Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:27 15 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sondaj printre studenţii români

ro

10 Oct, 2011 01:00 2272 Marime text

auto.jpgStudenţii români au înţeles mai bine acum decât în trecut ce înseamnă să trăiască şi să muncească într-o societate globalizată şi sunt mai orientaţi către pieţele internaţionale în comparaţie cu anul 2009. Asta este una dintre concluziile la care s-a ajuns în urma realizării celui de-al patrulea "Sondaj de opinie Continental". Rezultatele au fost prezentate şi explicate astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă organizată la Bucureşti.

Cercetarea a fost efectuată printre viitori ingineri, cercetători şi economişti, iar prin acest proiect au fost chestionaţi aproximativ 1.000 de studenţi români. Tema cercetată a fost denumită "Diversitate din perspectiva lipsei personalului specializat" şi a fost abordată în diverse zone, cum ar fi cariera şi mobilitatea internaţională. De asemenea, s-a pus accentul pe formarea continuă şi pe flexibilitatea pe care o au tinerii.

Studiul a demonstrat că studenţii români sunt mai deschişi către pieţele internaţionale în comparaţie cu anii precedenţi, când aveau mai multe reţineri (familie, dor de casă şi alte chestii de genul ăsta). Europa de Vest, Elveţia şi Statele Unite ale Americii s-au clasat pe cele mai înalte poziţii, dar pe lângă asta s-a mai întâmplat ceva. Procentul tinerilor care s-ar vedea muncind în America de Sud s-a dublat, în timp ce numărul celor care ar opta pentru China s-a triplat în comparaţie cu anul 2009.
auto_1.jpg
Păreri...

Psihologul Aurora Liiceanu a fost invitat de onoare în cadrul conferinţei şi a declarat că "studenţii şi absolvenţii au o percepţie mai clară, mai matură asupra pieţei muncii în contextul globalizării fiind mai bine orientaţi, mai atraşi de muncă în mediul privat şi de zone geografice mai îndepărtate, precum China sau America de Sud." În plus, a adăugat că "acest lucru înseamnă atât o adaptare mai pragmatică şi flexibilă, cât şi o viziune mai lucidă a prezentului".

Heinz-Gerhard Wente, membru al Comitetului Director în cadrul Continental, a precizat că este nevoie de tineri care sunt hotărâţi "să muncească pentru o perioadă de timp în afara graniţelor, pentru a-şi împărtăşi cunoştinţele cu diverşi colegi din lumea întreagă".

Rolul industriei este privit ca fiind unul pozitiv. Nu şi compatibilitatea dintre carieră şi familie.


auto_2.jpgCând au fost întrebaţi despre beneficiile care ar putea să consolideze relaţia familie/carieră, 48,9% dintre persoanele chestionate au spus că acestea ar fi beneficiile financiare şi bonusurile. Printre alte sugestii menţionate au fost vacanţele prelungite (16%), flexibilitatea (15,8%) şi un loc de muncă sigur (4,9%).

În plus, peste jumătate dintre cei chestionaţi sunt de părere că învăţarea/perfecţionarea continuă oferă României o şansă pentru a deveni mai competitivă la nivel internaţional. Asigurarea cursurilor de instruire profesională este esenţială pentru 8,7% dintre studenţii chestionaţi.



La eveniment au participat profesori şi reprezentanţi ai studenţilor care au fost implicaţi în realizarea acestui studiu, din Timişoara, Sibiu si Iasi, de la mai multe universităţi cu profil tehnic.
auto_3.jpg
Pe scurt...

Dacă vrei să reţii ideile esenţiale obţinute în urma "Sondajului de opinie Continental" ar fi aşa, la liniuţă, ca la şcoală:

- studenţii sunt mai orientaţi către pieţele internaţionale;
- jumătate dintre ei cred în aptitudini personale, comparate la nivel internaţional;
- absolvenţii sunt de părere că este necesară punerea în practică a unor noi perspective referitoare la problemele de diversitate.

Sursa: TopGear.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii