Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
07:55 27 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primarul Mariana Gâju, la prima ediţie a Conferinţei Reprezentanţilor Comunităţilor Locale din România şi Moldova

ro

12 Apr, 2016 00:00 1179 Marime text
Primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju, a participat, pe data de 10 aprilie, la prima ediţie a Conferinţei Reprezentanţilor Comunităţilor Locale din România şi Republica Moldova, găzduită de Parlamentul României.
 
Evenimentul a fost organizat de Grupul Parlamentar „Prietenii Unirii”, Platforma Unionistă Acţiunea 2012 şi Institutul pentru Cultură şi Drepturi Europene şi a urmărit intensificarea relaţiilor economice şi culturale dintre comunităţile locale din Republica Moldova şi România, în special prin semnarea acordurilor de înfrăţire.
 
Conferinţa, la care au participat 800 de primari din România şi din Republica Moldova, a avut scopul de a consolida relaţiile instituţionale prin realizarea unor înfrăţiri între localităţi de pe cele două maluri ale Prutului. Reprezentanţii comunităţilor locale au discutat despre oportunităţile de colaborare şi specificul proiectelor prin intermediul cărora pot fi obţinute finanţări nerambursabile (nu numai pentru localităţi de frontieră), dar şi despre cooperarea transfrontalieră în cadrul Programului Operaţional Comun România - Republica Moldova 2014 - 2020.
 
Primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju, a subliniat că aceste parteneriate de înfrăţire nu pot decât să aducă beneficii comunităţilor, colaborări trainice şi spornice, schimburi de experienţă între localităţi în domenii culturale, sociale şi de dezvoltare economică. Totodată, primarul Mariana Gâju a dat citire celor mai importante puncte dintre cele 12 ale Declaraţiei Apel, ce a fost adoptată în unanimitate, pe data de 22 mai 2015, la Alba Iulia, în cadrul Adunării Generale a Consiliului Autorităţilor Locale din România şi Republica Moldova. În finalul alocuţiunii susţinute în cadrul conferinţei, primarul Mariana Gâju, prim-vicepreşedinte al Asociaţiei Comunelor din România, a solicitat reprezentanţilor Parlamentului prezenţi în sală modificări legislative privind desfăşurarea acestor activităţi, pentru că administraţia publică locală din România nu poate realiza sarcina fără alocări de resurse financiare.
 
La Conferinţa Reprezentanţilor Comunităţilor Locale, judeţul Constanţa a fost reprezentat de primarii comunelor Horia, Siliştea, Gârliciu, Lumina şi Cumpăna, care se vor înfrăţi cu localităţi din Republica Moldova.

Ti-a placut articolul?

Comentarii