Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:05 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Valentin Vrabie, primar comuna Peştera Trebuie să spun adevărul – mi-e silă de politicieni

ro

24 Apr, 2014 00:02 5792 Marime text
Evenimentele ultimelor zile au atras atenţia asupra multor zone din judeţele aflate în calea apelor. În urmă cu aproximativ un an, pe 11 iunie 2013, localnicii comunei Peştera au fost surprinşi de puhoaiele care au distrus totul în cale. Şi, ca şi când asta nu ar fi fost suficient, câteva zile mai târziu inundaţiile au făcut iar prăpăd în calea lor. Primăria, dispensarul, căminul cultural, poşta, grădiniţa, toate au fost afectate de viitura care a venit dinspre comuna Ciocârlia. După a doua lovitură, parcă totul era mai rău. Localnicii s-au unit totuşi şi s-au ajutat în lupta de a salva toată agoniseala de o viaţă.
Primarul Vrabie a fost contactat telefonic în cadrul emisiunii „Sub semnul întrebării”, de pe postul B1TV. Acesta a vorbit despre faptul că, deşi a trecut un an de la nenorocirea din comuna Peştera, cei responsabili nu au luat nicio măsură. Primarul se întreabă dacă este necesar ca data viitoare când o astfel de tragedie va avea loc, va trebui ca şi aici să se înece oameni sau să fie mult mai mediatizat cazul, ca să fie luate măsuri de prevenire. De asemenea, acesta a mai adăugat că au fost norocoşi pentru că viitura a venit pe timpul zilei şi în localitate serviciul voluntar care acţionează în situaţii de urgenţă a intervenit rapid.
 
„Am primit răspuns de la CNI că nu este o prioritate pentru Guvernul României”
 
Eforturile financiare de revenire după tragedie, pentru îndepărtarea efectelor inundaţiilor, au fost făcute tot de la bugetul local, peste un milion de euro. Din partea autorităţilor nu a fost luată nicio măsură de prevenire, nu au fost acoperite pagubele şi nici nu s-au alocat fonduri pentru prevenirea viitoarelor inundaţii. Vrabie a mai făcut referire şi la evenimentele recente din judeţul Teleorman, amintind că şi acolo au fost inundaţii şi în 2005 şi politicienii au promis că iau măsuri, dar nu s-a întreprins nimic. Valentin Vrabie a mai declarat că a depus de nouă ori un proiect care dacă ar fi fost aprobat şi implementat, dezastrul ar fi putut fi evitat. Costul proiectului aproximat de edil este de 1,5 milioane de euro, aceeaşi sumă de bani care ar fi fost oricum alocată pentru acoperirea pagubelor produse de inundaţii. „Am primit răspuns de la CNI că nu este o prioritate pentru Guvernul României”, a menţionat Vrabie.
 
„Trebuie să spun adevărul: mi-e silă de ei. Pentru că ştiu că mint, pentru că ştiu cât de mincinoşi sunt şi mi-aş dori ca politica să fie îndepărtată din administraţia locală”
 
După încercări eşuate ale edilului, locuitorii au decis să protesteze faţă de atitudinea autorităţilor. Astfel, peste 1.000 de localnici, în frunte cu primarul Valentin Vrabie au protestat la data de 01 aprilie în faţa Consiliului Judeţean Constanţa. Cetăţenii au cerut respect din partea politicienilor. În comuna Peştera trăiesc peste 3.500 de suflete, şi după ce au fost loviţi de inundaţii de două ori în trei zile, autorităţile judeţene nu au făcut nimic pentru ajutarea comunităţii locale. „Trebuie să spun adevărul: mi-e silă de ei. Pentru că ştiu că mint, pentru că ştiu cât de mincinoşi sunt şi mi-aş dori ca politica să fie îndepărtată din administraţia locală. Mi-aş dori ca oamenii să nu mai fie reprezentaţi de executanţii partidelor politice, ci de reprezentaţii legali ai oamenilor. Preşedinţii de Consilii Judeţene să nu mai fie executanţii partidelor politice, ci reprezentanţii legali ai oamenilor, să-i doară sufletul de oameni, când se uită la oameni să-i vadă, nu doar să-i privească, când vorbesc cu oamenii nu doar să-i audă, să-i şi înţeleagă, dar nu se întâmplă lucrul ăsta”, a mai declarat primarul comunei Peştera, Valentin Vrabie.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii