Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:04 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Retrospectivă. În 2019, mai mulţi consilieri locali şi-au pierdut mandatele Opoziţia din CLM nu a reuşit să-şi promoveze proiectele de hotărâre, în schimb, a reuşit să blocheze mai multe proiecte

ro

30 Dec, 2019 00:00 2522 Marime text

2019 a fost un an atipic în Consiliul Local Constanţa, fiind anul în care consilierii locali municipali au marcat majoritatea absolută, majoritatea din interes, dar şi întoarcerea armelor împotriva proiectelor iniţiate de primarul Decebal Făgădău. Şi tot în 2019, mai mulţi consilieri locali şi-au pierdut mandatele. Opoziţia din CLM, liberalii, nu a reuşit nici anul acesta să-şi promoveze proiectele de hotărâre, în schimb, a reuşit să blocheze mai multe proiecte, unele şi cu sprijinul consilierilor de la PMP.


Primul eveniment important în Consiliul Local Municipal s-a înregistrat în luna februarie 2019, atunci când liberalii au cerut modificarea Regulamentului privind parcările publice din municipiul Constanţa. Regulamentul care este în acest moment atacat în instanţa a fost adoptat cu sprijinul fostului consilier liberal Remeo Rezeanu, exclus ulterior din PNL.


În şedinţa CLM din luna martie, s-a înregistrat o premieră. Aleşii locali de la toate partidele au respins in corpore proiectul privind PUD-ul unui proiect imobiliar pe care un investitor dorea să-l realizeze lângă Poarta Mare a Cetăţii Tomis de pe strada Mircea cel Bătrân.





Tot în primăvară, după votul în Consiliul Local, Confort Urban începe montarea indicatoarelor rutiere în zona peninsulară, în conformitate cu regulamentul de acces adoptat de Consiliul Local Municipal încă din 2018, care prevede ca zona peninsulară să fie separată în zone exclusiv pietonale şi zone ocazional carosabile, iar accesul vehiculelor în interiorul zonei pietonale să se facă doar în baza unui permis. Și acest regulament este atacat în instanţă.


În luna martie, după un şir lung de procese, Horia Căliminte şi Romeo Rezeanu şi-au pierdut calitatea de membri de PNL, fiind excluşi de formaţiunea politică şi prin urmare şi mandatele de aleşi locali. În 2019, a fost pentru a doua oară când aceştia sunt revocaţi din calitatea de consilieri. Astfel, Florin Tudor Gavrilă şi Marius Tulică au revenit în Consiliul Local, mandatele lor vor fi validate în şedinţa ordinară, iar PNL revine la formula de consilieri rezultată după alegerile din 2016 – 10 mandate!


Bucuria liberalilor a fost însă de scurtă durată. Între timp, consilierul liberal Victor Constantin, “mânat de la spate” şi de interesele politice ale senatorului Vergil Chiţac, începe să voteze în interesul PSD în Consiliul Local Municipal. Liberalii se prind şi propun excluderea acestuia din partid, fapt ce a condus în decembrie 2019 la pierderea mandatului de consilier local de către Constantin.


Tot în 2019, deşi aflaţi într-o colaborare pe plan local, PNL şi USR se acuză de „furtul“ unor proiecte care vizează accesul elevilor şi modernizarea terenurilor de sport din curtea şcolilor. Facem menţiunea că USR nu are aleşi locali în CLM Constanţa.


În luna aprilie 2019, Asociaţia „Piaţa Ovidiu“ cheamă în judecată Consiliul Local Municipal şi solicită suspendarea, respectiv revocarea actului administrativ HCL nr.371/27.09.2018.
 Este vorba despre regulamentul de acces în zona peninsulară, care introduce restricţii auto în centrul istoric al oraşului.





În şedinţa din luna mai 2019, consilierii locali municipali votează subvenţiile pentru fundaţiile din Constanţa dar şi aprobarea încheierii contractului de asistenţă şi reprezentare juridică în vederea apărării intereselor municipiului Constanţa prin Primar, ale Primarului Municipiului Constanţa, precum şi ale Consiliului Local al municipiului Constanţa, în dosarul civil nr. 262/36/2019, aflat pe rolul Curţii de Apel Constanţa. Prin sentinţa civilă nr.1438/CA/14.03.2013, pronunţată de Tribunalul Constanta în dosarul civil nr.9449/118/2012, definitivă, instanţa a obligat Primarul Municipiului Constanta să elaboreze PUZ în conformitate cu documentaţia depusă de reclamantul Nicolae Puiu, pentru terenul situat în Constanta, str. Maior Şofran nr. 24B-24C, în termen de 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii, sub sancţiunea plăţii unei amenzi în cuantum de 20% din salariul minim pe economie, pe zi de întârziere.
În iunie 2019, un grup de locuitori din cartierul constănţean Palazu Mare au transmis o scrisoare deschisă autorităţilor, dar şi preşedinţilor partidelor politice care au reprezentare în Consiliul Local Municipal, cu privire la elaborarea Planului Urbanism de Detaliu pentru imobilul de pe str. Lucian Blaga nr. 15. Locuitorii îşi exprimă nemulţumirea că Planul Urbanistic de Detaliu pentru imobilul D+P+10E locuinţe colective - Palazu Mare - str. Lucian Blaga nr. 15 municipiul Constanţa, expus dezbaterii publice, este în contradicţie cu proiectul depus iniţial şi care era de imobil D+ P + 8 E. Blocul va fi construit de firma VDT Construct Impex SRL, proiectul fiind elaborat de MDM Express Building SRL. Ulterior, proiectul a trecut de votul aleşilor locali municipali, chiar dacă liberalii au votat împotriva lor.


Și tot în vara acestui an, CLM aprobă demararea exproprierilor imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul obiectivului de investiţii de utilitate publică şi de interes local „Sală Sport Polivalentă - 5.000 de locuri”, realizat prin Compania Naţională de Investiţii.


În luna iulie 2019, Consiliul Local aprobă proiectul de hotărâre privind aprobarea unor precizări referitoare la aplicarea prevederilor Regulamentului local de urbanism aferent Planului urbanistic zonal aprobat prin HCL nr. 415/2003  - actualizare PUZ Lac Tăbăcărie, PNL votează împotrivă, dar proiectul trece.


În luna august, preşedintele USR Constanţa, Remus Negoi, vorbea în debutul şedinţei ordinare de Consiliu Local despre frăţia PMP - PSD din Consiliu, referindu-se la inutilitatea aprobării vânzării unui teren de 101 metri pătraţi aferent unui chioşc amplasat în perioada în care Radu Mazăre era primar al oraşului (n.r. aprobare amplasament acest chioşc - HCL 197/01.04.2008) în zona Poarta 1 - Vraja Mării. 





Ulterior şedinţei din august, primarul Municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, premiază bacalaureatul de nota 10. Astfel, 15 elevi care au luat 10 la bacalaureat şi 36 de profesori îndrumători  primesc câte 1.000 de lei, după ce proiectul iniţiat de primarul municipiului Constanţa a fost aprobat în cadrul şedinţei de Consiliul Local Municipal de la sfârşitul lunii august.

În septembrie, aleşii locali municipali au aprobat al patrulea proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului local pe anul 2019. Banii din rectificare au fost împărţiţi astfel: 2,6 milioane de lei pentru achiziţionarea magistralelor CET şi pentru plata strategiei şi a serviciilor de consultanţă şi asistenţă juridică în vederea reorganizării serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat din municipiul Constanţa;  5 milioane de lei vor merge către Regia de Transport în Comun, capitolul „subvenţii”; 3 milioane de lei către învăţământul preuniversitar pentru finanţarea de bază.Și tot în şedinţa din luna septembrie, aleşii locali municipali aprobă planul de restructurare a obligaţiilor fiscale al Confort Urban, noile criterii de acces la o locuinţă în regim ANL dar şi Planul Urbanistic de Detaliu „Construire imobil p+2e alimentaţie publică şi cazare“ face referire la staţiunea Mamaia, zona Cazino, terasa 7, terasa 8, iniţiat de firma deputatului PSD de Constanţa, Radu Babuş.





În luna octombrie, CLM aprobă prelungirea mandatului de administrator la societatea Ecosal SRL, al cărei asociat unic este Consiliul Local Municipal al lui Marian Pârjol, unul dintre consilierii primarului municipiului Constanţa, Decebal Făgădău.


Și tot în şedinţa din octombrie, Consiliul Local Municipal Constanţa aproba documentaţia tehnico-economică aferentă obiectivului de investiţii „Creşterea siguranţei în municipiul Constanţa - SAFE CITY 20 prin realizarea unui sistem operaţional integrat de monitorizare cu camere video“ dar şi atribuirea denumirii “Parcul Regina Maria” parcului situat în zona Casei de Cultură a Sindicatelor Constanţa.


Cel mai important proiect adoptat însă de Consiliul Local în luna octombrie este majorarea burselor elevilor constănţeni, astfel, bursa de performanţă creşte de la 300 la 500, bursa de studiu de la 200 la 250 iar cea de ajutor social de la 200 la 250. Singurele burse care nu au crescut sunt cele de merit, în valoare de 50 de lei pe lună.
Și tot la şedinţă din luna octombrie, câteva zeci de persoane care locuiesc în Faleză Nord, prezente în sală au cerut primarului să nu fie aprobat un PUZ elaborat în temeiul unei sentinţe civile de către investitorul Mihai Valentin Florin.

Este vorba despre un PUZ pentru un teren retrocedat, pentru care de-a lungul timpului,  proprietarul a cerut tot felul de documentaţii de la primărie şi de fiecare dată a primit avize negative. Proiectul a fost însă retras de pe ordinea de zi, dar reintrodus o luna mai târziu când după un scandal monstru în Consiliul Local a fost aprobat de majoritatea aleşilor locali.


Pe 4 decembrie îi încetează mandatul consilierului PNL, Victor Constantin cu sprijinul căruia a trecut în şedinţa din noiembrie şi PUZ-ul de mai sus. În locul său, urma să fie validat Bogdan Baraţă, însă nu se întâmplă acest lucru pentru că senatorul Chiţac, veţi vedea mai departe îşi trimite omul la înaintare.


Într-o şedinţă extraordinară convocată în luna decembrie, Consiliul aprobă rectificării bugetului local pe anul 2019 pentru dotarea cu materiale igienico-sanitare a tuturor unităţilor de învăţământ, având în vedere că în mai multe şcoli din municipiul Constanţa a fost declarată epidemie de hepatita A dar şi majorarea capitalului social al CT Bus SA pentru achiziţia a 18 microbuze care vor deservi două rute din municipiul Constanţa. 


Aşa cum afirmam mai sus, instituţia Prefectului - Judeţul Constanţa a invalidat mandatul consilierului local Victor Constantin la început de decembrie. Drept urmare, primarul municipiului Constanţa urma să iniţieze un proiect de hotărâre privind vacantarea mandatului deţinut de PNL, potrivit rezultatelor alegerilor locale din 2016. Acest lucru nu s-a întâmplat, iar în ultima şedinţă de CLM de anul acesta, secretarul general al municipalităţii, Marcela Enache, a explicat că o persoană revendică mandatul vacant de ales local, care în mod normal ar reveni PNL.


“S-a prezentat la Primărie domnul Nicolae Zarzare, care a anunţat că nu a semnat niciun document prin care renunţă la calitatea de supleant pe listele PNL”, a spus Marcela Enache. Este vorba despre Nicolae Zarzăre, angajat al Direcţiei Regionale de Drumuri de Poduri Constanţa, pus în 2016 pe listele de consilieri locali de Vergil Chiţac, pe când actualul senator candida la Primăria Constanţa din PNL. Liberalii susţin că Zarzăre ar fi renunţat la calitatea de supleant şi nu s-a mai prezentat demult la sediul PNL.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii