apoi ne simțim triști și deprimați că nu ne ies eforturile eroice de a restaura ordinea într-o structură haotică, stagnantă și plină de reziduuri.

Problema cea mai mare a corpurilor noastre (și a orașelor noastre) este hidratarea.

Și ea nu se rezolvă cu țevi de apă, indiferent de materialul din care sunt confecționate (tot respectul pentru eforturile profesioniștilor de a găsi soluții cât mai bune).
Nu putem hidrata corpul stând cu sticle de plastic după noi, din care țorcăim continuu, pe stradă, în mașină sau la serviciu. Este o imagine de-a dreptul hilară și faptul că este promovată ca și ”comportament sănătos” și toată lumea este de acord și urmează, îmi arată lipsa de discernământ tip adult (și căutarea de ”soluții magice” tipic adolescentin).

Când ai pământ uscat și crăpat, nu pui furtunul și inunzi pământul în fiecare seară și apoi aștepți să se hidrateze și să fie fertil. Am încercat această activitate, și am pierdut timp, energie și banii cheltuiți cu apa de la rețea. Nu am încercat-o doar pe mine, ci și pe grădina mea, care în momentele de secetă arată dezolant.
Hidratarea se face cu cantități mici, continue, regulate.

Sistemul picătură cu picătură, puțin câte puțin, de-a lungul zilei.

Cu conștiență și mai ales, cu prezență și atenție la nevoile reale ale corpului (sau ale pământului). Și mereu cu acordare la energia și ghidajul Forței vieții.
În fiecare secundă, intuiția ne șoptește ce avem de făcut, dacă suntem destul de liniștiți să-i prindem șoaptele.

Astăzi sărbătoresc hidratarea, pentru că reparațiile țevilor de apă mi-au amintit de problemele majore din corpul meu și din corpurile oamenilor cu care mă întâlnesc.
Nu am soluții clare și ”adevărate” pentru toți, pentru că oricât studiez, tot mereu descopăr alte provocări. Ce am aflat până acum este că hidratarea se face la fiecare masă, din cele 2-3 mese zilnice, plus de-a lungul zilei, dacă organismul chiar ne cere (apare senzația de sete).

Când consumi crudități 50% la fiecare masă, chiar dacă restul este reprezentat de alimente producătoare de acidoză (făinoase, proteine, lactate), corpul reușește să mențină un nivel acceptabil de hidratare.

Fiecare feliuță de castravete, de ardei gras, fiecare măr sau morcov ronțăit ca atare, fiecare smoothie sau fresh, consumat gură cu gură – adică ”apa vie” trecută prin structura plantelor și apoi introdusă în corpul nostru, ne hidratează mai bine decât sticlele de ”apă moartă” ale izvoarelor. În plus, apa ambalată în plastic se coace zile întregi, până ajunge la noi, pentru consum. Această apă cu structură haotică nu poate să realizeze hidratarea unei structuri ordonate, așa cum este corpul nostru. De multe ori, din păcate, deshidratează și mai tare (de aceea, după ce bem multă apă, transpirăm foarte mult sau urinăm foarte des).

Corpul nostru biologic, ca și natura din jur, este o structură armonioasă și ordonată.

Hidratarea sa se face în rezonanță cu această structură, cu apă vie și bio-disponibilă, adică apa prelucrată și încărcată cu lumină de regnul vegetal.

Sau apa izvoarelor de munte, luminate de soare și dinamizate la trecerea peste pietre, consumată chiar acolo, lângă izvor.

Astăzi sărbătoresc hidratarea pentru că este unul dintre aspectele importante ale vitalității corpurilor noastre.

Ne reamintim să fim recunoscători pentru fiecare gură de fluid hrănitor și hidratant, să mulțumim că avem privilegiul să rămânem în viață, datorită fluidelor vii ce ne sunt disponibile. Și să celebrăm viața, în toate aspectele sale.

Să avem o zi cât mai echilibrată și hidratată

Cu iubire


Sursa foto-text: Facebook/ Zyanna Orinda 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii